Πολιτισμός

Κλοπή του αιώνα: Καταζητείται «ζεύγος» μετά την κλοπή 45 εξαιρετικά πολύτιμων κρασιών από εστιατόριο βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούν «κλοπή του αιώνα». Ένα ζευγάρι φαίνεται ότι έκλεψε δεκάδες μπουκάλια με αστρονομικά ακριβά κρασιά, συμπεριλαμβανομένου ενός διάσημου μπουκαλιού Château d’Yquem του 1806, από το Atrio ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin στο Caceres της Ισπανίας.

Ο José Polo, συνιδιοκτήτης του Atrio, ενός εστιατορίου και boutique ξενοδοχείου με δύο αστέρια Michelin στο Caceres της Ισπανίας, πιστεύει ότι η ληστεία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επαγγελματικής δουλειάς, με τους κλέφτες να παρουσιάζονται ως ζευγάρι για να συγκαλύψουν τις προθέσεις τους.

«Ήταν επαγγελματίες, ήξεραν ακριβώς τι έκαναν», είπε ο Polo.

Σύμφωνα με αναφορές, μια γυναίκα με ελβετικό διαβατήριο έφτασε αρχικά στο ξενοδοχείο, κουβαλώντας μαζί της ένα σακίδιο και φορώντας μια περούκα, όπως ανέφερε μέλος του προσωπικού.

Στη συνέχεια ήρθε μαζί της ένας αγγλόφωνος άνδρας, και απολαύσανε μαζί ένα δείπνο κλείνοντας παράλληλα ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο για τη νύχτα.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι ρώτησε αν μπορούσαν να επισκεφτούν την πολύτιμη κάβα του εστιατορίου, όπου φιλοξενούνται περίπου 40.000 μπουκάλια πολυπόθητα κρασιά, κυρίως από φημισμένους γαλλικούς αμπελώνες.


Σύμφωνα με τους Times, αργότερα, αφού αποσύρθηκαν στο δωμάτιό τους, το ζευγάρι παρήγγειλε περισσότερο φαγητό – συμπεριλαμβανομένου επιδόρπιου – και πιστεύεται ότι ήταν αυτή η απόσπαση της προσοχής που χρησιμοποίησαν οι κλέφτες  για να επιστρέψουν στο κελάρι κρασιών και να κλέψουν 45 ακριβοθώρητες φιάλες κρασιού.

Το κελάρι προστατεύεται με πόρτες που απαιτούν ηλεκτρονικούς κωδικούς για να εισέλθουν, και δεδομένου ότι οι πόρτες δεν έδειχναν σημάδια παραβίασης, πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε εξελιγμένος εξοπλισμός στη ληστεία.

Όλα αυτά τα γεγονότα οδηγούν τον κ. Polo να πιστεύει ότι η κλοπή έγινε από ιδιώτη συλλέκτη.

«Φαίνεται τόσο υπολογισμένο που όλα έγιναν κατά παραγγελία», είπε.

Για το Château d’Yquem του 1806, ο κ. Polo είπε: «Δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν αυτό το κρασί για ένα εκατομμύριο ευρώ. Έχει δει την ιστορία των τελευταίων 215 ετών της Ευρώπης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι τόσο διάσημο και γνωστό που θα ήταν αδύνατο να μεταφερθεί σε μια δευτερεύουσα αγορά.

Οι κλέφτες απέσπασαν επίσης μπουκάλια Romanee Conti, από τα οποία μόλις 3.500 παράγονται κάθε χρόνο.

«Έχουν κλέψει μέρος της κληρονομιάς μας. Έχουν κλέψει μέρος της ιστορίας μας που έχουμε κάνει με πολλή προσπάθεια», ανέφεραν ο κ. Polo και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης Toni Peréz σε δήλωση.

«Περισσότερο από ληστεία, είναι σαν να μας φίμωσαν και μας χτύπησαν. Νιώθουμε απέραντη θλίψη. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν κλέψει χρήματα, ούτε καν αντικείμενα, έχουν ξεριζώσει την ιστορία μας από τις καρδιές μας».

Αυτό που τους πόνεσε περισσότερο, είπαν, ήταν η απώλεια του Château d’Yquem.

thedrinksbusiness.ψομ

photo credits: theluxuryeditor.com

Back to top button
Close
Close