Ειδήσεις

Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς

Τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σήμερα το πρωί στο γραφείο του. Στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από μια ώρα, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της αυτοδιοίκησης με έμφαση στη μετάβαση στο δίκαιο και αποτελεσματικό μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης για την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Δήμων,  τον νέο εκλογικό νόμο και το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δις ευρώ, από το οποίο οι Περιφέρειες ζητούν μερίδιο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων που απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να  απαντήσει  με  τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, που είναι το μόνο σύγχρονο εργαλείο διοίκησης που δίνει ταχύτητα, δικαιοσύνη, αυτοματοποίηση, ενέργεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα.  Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς, το νέο πολιτικό διακύβευμα της μετα- covid  εποχής που απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για  δικαιοσύνη και  αποτελεσματικότητα, με  ενσυναίσθηση. Μπαίνουμε στη ζωή των πολιτών, βλέπουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και τις  κάνουμε πράξη με την μεταρρύθμιση.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Στέλιο Πέτσα γιατί άμεσα με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων έδειξε το ενδιαφέρον του για την τοπική αυτοδιοίκηση και βρίσκεται σήμερα κοντά μας στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των επισκέψεών του  σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αποδεικνύει στην πράξη ότι θέλει να έχει εικόνα και ήχο της ζώσας πραγματικότητας και έχει τη δυνατότητα της άμεσης μεταρρύθμισης που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση.

Συζητήσαμε:

-Για το ξεκαθάρισμα και την σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων  ώστε όλοι να αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να μην κρύβονται πίσω από τη διάχυση ευθυνών

-Για το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης  Διοίκησης

-Για το νέο  πρόγραμμα αντιπλημμυρικών και  περιβαλλοντικών έργων  που απαιτεί η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την ενεργοποίηση της  διαδικασίας χρηματοδότησης τους μέσω της  ΕΤΕΒ κι του Ταμείου Παρακαταθηκών

– Για την  πρόσθετη χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού  σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Αλμυρό και για την πορεία των αποκαταστάσεων στην Καρδίτσα.

Η θεομηνία του αιώνα, άλλαξε τη λειτουργία του κράτους χάρη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε με πρωτόγνωρη ταχύτητα,  αξιοπιστία και συνέπεια  λόγων και έργων με Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης ύψους  500 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία  αφορούν στην Καρδίτσα,

Τον ευχαριστώ, τέλος,  για την διαχρονική συνεργασία και  γιατί πάντα  είναι παρών με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Έχουμε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν, δίνοντας μάχες στην Ευρώπη και  χαίρομαι που σήμερα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει  στην Αυτοδιοίκηση από  κορυφαίο θεσμικό  ρόλο».

Back to top button
Close
Close