Τρίκαλα

Κουτσόχερο – Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος (φωτό)

Η σιδερένια γέφυρα του Πηνειού στο Κουτσόχερο βρίσκεται στο φυσικό όριο των νομών Λάρισας και Τρικάλων που δεν είναι άλλο από τον ποταμό Πηνειό.

Ο Πηνειός ποταμός, αργυροδίνης κατά τον Όμηρο, διαρρέει την θεσσαλική πεδιάδα από άκρη σε άκρη. Με αφετηρία τα Αντιχάσια όρη διασχίζει τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας και αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ελλάδας.

Ενώνει τα χωριά Κουτσόχερο και Πηνειάδα οπότε δικαίως η γεωγραφική διεκδίκηση της γέφυρας γίνεται και από τα δύο. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1925 και αποτελούσε πάγιο αίτημα κυρίων των Λαρισαίων μεταφορέων καθώς τα Τρίκαλα ήταν η μόνη Θεσσαλική πόλη με την οποία δεν ενώνονταν ούτε σιδηροδρομικώς. Μέχρι τότε το ταξίδι γινόταν με άμαξες, τα γνωστά «λαντό», που τα έσερναν τρία άλογα. Η διαδρομή διαρκούσε 6-7 ώρες, ενώ αργότερα με το αυτοκίνητο η διάρκεια της μειώθηκε περίπου στο μισό.

Όμως το πρόβλημα παρέμενε στο Κουτσόχερο καθώς δεν υπήρχε γέφυρα και τα μεταφορικά μέσα, περνούσαν το ποτάμι με ειδικό ποταμόπλοιο, το λεγόμενο καράβι.

Παλια γέφυρα πηνειού
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ Ή ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Η ΠΕΡΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΙΑΔΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’60, ΟΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΦΥΡΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΔΗ ΑΝΤΩΝΗ – ΕΤΟΣ 1952

Ο Πηνειός τότε όπως και τώρα πλημμύριζε συχνά και η κατάσταση γινότανε δραματική. Το καράβι με όλο το φορτίο, κινδύνευε να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ή να αναποδογυρίσει. Γι’ αυτό και σταματούσαν τα δρομολόγια του καραβιού, έως ότου πέσει η στάθμη του νερού.

γεφυρα πηνειού
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΙΑΔΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ : ΜΑΚΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

Η σιδερένια γέφυρα στρατιωτικού τύπου αντικαταστάθηκε από μια σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση μετά και την κατασκευή της νέας οδού που παρέκαμψε όλα τα χωριά κατά μήκος του δρόμου.

Σήμερα η παλιά γέφυρα στέκεται αγέρωχη κόντρα στη φθορά του χρόνου και πλήρως λειτουργική. Δυστυχώς αρκετά μεταλλικά κομμάτια της έχουν αφαιρεθεί ή κλαπεί. Χρησιμοποιείται από αγρότες και ντόπιους της περιοχής που θέλουν να αποφύγουν τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενώ αποτελεί ιδανικό σημείο για φωτογραφικά κλικ, για ψάρεμα αλλά και για παρατήρηση των διαφόρων πτηνών που φιλοξενούνται κατά περιόδους στις όχθες του ποταμού. Στην είσοδο της από την πλευρά της Πηνειάδας στέκουν ακόμα τα παλιά πυροβολεία του στρατού και το εκκλησάκι του Αγ.Νικόλαου έτους 1948. Το thelarissapaper.gr βρέθηκε στην γέφυρα και σας μεταφέρει φωτογραφικά στιγμιότυπα από το σημείο.

Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος Κουτσόχερο - Πηνειάδα: Μια γέφυρα δρόμος

Μ.Κ.

Με πληροφορίες από το Αρχείο Δήμου Τρικάλων

Back to top button
Close
Close