Lifestyle news

Κέιτ Μίντλετον: Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται η πριγκίπισσα της Ουαλίας

Η Κέιτ Μίντλετον συγκλόνισε τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι πάσχει από καρκίνο σε μια βαθιά προσωπική και συναισθηματική τηλεοπτική δήλωση.

“Ήταν ένα απίστευτα δύσκολο δίμηνο για όλη την οικογένειά μας, αλλά είχα μια φανταστική ιατρική ομάδα που με φρόντισε πολύ καλά, για την οποία είμαι τόσο ευγνώμων”, είπε χαρακτηριστικά η Κέιτ Μίντλετον. “Τον Ιανουάριο υποβλήθηκα σε εγχείρηση στην κοιλιά στο Λονδίνο και τότε θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν ήταν καρκίνος. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής. Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος. Ως εκ τούτου, η ιατρική μου ομάδα μου συνέστησε να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία και τώρα βρίσκομαι στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας”.Τι είναι η προληπτική θεραπεία στην οποία υποβάλλεται η Κέιτ Μίντλετον

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει τη δήλωση, με ορισμένους από εκείνους που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τον καρκίνο και τις θεραπευτικές του επιλογές να αναρωτιούνται πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η προληπτική χημειοθεραπεία, όπως την αποκαλεί ο ΠΟΥ.

Η διάγνωση καρκίνου μετά από μια επέμβαση δεν είναι “ασυνήθιστο”, δήλωσε κορυφαίος γιατρός. Ο Δρ Mangesh Thorat, αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας κλινικών δοκιμών Barts στο κέντρο πρόληψης του καρκίνου στο πανεπιστήμιο Queen Mary, δήλωσε στο Sky News: ‘Δεν είναι πολύ συχνό, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο.

‘Συχνά το διαπιστώνουμε επειδή οι εξετάσεις που κάνουμε προεγχειρητικά έχουν συχνά τους περιορισμούς τους. Όταν τα πράγματα εξετάζονται στο μικροσκόπιο, αφού αφαιρεθεί ένα όργανο, υπάρχει πολύ καλύτερη ανάλυση και τότε εντοπίζεται ο καρκίνος.

Τι είναι, λοιπόν, η προληπτική χημειοθεραπεία; Πότε χρησιμοποιείται; Είναι η ίδια με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία; Και ποιες είναι οι παρενέργειες;

“Η προληπτική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές μετά την αφαίρεση του πρωτοπαθούς καρκίνου για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισής του”, λέει η Δρ Marleen Meyers, ιατρική ογκολόγος στη βρετανική Vogue. “Συχνά το χορηγούμε για διάφορα είδη καρκίνου για να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε μικροσκοπικά κύτταρα που δεν φαίνονται στις εξετάσεις αλλά μπορούν να αναπτυχθούν αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ακόμη και αν ο καρκίνος αφαιρεθεί, μπορεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπεία. Αυτό μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, στον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου“.

Αναφέρεται επίσης ως επικουρική και βοηθητική χημειοθεραπεία και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης και χημειοθεραπείας βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου.

Back to top button
Close
Close