Ειδήσεις

Η Λίνα Μενδώνη στις εγκαταστάσεις της ΤΑΞΥΠ – Προχωρά το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων

Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου το 2028

Τις εγκαταστάσεις της πρώην ΤΑΞΥΠ  στα Τρίκαλα επισκέφθηκε το Σάββατο το μεσημέρι, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης των διαδικασιών για τη μετατροπή του ιστορικού κτηρίου της ΤΑΞΥΠ σε Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναβάθμιση και ενίσχυση των μουσειακών υποδομών της χώρας.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο ξεκίνησε 15 χρόνια πριν, ήμουν Γ.Γραμματέας και μαζί με τον νυν Γ. Γραμματέα Άμυνας κ. Αντ. Οικονόμου ξεκίνησε η προσπάθεια, το κτίριο περιήλθε στο Υπ.Πολιτισμού από το Υπ.Άμυνας, οι μελέτες οι κατασκευαστικές είναι έτοιμες, οπότε προχωράμε.

Το έργο

Το κτήριο της ΤΑΞΥΠ αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και τρεις επιπλέον στάθμες, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο, έκτασης 4,74 στρεμμάτων, θα αναπτυχθεί η έκθεση που θα καλύπτει την ιστορική και αρχαιολογική διαδρομή της περιοχής, από την προϊστορία μέχρι τους νεότερους χρόνους. Η Υπουργός ζήτησε την άμεση παροχή ασφάλειας του χώρου της ΤΑΞΥΠ εφόσον θα ξεκινήσουν οι εργασίες και υπηρεσία φύλαξης από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Μαζί μελέτησαν τα σχέδια που έχει επιμεληθεί η Τεχνική Υπηρεσία και ακολούθησε επιτόπιος έλεγχος των εγκαταστάσεων.

Η μελέτη του έργου προβλέπει:

  • Δομική και οικοδομική αποκατάσταση του κτηρίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές.

  • Εκσυγχρονισμό της εσωτερικής διαρρύθμισης για την εξυπηρέτηση της νέας χρήσης.

  • Εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, απαραίτητων για τη λειτουργία ενός σύγχρονου μουσείου.

  • Ενεργειακή αναβάθμιση και προσαρμογή στις τεχνικές προδιαγραφές βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης.

  • Πλήρης προσβασιμότητα για ΑμεΑ, σε όλους τους χώρους.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2028

Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση και παράδοση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων έως το 2028, χρονιά-ορόσημο για την πολιτιστική αναγέννηση της περιοχής. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αναδιαμόρφωση και πολιτιστική αναζωογόνηση ολόκληρης της περιοχής.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμίσει και να πολλαπλασιάσει τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας των μουσείων της χώρας μας, ώστε να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου, υπό το πρίσμα μιας βιώσιμης διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, στη Θεσσαλία, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ολοκληρώνεται ένα συνεκτικό σχέδιο έργων, άνω των 35.000.000 ευρώ, που αφορούν στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών, αλλά και στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου, στις εγκαταστάσεις της π. ΤΑΞΥΠ στα Τρίκαλα, υπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό.  Είμαστε σε μια άριστη συνεργασία από την πρώτη στιγμή με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας τον κ. Κουρέτα ώστε να προχωρήσουμε άμεσα αυτό το σημαντικό έργο πολιτισμού. 

Δήλωση Δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά:

«Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων αποτελεί ένα έργο-ορόσημο για την πόλη μας. Πρόκειται για μια ιστορική επένδυση στον πολιτισμό, που θα αναδείξει την πλούσια και πολυεπίπεδη ιστορία των Τρικάλων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Με τη στενή συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετατρέπουμε έναν εμβληματικό χώρο – την παλιά ΤΑΞΥΠ – σε σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ταυτότητα και τη μουσειακή υποδομή της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστούμε την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για την εμπιστοσύνη και τη σταθερή στήριξη. Προχωράμε με σχέδιο, ταχύτητα και ευθύνη για ένα μουσείο σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία και τις επόμενες γενιές.»

Back to top button
Close
Close