Ειδήσεις

Κίνημα «Δεν πληρώνω» στα πρόστιμα για τον κοροναϊό – Με πλαστές γνωματεύσεις προσπαθούν να εξαπατήσουν τις αρχές

Το 56% των προστίμων για τους μοιραίους συνωστισμούς σε μπαρ και άλλα καταστήματα μένει στα συρτάρια

Τo 56% των υπευθύνων εστιατορίων, νυκτερινών κέντρων κι άλλων επιχειρήσεων στα οποία είχαν καταγραφεί παραβάσεις σχετικά με τα μέτρα κατά του Covid-19 δεν έχουν πληρώσει από τον Μάιο πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Επιπλέον ένα ποσοστό 40% από αυτούς έχουν καταφύγει στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων των ελεγκτικών μηχανισμών ή σε διοικητικά δικαστήρια για να μην πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα.

Κάτι ωστόσο που κατορθώνει τελικά ένας στους τρείς. Επιπλέον τα αρμόδια γραφεία της ΓΑΔΑ κατακλύζονται από «ενστάσεις» τουλάχιστον του 50-60% των πολιτών στους οποίους κόβονται πρόστιμα για μη χρήση μάσκας (σσ. κάθε ημέρα καταγράφονται 700 περίπου τέτοιες παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμο 300 ευρώ) ή και για άσκοπες μετακινήσεις. Με κύρια επίκληση, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για τη μη χρήση μάσκας την «απόφραξη αεροφόρων οδών» που εμφανίζεται – όπως λένε – σαν μία… πάθηση που έχει αποκτήσει ξαφνικά τεράστιες διαστάσεις στον πληθυσμό της χώρας.

Με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να προσκομίζουν χιλιάδες πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς αφού δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μεταβούν στα δημόσια νοσοκομεία για εξέταση λόγω κοροναϊού. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές να προσπαθούν να…διαγνώσουν μέσα από τα πιστοποιητικά και τις γνωματεύσεις που βρίσκεται η αλήθεια και τι αποτελούν αβάσιμες δικαιολογίες. Με κεντρική εντολή σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις να υπάρχει αυστηρότητα…

Επιπλέον σύμφωνα με διαπιστώσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 5-10% των πολιτών είχε καταβάλει τα πρόστιμα που είχε δεχθεί για μη τήρηση – σε προσωπικό επίπεδο – την μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Κι οι υπόλοιποι παραπέμπουν αυτές τις καταβολές λόγω και των μεγάλων οικονομικών δυσχερειών τους και της γενικότερης δυσπραγίας, στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν από την Εφορία.

Η άγνωστη πλευρά των ελέγχων

«Το Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη πλευρά και την συνέχεια των χιλιάδων ελέγχων και της επιβολής προστίμων για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων από την ΕΛΑΣ, της Εθνική Αρχή Διαφάνειας κι άλλων υπηρεσιών που έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και τον περιορισμό των ανθρωπίνων απωλειών. Καθότι φαίνεται ότι μετά τις σχετικές παραβάσεις που καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινά ένας «πόλεμος» δικαστικών εγγράφων και διοικητικών πράξεων στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών που κατακλύζονται από πολίτες, τους νομικούς εκπροσώπους τους. Με τις επιτροπές με συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων να κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες ενστάσεις, αντιρρήσεις κι άλλες ενέργειες από επιχειρηματίες κι απλούς πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους μεγάλους «αδικημένους» του… κοροναϊού και των ελέγχων.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την 1η Ιουλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 530.000 συνολικά έλεγχοι για τυχόν παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων κι έχουν επιβληθεί 21.800 πρόστιμα (ποσοστό παραβάσεων 4%) εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν την χρήση μάσκας, την μη τήρηση αποστάσεων, για περιορισμό της μετακίνησης. Τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι περίπου 9.400.000 ευρώ. Όμως αν συνυπολογισθούν οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τις αρχές Μαρτίου όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να υπολογισθούν προσαυξημένοι κατά 70-80% και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί να προσεγγίζουν τα 17-18 εκ ευρώ.

Back to top button
Close
Close