Ειδήσεις

Η πανδημία «έπληξε» τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών: Η λιανική συγκράτησε την πτώση των πωλήσεων

Βαρύ πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών το 2020, καθώς οι πωλήσεις χονδρικής μειώθηκαν κατά 52%, λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης, των ξενοδοχείων κι άλλων καναλιών διανομής, αλλά και λόγω της υψηλής φορολογίας, η οποία υπολογίζεται ότι είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερη από της γειτονικές χώρες.

Την κατάρρευση των πωλήσεων αλκοολούχων ποτών στην τομέα χονδρικής, συγκράτησε η ελαφρά αύξηση των πωλήσεων στην λιανική, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, το 2020 καταγράφηκε συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά 52%, ενώ μία μικρή αύξηση 2% στο κανάλι της λιανικής, συγκράτησε την κατακόρυφη πτώση στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου.   Γεγονός είναι ότι τα σούπερ μάρκετ και τα cash and carry συνέχισαν να πωλούν ακόμα και μέσα στο lockdown,  σε αντίθεση με τα μπαρς, τα καφέ και τα εστιατόρια που, καθώς παρέμειναν κλειστά, ευθύνονται για τον «μηδενισμό» της επιτόπιας κατανάλωσης.

Εκτιμάται, ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης, καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.

Οι επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

«Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας. Στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο.

Παράλληλα, μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων» τονίζει η ΕνΕΑΠ και προσθέτει: «Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο του οποίου η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τους 66 χιλ. εργαζόμενους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα, που στηρίζει το εισόδημα τουλάχιστον 35 χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών».

Back to top button
Close
Close