Πολιτισμός

Κοσμοπολίτικος αέρας, ειδυλλιακό περιβάλλον και μία ιστορία που συνδέεται με τον μεγάλο Ελληνα κροίσο, Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο λόγος για το Νυδρί, το μικρό παραλιακό χωριό της Λευκάδας, που μετατράπηκε στο πιο γνωστό κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο του νομού, γιατί αγαπήθηκε και αγάπησε πολύ τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ολα ξεκίνησαν το 1963, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε την αντικρινή νησίδα Σκορπιός. Εκτοτε η φήμη του παραλιακού χωριού εξαπλώθηκε και κατόρθωσε να μετατραπεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, που φιλοξένησε πλήθος διασημοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η σχέση του Αριστοτέλη Ωνάση με τους κατοίκους του χωριού ήταν στενή. Σύμφωνα με μαρτυρίες συχνά επισκεπτόταν το Νυδρί, περπατούσε και συνομιλούσε μαζί τους ενώ απολάμβανε τις ντόπιες νοστιμιές στα ταβερνάκια της περιοχής.

Νυδρί Αριστοτέλη Ωνάση Λευκάδα

Το άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Νυδρί

Οι Νυδριώτες ποτέ δεν ξέχασαν πως το μικρό χωριό τους αναδείχθηκε σε τουριστικό θέρετρο από την εποχή που ο Ελληνας μεγιστάνας αγόρασε τον Σκορπιό. Μάρτυρας της αγάπης και της εκτίμησής τους, είναι ο αδριάντας που έστησαν οι κάτοικοι στην παραλία του χωριού, 26 χρόνια μετά το θάνατό του. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το φθινόπωρο του 2001.

Η χάλκινη μορφή του Αριστοτέλη Ωνάση είναι απλή, με το σακάκι στον ώμο και το πουκάμισο ανεβασμένο στους αγκώνες, έτσι ακριβώς όπως κυκλοφορούσε ανάμεσά τους. Το βλέμμα του είναι στραμμένο προς το απέραντο γαλάζιο, κοιτάζοντας τον αγαπημένο του «Σκορπιό».

Νυδρί: Καταπράσινο τοπίο, απέραντη ομορφιά

Σίγουρα το Νυδρί απέκτησε τη φήμη του στα χρόνια του Αριστοτέλη Ωνάση, τη διατήρησε ωστόσο μέχρι σήμερα, χάρη στη γοητεία του, στο υπέροχο φυσικό του περιβάλλον και στις εξαιρετικές τουριστικές υποδομές του.

Χτισμένο μέσα σ’ ένα καταπράσινο κάμπο, κατά μήκος της θάλασσας, είναι γεμάτο με μικρές πεντακάθαρες και κρυστάλλινες παραλίες, που όλες βλέπουν τα νησάκια που υπάρχουν στον κόλπο του (Πριγκιπονήσια).

Η θέα από πιο ψηλά είναι πανέμορφη και το ηλιοβασίλεμα απλά μαγευτικό. Ο κοσμοπολίτικος αέρας παραμένει εδώ και δεκαετίες και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τον ερχομό του νέου κάτοικου του Σκορπιού, του Ρώσου κροίσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Νυδρί Αριστοτέλη Ωνάση Λευκάδα

Αξίζει να γνωρίζετε

Το Νυδρί βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής πλευράς του νησιού της Λευκάδας, σε απόσταση περίπου 16 χλμ από την πόλη της Λευκάδας. Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή σημεία του νησιού, με θέα εκτός από τον Σκορπιό και το νησάκι Μαδουρή, με το νεοκλασικό αρχοντικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Στην παραλία υπάρχει επίσης προτομή του Βίλελμ Ντέρπφελντ, ο οποίος από ανασκαφές που έκανε στο νησί υποστήριζε ότι αυτό είναι η πραγματική (Ομηρική) Ιθάκη του Οδυσσέα.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό το σκηνικό αλλάζει, γίνεται ορεινό και ένα από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είναι ο καταρράκτης στο φαράγγι Δημοσάρι.

Το Νυδρί αποτελεί την αφετηρία για να επισκεφθείτε το Μεγανήσι αλλά και άλλα νησιά στο Ιόνιο.

Διαθέτει ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι ενώ η τουριστική υποδομή του είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, με πολλά καταλύματα για όλα τα βαλάντια, εστιατόρια, ταβέρνες, μαγαζιά και ωραία νυχτερινή ζωή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το αποκαλούν και ως η «ντίβα της Λευκάδας».

Με πληροφορίες από: www.lefkada-ionio.gr

Back to top button
Close
Close