Instagram StyleLifestyle news

Η Brooke Shields στο 4ο Marie Claire Power Trip

Με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής

Το 4ο Marie Claire Power Trip, το συνέδριο που έγινε θεσμός, διεξήχθη για τέταρτη χρονιά σήμερα, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, αυτήν τη φορά στον Φάρο του εμβληματικού Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συγκέντρωσε σε ένα ολοήμερο event μερικές από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του φεμινισμού, των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών. Ομιλήτριες και ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση στον τομέα τους, συζήτησαν αγια τις καινοτομίες, τα επιτεύγματα των γυναικών, τις νέες ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις των γυναικείων κινημάτων στον 21ο αιώνα.

Υποδέχθηκε στην Αθήνα τη σταρ του Χόλιγουντ και της μόδας Brooke Shields, η οποία επιπλέον έχει εξελιχθεί σε πρέσβειρα των διεκδικήσεων των γυναικών μέσα από τη νέα της οργάνωση Beginning is Now, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα super model της εποχής μας, την Arizona Muse, ιδρύτρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης D I R T με στόχο τη διάσωση και ανανέωση του εδάφους.

Μεγάλο μέρος της θεματικής ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, εξετάζοντας κατά πόσον είναι ρεαλιστική η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη για τον πλανήτη βιομηχανία μόδας. Επιπλέον, προσέγγισε τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας, τη θέση των γυναικών στο νέο σύμπαν του Web 3 και τη μεταμόρφωση της μόδας που συμβαίνει ήδη με τα NFT και το Metaverse. Εξέτασε, ακόμη, ζητήματα όπως η συμπερίληψη στην ηγεσία και στην κορυφή των επιχειρήσεων και αναζητησε τρόπους εξάλειψης του σεξιστικού και προσβλητικού λεξιλογίου στην τηλεόραση, το διαδίκτυο και τον Τύπο και προώθησης της ορατότητας των διαφορετικών ατόμων και ομάδων.

To video:

Κάθε μέρα ένα νέο ξεκίνημα: Η Brooke Shields, ηθοποιός, μοντέλο, CEO Beginning is Now, σε μία εποικοδομητική συζήτηση με τη Γαλάτεια Λασκαράκη, για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Γαλάτεια Λασκαράκη πριν από την έναρξη της συζήτησης μίλησε για τις ιδιότητες της Brooke Shields και εστίασε στη δράση της ηθοποιού. Την καλοσώρισε στο Marie Claire Power Trip και τη χώρα μας.

H Brooke Shields, με τη σειρά της, εκθίασε την ομορφιά της χώρας μας και ξεκίνησε να μιλά για την πορεία της ως τώρα. Για το brand ευεξίας που διευθύνει είπε πως αυτό απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 40, διότι το marketing δεν προσεγγίζει γυναίκες αυτής της ηλικίας. «Στα 57 μου βλέπω πως οι διαφημιστές απευθύνονται μόνο στους 20άρηδες».

Αναφορικά με τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε στη διάρκεια της δημιουργίας αυτού του brand παραδέχτηκε πως ήταν το να πιστέψει πως μπορεί να υπάρξει σε έναν κλάδο που δεν είχε ποτέ της ξαναβρεθεί, ενώ τόνισε πως πρέπει πλεόν, οι γυναίκες να μάθουμε να δεχόμαστε κοπλιμέντα, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να δεχτούμε την επιτυχία μας.

Photo: Alex Makris

Για την επιτυχία από μικρή ηλικία

«To ότι μεγάλωσα με αλκοολική μητέρα με βοήθησε να ωριμάσω πιο γρήγορα. Αλλά είχα πάντα αληθινούς ανθρώπους δίπλα μου. Δεν πήγα σε σχολείο για παιδιά που εργάζονταν. Είχα αίσθηση της πραγματικότητας. Είχα αυτή την ισορροπία, δεν πήγα μόνη μου στο Χόλιγουντ. Χόρευα σε πάρτι με διασημότητες κάποιες ώρες, αλλά στις έντεκα η ώρα το βράδυ ήμουν σπίτι. Οι φίλοι μου έπαιζαν ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κι εγώ έπαιζα με αστέρες του κινηματογράφου! Δεν ένιωσα ποτέ να είναι έτσι η δική μου πραγματικότητα».

Για τη σχέση με τη μητέρα της

Η Brooke Shields μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια. Τι εκτιμά περισσότερο στον τρόπο που την ανέθρεψε η μητέρα της; «Εκτιμώ το ότι η μητέρα μου ήταν υπερπροστατευτική, επειδή έτσι κατάφερα να πάρω χαρά από την υποκριτική. Μου έλεγε πάντα πως ότι κι αν συμβεί, να σηκώνομαι πάντα και να συνεχίζω. Μου δίδαξε να βρίσκω χαρά στη δουλειά και ταυτόχρονα με προστάτευε πάρα πολύ.

Το πιο δύσκολο ήταν να αγαπώ μια αλκοολική γυναίκα. Ήταν τόσο ανασφαλής η ίδια, γι’ αυτό και έπινε. Προσπαθούσα πάντα να την κάνω να καταλάβει πόσο υπέροχη ήταν. Αλλά δεν μπορείς να το επιβάλλεις σε κάποιον αυτό».

Photo: Σπύρος Στεργίου

Η προσωπική της ζωή

«Δεν παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά. Προσπαθώ πάντα να περνάω καλά. Θέλω να γελάω. Όταν έμεινα έγκυος κατάλαβα ότι το σώμα μου είχε ένα συγκεκριμένο σκοπό και θέλω όλα τα κορίτσια να ξέρουν πως δεν είναι κακό να δείχνεις ευάλωτη. Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος καταλαβαίνει τις ανισότητες. Στην πανδημία δούλευν 20 ώρες περισσότερο από τους άντρες. Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να υπάρξει μια ιδανική ισορροπία. Εγώ δούλευα πάντα ως μητέρα, αλλά δεν αισθανόμουν ότι έκανα αρκετά και στους δύο τομείς. Αν έκανα τα πάντα για τα παιδιά μου δεν θα έπρεπε να δουλεύω ή το ανάποδο. Είναι επικίνδυνο να θέλουμε να τα πετύχουμε όλα. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα καταφέρουμε».

Η φιλία στη ζωή της

«Η καλύτερή μου φίλη είναι η συμμαθήτριά μου από το Λύκειο, αλλά πάντα θέλω να γνωρίζω κόσμο. Πίστευα κάποτε πως δεν θέλω άλλους φίλους. Κι όμως, τελικά, θέλω να γνωρίζω κόσμο. Επίσης, οι σχέσεις αλλάζουν. Ορισμένοι άνθρωποι που υπήρξαν κάποτε στη ζώη μου, δεν έχουν θέση πια σε αυτή».

Η επιλόχειος κατάθλιψη

«Δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος παιδιά. Έκανα εξωσωματική 7 φορές για να τα καταφέρω. Πιστεύουμε πως με το που γεννήσουμε το παιδί, την επόμενη ημέρα όλα θα είναι τέλεια. Αυτό δεν συμβαίνει για όλους. Το σώμα σου είναι κατεστραμμένο. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Εγώ ένιωθα ενοχές επειδή δεν είχα αυτή την βαθιά αγάπη αμέσως για το παιδί μου. Κατάφερα έπειτα από πολλή προσπάθεια να κάνω παιδί και όταν το απέκτησα δεν κατάφερα να συνδεθώ αμέσως μαζί του. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μου έσωσαν τη ζωή. Οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά πάντοτε».

»Μου συνέβη αυτό που σου λένε οι άλλοι ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα και νόμιζα πως εγώ κάνω κάποιο μεγάλο λάθος. Η πεθερά μου μού έλεγε να σταματήσω να θηλάζω. Σκεφτόμουν πως αν το κόψω και αυτό δεν θα συνδεθώ ποτέ μαζί του. Όταν πια τελείωσε όλο αυτό, αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά. Μπορεί οι άνθρωποι να πάθουν ψύχωση και να φτάσουν στα άκρα. Κοιτούσα το παιδί μου και ένιωθα πως είμαι σε ταινία τρόμου. Είχα φτάσει στο όριο της ψύχωσης. Πήρα αγωγή (υπό επίβλεψη), η οποία με βοήθησε να νιώσω και πάλι ο εαυτός μου. Φοβόμουν αρχικά να πάρω αγωγή, αλλά με βοήθησε».

Η σχέση με τις κόρες της

«Η μία κόρη μου είναι 19 ετών και η άλλη 16 ετών. Πλέον, οι κόρες μου δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο μαζί μου. Την περασμένη εβδομάδα η μικρή κόρη μου ήρθε στο κρεβάτι μου, γιατί ο μπαμπάς της έλειπε και ένιωσα τόση χαρά. Θα ήθελα να ανοίξει τα φτερά της, αλλά όχι να απομακρυνθούμε».

Τα social media και το νέο της podcast

«Τα social media είναι μέρος της δουλειάς μου. Όταν σταμάτησα να τα μισώ και άρχισα να τα χρησιμοποιώ ως εργαλείο, άρχισα και να τα εκτιμώ. Έχω πλέον ανθρώπους να με βοηθούν στη διαχείρισή τους. Έπρεπε να μάθω πώς να τα χρησιμοποιώ».

«Έπειτα από μια πολύ σοβαρή επέμβαση ξεκίνησα να σκέφτομαι εκείνες τις στιγμές που σε κάνουν να γονατίζεις. Τι κάνεις εκείνες τις στιγμές; Πώς αντιδρούμε σε αυτές τις εμπειρίες; Ο τρόπος που το κάνουμε λέει πολλά για το ποιοι είμαστε. Θέλω οι άνθρωποι να μιλήσουν για αυτό. Έχω, λοιπόν, προσκαλέσει στο podcast μου ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε σημείο να πρέπει να πάρουν σοβαρές αποστάσεις για το πώς κατάφεραν να ανταπεξέλθουν».

Photo: Σπύρος Στεργίου

Η σχέση της με τη μόδα

«Στη ζωή μου φορούσα πάντα ρούχα για άλλους, οπότε δεν καλλιέργησα αυτή την αίσθηση του στυλ. Δεν έκανα πασαρέλα, μα διαφημίσεις. Πήγα σε κανονικό σχολείο. Ήθελα να ντύνομαι σαν τους φίλους μου. Υπήρχα στη μόδα μόνο ως δουλειά. Μόλις πρόσφατα κατάφερα να αναζητώ ρούχα που μου ταιριάζουν. Δεν είμαι κοκκαλιάρα. Πλέον, ψαχνω να βρω ρούχα που ταιριάζουν στον σωματότυμό μου».

Η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα

«Ήταν στη Σαντορίνη με τη μαμά μου μετά το σχολείο. Βέβαια, θα ήθελα να έχω πάει εκεί για μήνα του μέλιτος, αλλά εντάξει, καλά περάσαμε. Θέλω να ξαναέρθω με φίλους και οικογένεια. Αυτό που θυμάμαι είνα οι άνθρωποι. Η σχέση τους με τη φύση, τον ήχο. Είναι μια άλλη εμπειρία το ταξίδι εδώ».

Το μήνυμά της στις γυναίκες

«Δεν είμαστε μεγάλες. Δεν είμαστε γριές. Δεν θα δεχτώ κάποιος να μου πει ότι ξόφλησα. Αυτή είναι η νέα εφηβεία».

Bold initiative: στηρίζοντας τις επιχειρηματίες που τολμούν: Η Brune Failliot, international communication director Veuve Clicquot Bold Conversations συζήτησε με την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top και Personal and Business Coach, για το πρόγραμμα της γνωστής εταιρείας γύρω από την αναγνώριση των γυναικών, που αποτελούν έμπνευση για άλλες γυναίκες.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολύ περισσότεροι άντρες επιχειρηματίες παρά γυναίκες, γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες να κρατήσουν ισορροπίες», επισήμανε η Brune Failliot.«Οι γυναίκες χρειάζεται να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, δεν έχουν το χρόνο να δικτυωθούν, και το networking είναι ένα εργαλείο επιτυχίας. Οι γυναίκες, ακόμα, δυσκολεύονται περισσότερο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση».

Η πρώτη συζήτηση, όπως επισήμαναν στο πάνελ, πρέπει να γίνει για την εκπαίδευση και, κατόπιν, για την εμψύχωση των γυναικών.«Κάτι που δεν συζητάται αρκετά», πρόσθεσε η Brune Failliot, «είναι ο ρόλος των αντρών, πρέπει να τους εντάξουμε στη συζήτηση. Να βοηθήσουμε τους άντρες να βοηθήσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το πώς η ομορφιά κάνει πράξη τα επαγγελματικά όνειρα των γυναικών με τη Μαρία Κοράλη, γενική διευθύντρια επαγγελματικών προϊόντων L’ Oréal Hellas, την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top, personal and business coach και υπό τον συντονισμό της Νεφέλης Λυγερού, δημοσιογράφου, συνομίλησαν για το πώς οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν όλα όσα μπορούν και τις αλλαγές στον χώρο της ομορφιάς.

Η συζήτηση εστίασε στο πώς η ομορφιά σήμερα έχει αρχίσει να συμπεριλαμβάνει όλες τις γυναίκες, αλλά και το πώς ο κλάδος της ομορφιάς προσπαθεί να δώσει φωνή σε όλες τις γυναίκες. Επιπλέον συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ της L’ Oréal Hellas και του Women On Top, που στόχο έχει να στηρίξει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Αναφορικά με το πώς η βιομηχανία της ομορφιάς βοηθά την κοινωνική αλλαγή η κα. Τόνια Γεωργιάδη είπε: «Η βιομηχανία της ομορφιάς δεν κάνει διακρίσεις και αυτό φαίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στον Μεσαίωνα όμορφη θεωρούνταν μια ευτραφής γυναίκα με πάλλευκη επιδερμίδα. Τα πρότυπα της όμορφιάς, όμως, που μας επιτάσσει η κοινωνία παλεύει να σπάσει η βιομηχανία. Θέλουμε πλέον να φτάνουμε όλο και πιο κοντά στο να αποδεχόμαστε τις ατέλειες της επιδερμίδας μας, το σώμα μας. Να αγαπάμε τον εαυτό μας, γιατί ακόμα και αν αλλάξουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτό που είμαστε δεν αλλάζει. Και μπορεί ενίοτε η εξωτερική ομορφιά να νικά, αλλά εκείνο που μετρά πάντα είναι το τι υπάρχει μέσα μας».

 

Η ομορφιά στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αλλαγής: Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια συντονίζει τη συζήτηση ανάμεσα στις Tόνια Γεωργιάδη, General Manager L’Oréal Luxe, Παυλίνα Βουλγαράκη, YSL Beauty Ambassador, Abuse Is Not Love και Νίκη Μάντσιου, υπεύθυνη οργάνωσης & προγράμματος W.I.N. Hellas.

«Μόνο και μόνο που η συζήτηση γύρω από τη βία γίνεται φανερά είναι πολύ σημαντικό. Από προσωπική εμπειρία, έχω βιώσει πολύ έντονα κακοποιητική σχέση και αυτό που παρατήρησα είναι ότι κλιμακώνεται. Αργείς να καταλάβεις ότι αυτό είναι κακοποίηση. Νομίζεις πως ό,τι κι αν κάνει είναι αγάπη. Αυτά είναι κάποια σημάδια που αν τα αγνοήσεις γίνονται σιγά σιγά πιο βίαια. Ένας κακοποιητικός σύντροφος “σου περνάει” όλα όσα θα ήθελε να κάνεις. Σε κάνει να νιώθεις ότι ακόμα και ο τρόπος που υπάρχεις είναι λάθος. Ένας κακοποιητικός σύντροφος δεν ενδιαφέρεται για το τι νιώθεις», σημείωσε η κα. Βουλγαράκη αναφερώμενη και σε προσωπικά της βιώματα και συνέχισε: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία σε έχει πείσει ο άλλος ότι φταις εσύ. Νομίζεις ότι κάνεις τα πάντα λάθος. Επίσης, σε αυτό συμβάλλει και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει, ενώ ποτέ δεν θες να επιβαρύνεις τους άλλους».

marieclaire.gr

Back to top button
Close
Close