ΤρίκαλαΨυχολογία

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ: Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, της Φωτεινής Μπαλούτσου

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ από την δικηγόρο Φωτεινή Μπαλούτσου 

Στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε «τον κόσμο», να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να ανταποκριθούμε αν όχι άριστα, τότε «λίαν καλώς» στις κοινωνικές απαιτήσεις της ζωής, αναπόφευκτα γινόμαστε έρμαια των καταστάσεων και χάνουμε τον εαυτό μας. Ξεχνάμε το γέλιο, τον αυθορμητισμό μας, χάνουμε το πολύτιμο «εγώ» μας και φτάνουμε στο σημείο μηδέν.

Το «ποτήρι» της ζωής είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Το πώς το βλέπει ο καθένας αποτελεί θέμα της ψυχικής του «όρασης».

Η θετική σκέψη στη ζωή μας δεν αφορά την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά, αλλά περισσότερο έχει να κάνει με την «οργάνωση» του εσωτερικού μας κόσμου και των καθημερινών πράξεων, με την λογική ότι μπορούμε και ότι αξίζει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν σημαίνει πως «θάβουμε» κάθε αρνητική σκέψη ή  άβολο συναίσθημα που θέλουμε να αποφύγουμε. Τουναντίον, το αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να το εκλογικεύσουμε.

Υπάρχει κάποιο μυστικό «αναγέννησης»; Μάλλον, όχι. Το μόνο «κοινό» μυστικό είναι η αυθυποβολή μας σε ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. Σε οτιδήποτε άλλο και αν υποβάλλουμε τον εαυτό μας , το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Δεν πρόκειται για μαγική συνταγή που τα σβήνει όλα. Απλά, θεωρητικά, είναι το μυστικό που θα κάνει τα προβλήματα να μοιάζουν διαχειρίσιμα, μικρότερα. Είναι η θετική στάση ζωής, η οποία είναι αποτέλεσμα εμπειριών, λαθών και αναρίθμητων επιλογών του καθενός. Είναι η εσωτερική «φωνή» που σε ωθεί να σκεφτείς διαφορετικά… πιο ψύχραιμα και πιο θετικά.

Το να παραμείνουμε αισιόδοξοι και θετικοί σε κρίσιμες στιγμές της ζωής, όταν θρηνούμε ή όταν βιώνουμε μια σοβαρή αρνητική κατάσταση, είναι κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο. Και είναι πράγματι. Εάν όμως μέσα σε αυτό το τέλμα αντιστρέψεις τις άσχημες σκέψεις  σε θετικές τότε θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να βρει ισορροπίες και να προχωρήσει.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Σοφή η ρήση πως σε κάθε πράγμα όσο και αν φαίνεται αρνητικό, προκύπτει πάντα κάτι θετικό. Το ζήτημα είναι να παλέψουμε να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση σύντομα και να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά προσπαθώντας να προσεγγίσουμε την δυσαρέσκεια με έναν τρόπο πιο θετικό.

Η θετική σκέψη είναι μια πρακτική, που αν δεν υπάρχει μέσα σου ως προσωπικότητα θετικού ανθρώπου, μαθαίνεται. Αρκεί να θέλεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να καταβάλλεις την ανάλογη προσπάθεια.

Αρχικά οφείλουμε να προσδιορίσουμε τις πηγές αρνητισμού. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο καθένας τι είναι αυτό που τον κάνει να σκέφτεται άσχημα , που του ρίχνει τη διάθεση ή που του στερεί τη χαρά και την ευτυχία. Αν είναι πρόσωπα απομακρυνθείτε από αυτά, αν είναι καταστάσεις ξεκινήστε προσπάθεια βελτίωσης  με το να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Προσέχουμε τις σκέψεις μας και κυρίως αποφεύγουμε να τις «πυροδοτούμε» με αρνητικούς συνειρμούς.  Λέμε «ναι» στους θετικούς ανθρώπους που μας περιβάλλουν και προσπαθούμε να «κλέψουμε» τους τρόπους που διαχειρίζονται τις σκέψεις τους.

Ας επικεντρωθούμε στα «καλά». Ας αναγνωρίσουμε και ας εκτιμήσουμε όσα έχουμε καταφέρει, όσα έχουμε αποκτήσει. Η ηθική ικανοποίηση επέρχεται όταν εστιάζουμε σε αυτό που διαθέτουμε, έχοντας κάνει το καλύτερο δυνατό.

Διότι ουδείς είναι τέλειος!! Η «αυτομαστίγωση» με τις λάθος κινήσεις ή τις λάθος αποφάσεις δεν οδηγεί πουθενά… πόσο μάλλον σε ευτυχία. Η πιο συνετή και θετική σκέψη είναι να μάθουμε από τα λάθη μας, να τα αποδεχτούμε και να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να μην τα επαναλάβουμε. Όσο πιο πολύ εξοικειωνόμαστε με την συγκατάβαση και την κατανόηση τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία.

Ένα τετ α τετ με τον εαυτό μας. Όχι για κατάκριση αλλά για κουβέντα. Να καταλάβουμε τι ζητάει, τι πήγε λάθος και γιατί δεν καταφέρνει να σκεφτεί θετικά. Να τον κάνουμε να νιώσει ευτυχισμένος που είναι στην ζωή, ευχαριστημένος για τα βιώματα του και ευγνώμων για τα «κεκτημένα» του. Αν δεν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, πως θα καταλάβουμε τι πραγματικά σκέφτεται;

«Ωραιοποιήστε» την κάθε μέρα με μια θετική σκέψη όσο «φρούδη» και αν μοιάζει. Και μόνο αυτή η αφορμή θετικής ενέργειας μπορεί να πυροδοτήσει το μυαλό και να κάνει στροφή στον τρόπο που σκέφτεται.  Τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος αποκλείουν τον εγκέφαλο από το να δει τις διαφορετικές όψεις και επιλογές που υπάρχουν. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος με εμπειρία συναισθημάτων όπως χαρά, αγάπη, ικανοποίηση μπορεί να διακρίνει περισσότερες δυνατότητες στη ζωή του.

Ο θετικός άνθρωπος έχει στόχο το ΕΥ ΖΕΙΝ. Είναι πλούσιος στην καρδιά αφού είναι γεμάτος αγάπη, κατανόηση και ενσυναίσθηση.         Είναι «πλούσιος» από τη ζωή διότι είναι γεμάτος εμπειρίες, αναμνήσεις και εικόνες που του παρέχουν πληρότητα και συναισθηματική ασφάλεια. Έχει «επενδύσει» στο μυαλό του γιατί έχει βρει τον τρόπο να σκέφτεται  «σωστά». Φροντίζει για την υγεία του, για τον ψυχισμό του, καταπολεμώντας το άγχος ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα με θετική σκέψη. .

 Είναι ο άνθρωπος που μέσα από όλες τις δυσκολίες έχει βρει το «νόημα» της ζωής.

Τα θετικά συναισθήματα συνδράμουν στην κατάκτηση της ευτυχίας αρκεί να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας, ίσως και με το να πάρουμε αποφάσεις που καθυστερούσαμε μέχρι χτες. Διότι η θετικότητα βοηθά στο να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Σε βοηθά στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, γίνεσαι ευχάριστος ακροατής, συνομιλητής, φίλος, γονιός  και κατ’ επέκταση πιο αγαπητός σε κάθε περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύεις «σε εσένα» και στις δυνατότητες σου γιατί μόνο τότε έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων. Η αυτοπεποίθηση είναι συνδεδεμένη με το να παίρνεις ρίσκο και να μην επαναπαύεσαι. Διότι σύμμαχος στην βελτίωση αυτή είναι μονάχα η «θετική πλευρά του εαυτού σου».

Δώστε την ευκαιρία στο μυαλό να διαπιστώσει την δύναμη της θετικής σκέψης.

Βιώνουμε μια πραγματικότητα σκληρή και νοσηρή με αντίκτυπο στον ψυχισμό μας. Ας συνειδητοποιήσουμε, πριν είναι πολύ αργά, ότι η συναισθηματική ευεξία είναι απαραίτητη στη ζωή μας και πως η μοναδική «συνταγή» ίασης είναι η αναζήτηση με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος, της θετικής πλευράς των πραγμάτων. Γιατί υπάρχει… απλά μερικές φορές «εθελοτυφλούμε»  και δεν γίνεται αντιληπτή.

Back to top button
Close
Close