Τρίκαλα

Μαζική και μαχητική η Πορεία Ειρήνης  από την Αγία Μονή στη Ρήγα Φεραίου

 

Μαζική και μαχητική και κόντρα στις καιρικές συνθήκες ήταν την Κυριακή 2 Απρίλη η πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων από την Αγία Μονή “Δημήτρης Μητροπάνος” στην πλατεία Ρήγα Φεραίου διαδηλώνοντας την αντίθεσή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. που εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα μας σε πολεμικά παιχνίδια και τη θέτουν στο στόχαστρο των συγκρουόμενων συμφερόντων.

Η Πορεία ξεκίνησε στις 7.00 το απόγευμα και διανύοντας τους κεντρικούς δρόμους κατευθύνθηκε προς την οδό Ασκληπιού εν μέσω παλμού και συνθημάτων “Ένας είναι ο εχθρός ο Ιμπριαλισμός”, “Η Ιστορία είναι με τη σωστή πλευρά με την Παλαιστίνη για τη Λευτεριά”, “75 χρόνια ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο”,κ.α. Μετείχαν πολλοί Τρικαλινοί φίλοι της Ειρήνης εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι που θέλουν να διαδηλώσουν την ανάγκη να παλέψουν όλοι μαζί για να απεμπλακεί η χώρα από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Κατάληξη της πορείας ήταν η πλατεία Ρήγα Φεραίου όπου κατεύθασαν σε λίγα λεπτά και οι δρομείς  του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΦΦΑ που έτρεξαν συμβολικά από το Κολυμβητήριο μέχρι τη Ρήγα Φεραίου για να φωνάξουν το σύνθημα Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

 

Ομιλία στη Ρήγα Φεραίου

Μετά τον τερματισμό έγινε ομιλία από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων Λάζαρο Τσουμένη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας με την απαγορευμένη πορεία Ειρήνης του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην Αθήνα (ένα μήνα πριν τη δολοφονία του στη Θεσσαλονίκη) και στον Νίκο Νικηφορίδη που εκτελέστηκε στο Γεντί Κουλέ το 1951 γιατί συγκέντρωνε υπογραφές για την ¨Εκκληση Ειρήνης της Στοκχόλμης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι πολεμικές εστίες στην περιοχή που φέρουν τη σφραγίδα της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ κι έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση. Η εν εξελίξει γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και στο Λίβανο, οι τεταμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα στρώνουν το έδαφος για γενίκευση του πολέμου.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα και ιστορικό καθήκον να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, νοικοκύρης στον τόπο του, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί συνολικά από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, όπως κάθε λαός.

Η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα μαζί με την ανάληψη από την ελληνική πλευρά ρόλου συντονιστή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό.

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ (4 Απριλίου 1949), που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για το μακέλεμα δεκάδων λαών, είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για αποδέσμευση.

Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραϊσουν τον χαρακτήρα του, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν παράγοντα «ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας» και την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως όφελος για το λαό μας. Οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας και επεκτείνονται έχουν παίξει βρώμικο ρόλο κατά των λαών σε δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να παίζουν, στοχοποιώντας τον ελληνικό λαό”.

Η εμπλοκή στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προσφέρει βοήθεια χωρίς ταβάνι στην ουκρανική κυβέρνηση του Ζελένσκι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ για νέες αποστολές όπλων, ακόμα και στρατιωτικού προσωπικού στον πόλεμο με τη Ρωσία. Την ίδια περίοδο η Ευρώπη ξεκινά τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ των τελευταίων χρόνων με σενάριο την εμπλοκή σε γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία.

Πρόσφατα μάλιστα η  κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο αποφάσισε  να στείλει στην Ουκρανία έως και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, γίνεται δηλαδή συνεργός στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου! Από κοντά και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νέα Αριστερά», «Σπαρτιάτες», Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας), οι οποίοι με την ένοχη σιωπή τους κάλυψαν την άθλια αυτή απόφαση.

Κόμβος πολεμικών σχεδίων η Θεσσαλία

Στη Λάρισα, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της  Συμφωνίας για τις βάσεις, προχωρά η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με επίκεντρο την 110 Πτέρυγα Μάχης, για να φιλοξενούν τις δολοφονικές μηχανές των ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν πλέον σε έγγραφά τους την 110 Πτέρυγα Μάχης «Προωθημένη Βάση Επιχειρήσεων» (Forward Operating Base – FOB), ή αλλιώς «δεύτερη Σούδα», σε επίπεδο αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η περιοχή δράσης της επιχείρησης, που γίνεται σε συνεργασία με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», όπου ηγούνται οι ΗΠΑ, περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και το Στενό του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Το λιμάνι του Βόλου είναι ένα από τα 5 (μαζί με αυτά των Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028 για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενόσω κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

 

Γι αυτό απαιτούμε:

  • Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.
  • Να μη μεταφερθούν στον Αραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.
  • Να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά εδώ και τώρα όπως και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ εκτός συνόρων.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του.

– Να εκφράσουμε πιο δυναμικά και μαζικά  την Αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

 

Back to top button
Close
Close