Καιρός: Επιμένει το GFS στην πρωινή του ενημέρωση για νέο κύμα ζέστης – Πότε και πού θα χτυπήσει

Επιμονή στην άνοδο θερμών αερίων μαζών και στο πέρασμά τους για μέρες και από την Ελλάδα, καταγράφει στην πρωινή ανανέωσή του το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS.
Η αρχή αναμένεται από την Κυριακή και θα αφορά κατά κύριο λόγο περιοχές προς την κεντρική και δυτική Ελλάδα.
Αντιθέτως η ανατολική χώρα, λόγω του μελτεμιού θα παρουσιάσει πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τα δυτικά, όπου ο υδράργυρος θα προσεγγίσει -τοπικά- ακόμα και τους 39, ωστόσο δεν αποκλείεται σε εξάρσεις να δούμε μέσα στην εβδομάδα της Παναγίας και κάποια 40άρια.
Στην παρούσα φάση πάντως ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα διασχίζει τη χώρα μας, κινούμενη από τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια- Ιταλία και προκαλεί αστάθεια στην Ελλάδα, κατά τόπους, και σήμερα Τετάρτη 6/8, κυρίως τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες με εκδήλωση τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων στα ηπειρωτικά.
Αυτό αναφέρει το Arachovameteo.gr, ενώ συμπληρώνει κατά τα λοιπά ότι διατηρείται το Βόρειο ρεύμα 4-5 Μποφώρ στα κεντρικά, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33C στα κεντρικά πεδινά και τους 24-25C στα ορεινά (Αράχωβα).
Τέλος, το κύριο χαρακτηριστικό, των επόμενων ημερών από την Πέμπτη 7/8 και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι η επικράτηση σφοδρών ΒΑ ανέμων στα ηπειρωτικά 6-7 Μποφώρ και θυελλωδών 8 και τοπικά 9 Μποφώρ στο Αιγαίο.
Ακολουθεί ενδεικτικός χάρτης Πέμπτης 7/8 για μεσημέρι, ανέμων επιφανείας, από το περιοχικό μας.

Τι αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που αναφέρει την πρόγνωση για τον καιρό, στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι με τοπικές βροχές στην Κρήτη και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο 7, πιθανώς τοπικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα νησιά τους 30 με 32 και στα ηπειρωτικά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για τη Τετάρτη 6 Αυγούστου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και από το απόγευμα στη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και από το βράδυ έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νησιά του Ιονίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και από το απόγευμα αίθριος. Στα ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και από αργά το απόγευμα βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 και στα ηπειρωτικά τοπικά 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.