Idees Sports

Κωπηλασία, βαρκάδες, ερασιτεχνικό ψάρεμα και θαλάσσιο σκι στον Πηνειό!

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν την αξιοποίηση του Πηνειού είναι αυτή που είχε κατατεθεί στο συνέδριο για τον Πηνειό, που είχε διοργανώσει η ΠΕΔ Θεσσαλίας, το Νοέμβριο του 2018.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ναυτικού Ιστιοπλοϊκού Λαρισαϊκού Ομίλου, η οποία αναφέρεται στην αξιοποίηση του Πηνειού σε όλο το μήκος του, έως τις εκβολές του, για δράσεις αναψυχής, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, βαρκάδα, κανό, ψάρεμα, αλλά και ναυταθλητικές δράσεις όπως ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ, σέρφιγκ.

Η πρότασή επικεντρώνεται κυρίως στην αξιοποίηση της εξωτερικής αστικής κοίτης, συγκεκριμένα από τη γέφυρα πριν το αισθητικό άλσος έως το σημείο που στρίβει προς το μέρος της θεραπευτικής κοινότητας «ΙΘΑΚΗ».

Το μήκος, σε ευθεία (πάνω από 1000 μέτρα) και το πλάτος της κοίτης αυτής, προσφέρεται για ανάπτυξη δράσεων που θα μπορούν εύκολα να απολαύσουν παιδιά και ενήλικες από την πόλη της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Δράση 1η

Κωπηλασία ή κανόε καγιάκ sprint

Ολυμπιακά αθλήματα με πάρα πολλές κατηγορίες για παιδιά-αγόρια, κορίτσια-, ενήλικες.

Το σημείο στο οποίο αναφερόμαστε μετατρέπεται πολύ εύκολα σε χώρο για οργάνωση πανελλήνιων αθλητικών εκδηλώσεων, ίσως και παγκόσμιας εμβέλειας.

Δράση 2η

Κωπηλασία αναψυχής (βαρκάδα)

Δράση 3η

Ιστιοπλοΐα και windsurf για παιδιά και ενήλικες

Απαιτεί ελάχιστο βάθος νερού 50 εκατοστά, αλλά καθαρή κοίτη.

Δράση 4η

Ερασιτεχνικό ψάρεμα

Απαιτεί εμπλουτισμό των νερών με γόνο.

Δράση 5η

Θαλάσσιο σκι

Σύμφωνα με τους μελετητές «οι δράσεις θα πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον» (πανιά, κουπιά), δε μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός πως στην κοίτη μπορεί να υπάρξει και μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνουμε την πρότασή μας, διαμορφώνεται εύκολα και με μικρό κόστος για την ανάπτυξη των δράσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μπορεί να ενταχθεί ομαλά, αλλά και να επεκταθεί στο ήδη υπάρχον διαμορφωμένο περιβάλλον, δηλαδή στο αισθητικό άλσος και στα γήπεδα ποδοσφαίρου και τέννις.

Έτσι θα γίνει ένα τεράστιο παρόχθιο πάρκο στο οποίο μεμονωμένα άτομα, οικογένειες, σύλλογοι, φορείς θα μπορούν να απολαμβάνουν ποικιλόμορφες δραστηριότητες.

Απαιτεί ελάχιστη ροή νερού, αν όχι για όλους τους μήνες του χρόνου, τουλάχιστον για οχτώ με εννιά μήνες. Επίσης, απαιτεί καθαρή κοίτη και έργα διαμόρφωσης, όχι υψηλού κόστους.

Η διαμόρφωση των πρανών στις όχθες (προτείνουμε μορφή φαρδιών σκαλοπατιών), δενδροφύτευση, παγκάκια, αναψυκτήριο, λεμβοστάσιο, εξέδρα, όλα κατασκευασμένα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (ξύλο).

Ο συνολικός χώρος έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να φραγεί εύκολα, οπότε και θα δίνει το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες. Θα μπορέσει να αποτελέσει πηγή εσόδων για την αυτοδιοίκηση, καθώς στον περιφραγμένο χώρο θα υπάρχει αντίτιμο εισόδου.

Τα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του χώρου αυτού δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. Είναι όμως δεδομένο ότι θα δώσει ώθηση σε πολλού φορείς με αθλητικούς, τουριστικούς και γενικά προσανατολισμούς αναψυχής. Θα βάλει τον ποταμό και τη Λάρισα στον χάρτη των εναλλακτικών τουριστικών δράσεων».

Λ.Π.

Back to top button
Close
Close