Καλοκαίρι χωρίς βαλίτσες για τους μισούς Έλληνες

Παρασκευή απόγευμα, στο λιμάνι του Πειραιά δεν πέφτει καρφίτσα. Τα φέρι φορτώνουν τουρίστες, βαλίτσες, παιδικά καροτσάκια και κουβαδάκια για την παραλία. Στις ειδήσεις παίζει ξανά και ξανά η ίδια εικόνα: «υπερτουρισμός», «ρεκόρ αφίξεων», «αύξηση εισπράξεων». Κι όμως, η άλλη πλευρά του νομίσματος λέει μια διαφορετική ιστορία. Μία στους δύο Έλληνες δε θα πάει φέτος διακοπές.
Η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανικών Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί νιώθουν καθημερινά: η οικονομική στενότητα ρίχνει «άκυρο» στις καλοκαιρινές αποδράσεις. Δεν είναι απλώς επιλογή, είναι ανάγκη. Όσοι τελικά καταφέρνουν να πάνε, «κόβουν» από όπου μπορούν — διαμονή σε φιλικά σπίτια, λιγότερες μέρες, ταβέρνες μόνο αν περισσέψει κάτι.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά πρότυπα της Eurostat, το να μην μπορείς να πληρώσεις ούτε μία εβδομάδα διακοπών συγκαταλέγεται στα βασικά κριτήρια υλικής στέρησης. Και στην Ελλάδα, η λεγόμενη «φτώχεια διακοπών» αφορά το 46% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και σχεδόν έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.
Οι αριθμοί μιλούν. Όμως το ερώτημα παραμένει: ποιοι είναι τελικά εκείνοι που γεμίζουν τα πλοία; Ποιοι κατακλύζουν τις Κυκλάδες, ποιοι πληρώνουν τα 200 ευρώ τη βραδιά σε νησιωτικά καταλύματα;
Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στους χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και σε ένα μικρό, ευνοημένο τμήμα του εγχώριου πληθυσμού. Οι υπόλοιποι μένουν πίσω, πολλές φορές κυριολεκτικά, βλέποντας τον ήλιο από το μπαλκόνι — ή στην καλύτερη, σε κάποια κοντινή παραλία αυθημερόν.
Καλοκαίρι στην Ελλάδα, λοιπόν. Με ήλιο, με ζέστη, με τουρίστες. Αλλά και με πολλούς κατοίκους που βλέπουν τις διακοπές ως πολυτέλεια — και όχι πια ως αυτονόητο δικαίωμα.