Πολιτισμός

Η πρώτη μαύρη γυναίκα καπετάνιος της κρουαζιέρας

Η Belinda Bennett, η πρώτη μαύρη γυναίκα καπετάνιος της κρουαζιέρας, η οποία είναι στη θέση αυτή 5 χρόνια τώρα, λέει ότι έπρεπε να εργαστεί δύο φορές πιο σκληρά από τους άντρες για να φτάσει εκεί που είναι τώρα.

Τον Μάρτιο του 2016, η Belinda Bennett έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου MSY Wind Star της Wind Star Cruises, 148 κλινών (χτίστηκε το 1986), ένα τετράχρονο ιστιοπλοϊκό σκάφος που ταξιδεύει στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Bennett, 44 ετών, ξεκίνησε τη θαλάσσια καριέρα της σε ηλικία 17 ετών, όταν έγινε μέλος πληρώματος για τα επιβατικά και φορτηγά RMS St Helena 6,767 gt (κατασκευής 1989).

Εντάχθηκε στην Windstar Cruises ως ανθυποπλοίαρχος το 2005, μέχρι να γίνει καπετάνιος του Wind Star πριν από πέντε χρόνια.

«Μόλις μπήκα στη βιομηχανία  της κρουαζιέρας, σίγουρα έγινε στόχος», είπε στην TradeWinds.

“Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί σε αυτήν τη δουλειά. Εάν μπορείτε να μιλήσετε με την ομάδα σας και να τους ζητήσετε να σας μιλήσουν, η ζωή σίγουρα γίνεται πολύ πιο εύκολη.”

Η Bennett είπε ότι αυτό που δεν ήταν εύκολο είναι να βρει ναυτιλιακή εταιρεία που θα την βοηθούσε να εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει καπετάνιος.

“Προσπάθησα πραγματικά να παραμείνω στη βιομηχανία σκαφών αναψυχής, αλλά, αφού απέκτησα το δίπλωμα πλοιάρχου, ανακάλυψα ότι θα γινόμουν στόχος ή και “απειλή” σε ένα έναν ανδροκρατούμενο τότε κλάδο”

“Ήταν πολλές οι μέρες που έπρεπε να εργαστώ σκληρότερα από τους λευκούς άνδρες ναυτικούς για να αποδείξω την αξία μου κ ‘γώ, δεν είναι όμως κάτι για το οποίο κρατάω κακία. Είχα ανώτερο μου που, δυστυχώς,  με έβαζε να δουλεύω περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους, άνδρες, συναδέλφους μου, έτσι ώστε να βγαίνουν αυτοί μέρα ενώ εγώ θα δούλευα μέχρι να νυχτώσει.”

Είπε ότι σίγουρα έχει συναντήσει τόσο τον ρατσισμό όσο και τον σεξισμό με την πάροδο των ετών ως μια μαύρη γυναίκα σε ένα λευκό, κυριαρχούμενο από άντρες πεδίο, αλλά με κάποιο τρόπο βρίσκει μια φωτεινή πλευρά σε αυτό.

Είμαι μια γυναίκα που έπρεπε να δουλέψει δύο φορές πιο σκληρά, οπότε θα πρέπει να με κάνει δύο φορές καλύτερη, σωστά;

Η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητά της δεν έχουν περάσει εντελώς απαρατήρητες. Το 2018, στη Bennett απονεμήθηκε το Μετάλλιο Ναυτικού Εμπορικής ναυτιλίας για την Αξιόπιστη Υπηρεσία της.

Η HRH Princess Anne της έδωσε την τιμή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου και του Οργανισμού Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής του έθνους.

Το βραβείο, που δίδεται σε 20 ανθρώπους κάθε χρόνο από το 2016, αναγνωρίζει τις συνεισφορές των μελών του Εμπορικού Ναυτικού για την ασφάλεια στη θάλασσα, την ευημερία των ναυτικών και την εκπαίδευση.

«Πάνω και πέρα»

“Έχουν ξεπεράσει το καθήκον τους προς όφελος των άλλων”, δήλωσε τότε ο υπουργός Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου Nusrat Ghani, όταν η Bennett έλαβε το βραβείο το 2018.

“Το Belbl’s trailblazing είναι ένα παράδειγμα της εξαιρετικής υπηρεσίας που παρέχεται από τους ναυτικούς μας.”

Η Bennett είπε ότι οι καιροί πράγματι αλλάζουν προς το καλύτερο στη ναυτιλία όσον αφορά την ποικιλομορφία, αλλά πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα.

“Το γεγονός ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να κυριαρχείται από άντρες, δεν πρέπει να αποτρέψει κανέναν που έρχεται στη θάλασσα”, είπε. “Και οι γυναίκες ανεβαίνουν στις τάξεις περισσότερο από ποτέ.”

Οι γυναίκες ηγέτες της ναυτιλίας χαιρετίζουν τη νέα γενιά.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 2% των ναυτικών παγκοσμίως, αλλά το 94% αυτών εργάζονται στη βιομηχανία κρουαζιέρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

«Όντας γυναίκα, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά για να αποδείξεις τον εαυτό σου – ακόμη περισσότερο από έναν άντρα», είπε η Bennett. “Μερικοί άντρες μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά έτσι είναι.”

Παρά αυτήν τη σκληρή, άδικη πραγματικότητα στη ναυτιλία, δίνει αυτά τα λόγια συμβουλών σε γυναίκες και κορίτσια που θέλουν μια ικανοποιητική σταδιοδρομία στις θάλασσες.

«Δουλέψτε σκληρά, γίνετε δυνατές και μην αφήσετε τίποτα να σας αποτρέψει», είπε. “Το έχω κάνει. Μπορείτε επίσης να το κάνετε.”

Back to top button
Close
Close