Επιχειρείν

Η INTERSOLAR 2022 οδηγός τεχνολογίας για την ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά(pics reportaz cz)

Πρόσθετα κονδύλια συνολικού ύψους 1,5 δις, ευρώ από  το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει για την Ελλάδα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενεργειακή κρίση που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες  από την ΕΕ.

Πρόκειται για πόρους που δεν θα πέσουν άμεσα στην αγορά για να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά θα κατευθυνθούν για συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης αλλά και σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, σε πράσινες τεχνολογίες, όπως είναι το υδρογόνο και το βιομεθάνιο αλλά και σε μονάδες παραγωγής και έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτοτέλεια κάθε κράτους-μέλους. Για το σκοπό αυτό κάθε χώρα καλείται  να καταθέσει τις προτάσεις τις μέχρι 30 Ιουνίου.

Επιπλέον κεφάλαια για κάθε χώρα-μέλος θα αντληθούν από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου ύψους 225 δισ. ευρώ καθώς και από νέα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί από δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών και φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU που παρουσιάστηκε  από την Κομισιόν, η προσπάθεια της Ευρώπης να πρασινίσει δεν συνιστά μόνο μια μεγάλη πρόκληση αλλά αποτελεί και επιτακτική ανάγκη και την μοναδική διέξοδο από την κρίση.Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και πλήθος

Μάλιστα στην ετήσια παγκόσμια έκθεση που διεξήχθη την περασμένη εβδομά στο Μόναχο και ο γραφών cz trikalaidees είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει δια ζώσης καταγράψαμε τις νέες τάσεις της αγοράς και τα προϊόντα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και θα απαλύνουν το μεγάλο οικονομικό ενεργειακό βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις .Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Στην παγκόσμια έκθεση Intersolar Europe στο Μόναχο και με κεντρικό σύνθημα “Connecting solar business”, βρεθήκαμε και μοιραστήκαμε με τους κατασκευαστές, προμηθευτές, διανομείς, πάροχοι υπηρεσιών&nbsp σχεδιαστές, προγραμματιστές έργων από όλο τον κόσμο, στη διάρκεια τoυ  Intersolar Conference τις ανησυχίες τους γύρω από  τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις, να εξερευνήσουν τις καινοτομίες και να έρθουν σ επαφή με πιθανούς νέους πελάτες.
Πλωτά φωτοβολταϊκά και θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, μπαταρίες αποθήκευσης και στο βάθος υδρογόνο αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "NEW PRODUCT RELEASE INTERSOLAR EUROPE 2022"είναι οι νέες τεχνολογίες που προσδένονται στο άρμα της «πράσινης» ανάπτυξης και του δυναμικού μετασχηματισμού που έχει ενεργοποιηθεί παγκοσμίως, καταργώντας τα μέχρι πρότινος ευδιάκριτα σύνορα των αγορών πετρελαίου και ηλεκτρισμού, παραγωγού – καταναλωτή και αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "NERGY STORA MADE SIMPLE"
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Οι νέες αυτές τεχνολογίες βρίσκονται προ των πυλών και στην Ελλάδα, εισάγοντας καινοτόμα μοντέλα αξιοποίησης του ήλιου, των νερών και των ανέμων. Παράλληλα, υπόσχονται λύσεις στο μείζον θέμα της ασφάλειας εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος που δημιουργεί η μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της παραγωγής τουςΜπορεί να είναι εικόνα 13 άτομα και εσωτερικός χώρος

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ευρώπης προβλέπει νέες επενδύσεις ύψους 210 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με στόχο την  απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία που σήμερα κοστίζουν 100 δισ. ετησίως στους Ευρωπαίους πολίτες.  Από τους πόρους αυτούς, κεφάλαια 113 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην ανάπτυξη βασικών υποδομών για το υδρογόνο μέχρι το 2030), 56 δισ. σε επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και σε αντλίες θερμότητας, 41 δισ. ευρώ για το πρασίνισμα της βαριάς βιομηχανίας στην Ε.Ε, 37 δισ. για παραγωγή βιομεθανίου και 29 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τεχνολογίες των ΑΠΕ αποτελούν το βαρύ «οπλικό» σύστημα της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσική κυριαρχία καυσίμων, για αυτό και προτείνονται διαδικασίες fast track για να ωριμάσουν και να προχωρήσουν τα αντίστοιχα έργα.

Στην μάχη αυτή, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ρίξει έργα συνολικής ισχύος 1.236 GW μέχρι το 2030 με σκοπό το μερίδιο της πράσινης ενέργειας να φτάσει το 45% από 40% που ήταν ο προηγούμενος στόχος.Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που στέκονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "Service Ost East Ausgang O Exit East ” OPEN"

Οι κατευθύνσεις που παρουσιάστηκαν χθες για την αδειοδότηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη για ειδικές περιοχές όπου θα εγκαθίστανται ΑΠΕ με πολύ γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης (ενός χρόνου), κάτι που ευθυγραμμίζεται και με το νέο εθνικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ ενώ σύντομα θα εκδοθούν από την Κομισιόν οδηγίες και παρατηρήσεις για κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά.Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα

Τα τελευταία είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν άμεσα τις σχετικές προβλέψεις αλλά και τη νέα  οδηγία για τις ΑΠΕ.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στο ίδιο οπλοστάσιο, θα ενταχθούν και τα διμερή συμβόλαια (PPA’s), για τα οποία οι Βρυξέλλες ζητούν να συμπεριληφθούν στα νέα μέτρα και να εφαρμοστούν από τα κράτη – μέλη. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχει αναπτύξει την συγκεκριμένη αγορά, παρά τις ενστάσεις της βιομηχανίας ότι θα αποτελούσαν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Σαρωτικό είναι το προτεινόμενο σχέδιο και για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Η Κομισιόν προτείνει να εγκαθίστανται ανά έτος μέχρι το 2030 περίπου 45 GW νέων φωτοβολταϊκών ετησίως ενώ το 2020 είχαν εγκατασταθεί 18 GW.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το σχέδιο, το οποίο είναι πολύ φιλόδοξο προβλέπει  την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες σε όλα τα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με επιφάνεια οροφής άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων ως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Αντίστοιχα  από 31 Δεκεμβρίου 2029 σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στις ίδιες προβλέψεις υπάρχει επίσης και ο σχεδιασμός για την λειτουργία μιας  ενεργειακής κοινότητας σε κάθε πόλη με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων μέχρι το 2025. Προτείνονται μάλιστα  διάφορα σχήματα για την ταχύτερη στροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την πράσινη ενέργεια.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μεταξύ αυτών προτείνονται εθνικά προγράμματα για ταχύτατη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, με παράλληλη επιδότηση δράσεων εξοικονόμησης (π.χ. μόνωση της στέγης και συστημάτων αποθήκευσης. Προτείνεται επίσης η αξιοποίηση των εθνικών οδών και των σιδηροδρομικών αξόνων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου φωτοβολταϊκά  θα τοποθετηθούν στις μπάρες ασφαλείας των δρόμων με την παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει τις ανάγκες 250.000 νοικοκυριών.Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Μαζί με την συντάκτρια ρεπόρτερ Becky Beetzv του μεγαλύτερου περιοδικού στον κόσμο το PV MAGAZINE όπου καταγράφει καθημερινά ότι καινούργιο προδιαγράφεται στις ΑΠΕ και απασχολεί βιομηχανίες επιχειρήσεις και αγοραστές ….

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Back to top button
Close
Close