Lifestyle news

Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου: “Η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής…”

Η Κατερίνα Παπαγιαννοπούλου,διαγράφει μια λαμπρή πορεία στο χώρο των media εδώ και 20 χρόνια.  Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει να κάνει αξιοζήλευτες συνεργασίες και συνεντεύξεις με σχεδόν όλα τα πρόσωπα της τηλεόρασης. Αν χρειαζόταν να την περιγράψουμε με λίγες λέξεις, θα τη χαρακτηρίζαμε “καλό & σπάνιο άνθρωπο”, απολύτως “δοτικό” και “άψογο επαγγελματία”. Πετυχημένη εργαζόμενη, σύζυγος και μητέρα, μοιράζετε μαζί μας όλα τα μυστικά του επαγγέλματος και της επιτυχίας της.

Της Βασιλικής Μπασιούρη

Πως ξεκινήσατε; 

Κ.Π.: Το ήθελα πάρα πάρα πολύ! Θυμάμαι τον εαυτό μου – μικρό κοριτσάκι-  να φτιάχνω μόνη μου περιοδικά. Έπαιρνα σελιδούλες και φωτογραφίες και τα ένωνα, έφτιαχνα μόνη μου συνεντεύξεις & θέματα, τα οποία έχω ακόμη! Δεν είχαμε κάποια οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα, δεν είμαι από δημοσιογραφικό τζάκι. Για μένα ήταν μονόδρομος, αυτό ήθελα!

Που σας βρίσκουμε τώρα;

Κ.Π.: Στα τηλεοπτικά περιοδικά του ομίλου Δούση. Στο TV24 & στο TV Σίριαλ – και τα δυο πρώτα στην κατηγορία τους. Φέτος άλλωστε είναι η χρονιά της μυθοπλασίας. Ο κόσμος έκατσε στον καναπέ του αλλά όχι για να δει Netflix. Παρακολουθούμε ωραίες σειρές που ίσως με τις ιστορίες τους να μας πηγαίνουν παρακάτω.

Μυθοπλασία ή ριάλιτι τελικά;

Κ.Π.: Λέω συχνά πως ακόμα και μια κακή μυθοπλασία, δεν παύει να είναι μυθοπλασία, κάτι θα σου δώσει. Αντίθετα από το ριάλιτι τι μπορεί να κερδίσει κάποιος; Σέβομαι το γεγονός πως κάποιος μπορεί βλέπει ένα παιχνίδι επιβίωσης και να χαλαρώνει, όμως θυμηθείτε πόσο καλύτερη ήταν η τηλεόραση λίγα χρόνια πριν… ‘Όλα χρειάζονται στην τηλεόραση αλλά με μέτρο. Αυτό ας έχουν στο μυαλό οι ιθύνοντες..

Τι απολαμβάνετε φέτος στη μικρή οθόνη;

Κ.Π.: Ξεχωρίζουν οι «Άγριες Μέλισσες»… ωστσο υπάρχουν εξίσου όμορφες και προσεγμένες δουλειές που μπορεί να δει κανείς. Θα αναφέρω ενδεικτικά τα «Έρωτας μετά», «Λόγω Τιμής».

Ποια είναι τα μυστικά μιας καλής δημοσιογράφου;

Κ.Π.: Ένα μεγάλο μυστικό είναι να διαβάζει πολύ τους ανταγωνιστές του. Δηλαδή να μην αρκείται μόνο στο ότι γράφει εκείνος. Από τον ανταγωνισμό μαθαίνεις! Επίσης οι πηγές είναι πάρα πολύ σημαντικές, όπως και η ατζέντα. Όλα τα είδη ρεπορτάζ απαιτούν ενημέρωση, διάβασμα και ψάξιμο.

Υπήρχαν στιγμές καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας σας, που θα τις χαρακτηρίζατε άσχημες και ζόρικες;

Κ.Π.: Εννοείται! Επειδή είναι αρκετά ανταγωνιστικός ο χώρος, φτάνεις πολλές φορές στο σημείο της έντονης αντιπαράθεσης. Και με τους συναδέλφους και με τους “από πάνω” σου. Το ωραίο όμως είναι, πως όλα αυτά είναι πολύ δημιουργικά. Από ένα τσακωμό πάντα προκύπτει κάτι καλό, μια εξέλιξη, ένα νέο ρεπορτάζ. Έχω κλάψει, έχω στενοχωρηθεί, έχω τρέξει και στους γιατρούς από το άγχος μου. Όλο αυτό σε επηρεάζει, γιατί είναι ένα επάγγελμα “τρόπος ζωής”. Με τα χρόνια βέβαια, μαθαίνεις να αξιολογείς καλύτερα τις καταστάσεις και να δίνει σημασία σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

Πως προσεγγίζετε ένα ευαίσθητο θέμα, που χρειάζεται προσοχή;

Κ.Π.: Σε τέτοιες περιπτώσεις, βάζεις το ανθρώπινο κομμάτι πάνω απ’όλα. Βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του συνεντευξιαζόμενου και σκέφτεσαι, πως θα ήθελες να σου φερθεί κάποιος, για να φερθείς και εσύ αντίστοιχα. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Στα πρώτα μου βήματα, όταν ήμουν στο Έθνος, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ρεπορτάζ «Γυναίκες με ιδιαιτερότητες».  Ήταν ένα θέμα συλλογικό, με μια κοπέλα που είχε καρκίνο, μία τυφλή, μία ανάπηρη και μία που είχε Aids. Κάθε μέρα μίλαγα και με μία από αυτές τις ηρωίδες. Για το πως βιώνει την καθημερινότητά της, τι ευκαιρίες έχει σε αυτή τη ζωή, πως τους φέρονται, πως τις αντιμετωπίζουν και εάν υπάρχουν ευνοικές συνθήκες για να ζήσει στην Ελλάδα του τότε. Ήταν ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα, δεν ήθελα να βγάλω πίκρα ή συγκίνηση αλλά μια ελπίδα. Και το κατάφερα αντιμετωπίζοντας τες στα ίσια. Μαζί τους έχω κάνει τις καλύτερες ίσως συζητήσεις της ζωής μου. Πάνω απ’όλα είναι αναγκαίο να μπαίνει το ανθρώπινο κομμάτι! Θα πρέπει οι δημοσιογράφοι να λειτουργούν με ενσυναίσθηση αν θέλουν να βγάλουν ένα αποτέλεσμα…

Πως καταφέρνετε να “ξεκλειδώσετε” τους ανθρώπους; Ένας δύσκολος συνεντευξιαζόμενος, πως “ανοίγει”;

Κ.Π.: Όλα εξαρτώνται από τη στιγμή! Άτομα που τα είχα για δύσκολα, μου ανοίχτηκαν πολύ εύκολα και άτομα που έλεγα “τα έχω”, με ταλαιπώρησαν αρκετά. Προσπαθώ με όλους να κάνω μια ωραία κουβέντα και όχι μια τυπική συνέντευξη. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου για παράδειγμα, ήταν τόσο ανθρώπινη και ζεστή και ήταν από τους ανθρώπους που δε χρειάστηκε να κάνω ερωτήσεις, μου τα είπε όλα κατευθείαν, με κάλυψε! Δε θα ξεχάσω ποτέ και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, μια μελωδία οι απαντήσεις της. Με μάγεψε… Όπως και η Μπέσυ Μάλφα, είναι φοβερή συνομιλίτρια. Ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης επίσης.. συνειδητοποιώ τελικά πως ίσως οι παλαιότεροι που μετράνε χρόνια στις πλάτες τους και έχουν δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, να έχουν μάθει να δίνουν το καλύτερο τους στους δημοσιογράφους. Ο άνθρωπος πάντως που μου φτιάχνει το κέφι και κάθε σεζόν ανυπομονώ να του κάνω συνέντευξη είναι ο Μιχάλης Μαρίνος. Πολύ φωτεινός άνθρωπος και αισιόδοξος.

Θα αλλάζατε κάτι στην τηλεόραση;

Κ.Π.: Φέτος μάλλον όχι πολλά καθώς η τηλεόραση, σιγά – σιγά, έχει αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό της. Θα πρότεινα απλά στα κανάλια να κάνουν καλό προγραμματισμό και να μην χαντακώνουν μεγάλες παραγωγές! Επίσης να μην σταματάνε πετυχημένες σειρές για να προβάλουν στη θέση τους, νέες… Και προσοχή βρε παιδιά με τα ριάλιτι. Κάνουν κακό! Πόσους τραγουδιστές, μάγειρες και μοντέλα θα βγάλει αυτή η χώρα;

Δημοσιογραφία και οικογένεια… Πώς συνδυάζονται;

Κ.Π.: Είναι πάρα πολύ δύσκολο! Πρέπει να έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο δίπλα σου. Να σε αγαπάει, να σε σέβετε και να κατανοεί πόση ζωή σου δίνει όλο αυτό, πόση ανάγκη το έχεις. Φέτος για μας είναι ακόμη πιο δύσκολα. Γιατί η κόρη μου είναι πρώτη δημοτικού, οπότε έχουμε και διάβασμα στο σπίτι. Άρα μένει πίσω ο σύζυγος, που έχει να φροντίσει πάρα πολλά πράγματα, μαζί με το παιδί. Πιστεύω πως όλα τελικά συνδιάζονται… θέληση να υπάρχει. Εννοείται πως πάνω απ’όλα είναι η οικογένεια μου, δεν το διαπραγματεύομαι αυτό. Αλλά και η δουλειά μου είναι η μισή Κατερίνα. Αν καταφέρει κάποιος και τα συνδυάσει ξέρει στο τέλος της ημέρας πως κάτι ωραίο έχει κάνει!

 

 

 

 

Back to top button
Close
Close