Επιχειρείν

Η κτηνοτροφική μονάδα της Μαγνησίας του Ανδρέα Τσαγκάρη που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός

Σε συνολικά 20 χώρες του εξωτερικού και στις 5 ηπείρους δραστηριοποιείται η Κτηνοτροφική Μαγνησίας Α.Ε. γνωστή υπό τον διεθνή τίτλο Greek Family Farm, η οποία διαθέτει εκτός Ελλάδος το 100% της παραγωγής της.

Διατηρεί πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής φέτας, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικής και συμβατικής φέτας ΠΟΠ καθώς και προϊόντων όπως το πρόβειο και το κατσικίσιο τυρί αλλά και τα τυριά τυρογάλακτος.

Στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης της, η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, εντασσόμενη τόσο στη Δράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» αλλά και στον Εθνικό Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016. Η επένδυση, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2021 αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου παραγωγής, καθώς και του συσκευαστηρίου, το οποίο θα έχει συνολική έκταση 6.700 τ.μ. «Παρότι πρόκειται πλέον για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο»,  οι θέσεις εργασίες διατηρήθηκαν στο ακέραιο, όπως διευκρινίζουν στελέχη της επιχείρησης.

Πλήρης κάλυψη της ηλεκτροδότησης με φωτοβολταϊκά

Στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη διαρκή μείωση του αποτυπώματός της. Για το σκοπό αυτό προχωρά σε πιστοποίηση με βάση τα πρότυπα ISO 14064-1 & ISO 14064-2.  Επιπλέον έχει εγκαταστήσει σύστημα παραγωγής βιοαερίου τελευταίας τεχνολογίας. To παραγόμενο βιοαέριο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες θέρμανσης της επιχείρησης. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MW (net metering), το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησής της. Στο μελλοντικό πλάνο της εταιρίας βρίσκεται η εγκατάσταση επιπλέον 1MW.

Ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές

Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα η κοπριά από τα ποιμνιοστάσια συλλέγεται και διατίθεται ως οργανικό μέσο λίπανσης των καλλιεργειών της εταιρείας, εκτάσεως 2.000 στρεμμάτων, για την παραγωγή ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, συμπληρώνοντας την ολιστική διαχείριση της εταιρίας.

«Μέσω των παραπάνω διαδικασιών η Greek Family Farm στοχεύει να γίνει μία απόλυτα “πράσινη επιχείρηση” ακολουθώντας το πρόγραμμα του συνδεδεμένου γερμανικού ομίλου Hochland, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία.

Ιδιόκτητη προβατοτροφική μονάδα με 2.400 ζώα

Οι εγκαταστάσεις της ιδιόκτητης προβατοτροφικής μονάδας, η οποία αριθμεί 2.400 πρόβατα, είναι της τάξεως των 2 στρεμμάτων ωφέλιμου χώρου ανά στάβλο, σε σύνολο τριών στάβλων, πλέον εργοστασίου παραγωγής και διάθεσης φυράματος. «Το ζωικό κεφάλαιο αποτελείται από ζώα υψηλού γενετικού δυναμικού, πιστοποιημένα από εγκεκριμένους φορείς ώστε να αποτελέσουν τη βάση τόσο της υψηλής ποσοτικά και ποιοτικά γαλακτοπαραγωγής όσο και της δημιουργίας γενετικά αναβαθμισμένων παραγώγων (μελλοντικοί αρσενικοί και θηλυκοί γεννήτορες)», επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας.

«Η φροντίδα και διαχείριση των ζώων, γίνεται τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και εν συνόλω, με πρακτικές που στοχεύουν στην εξασφάλιση  ιδανικών συνθηκών υγείας, διατροφής και ζωοτεχνικής διαχείρισης. Η μονάδα συνεργάζεται μόνιμα με κτηνίατρο και ζωοτέχνη και επανδρώνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με πανεπιστήμια στον συμβουλευτικό τομέα καθώς και σε επίπεδο επίλυσης πιθανών προβλημάτων ή σε πειραματικές δράσεις βελτιστοποίησης της παραγωγής», συμπληρώνουν.

Αποκλεισμός των φαρμακευτικών σκευασμάτων – Τήρηση των προτύπων παραγωγής βιολογικών

Με στόχο να διασφαλίσει την βιολογική της ταυτότητα η Κτηνοτροφική Μαγνησίας έχει απαγορεύσει τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων στη μονάδα της, τα οποία είναι ασύμβατα με την παραγωγή βιολογικού προϊόντος. «Αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση ολιστικής κτηνιατρικής-ζωοτεχνικής διαχείρισης, επικεντρωμένης στη μείζονα πρόληψη – εμβολιασμό, αποπαρασιτισμό, ορθολογική διατροφή – και στην προσαρμογή των ανωτέρω σε κάθε ηλικία και παραγωγικό στάδιο των ζώων», αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

«Σε ό,τι αφορά τα ζώα με χαμηλή γαλακτοπαραγωγή ή ανεπιθύμητα μορφολογικά χαρακτηριστικά, αποκλείονται από την αναπαραγωγική διαδικασία. Οι πρώτες ύλες  – ζωοτροφές κυρίες και δευτερεύουσες –  ελέγχονται ποιοτικά, τόσο στη σύνθεση και θρεπτική τους αξία όσο και στο να είναι απαλλαγμένες από μυκοτοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες», συμπληρώνουν.

Χωρίς μείωση τιμών την τελευταία τριετία με στόχο την ποιότητα

Επιδίωξη της επιχείρησης αποτελεί η στήριξη στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να παράγουν γάλα υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών. Σε αυτό το πλαίσιο όπως μας ενημερώνουν από την εταιρεία, δεν έχουν γίνει μειώσεις τιμών την τελευταία τριετία, καθώς διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα εν συγκρίσει με την αγορά.

Επιπλέον η Κτηνοτροφική Μαγνησίας παρέχει παρακολούθηση και βελτίωση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι κτηνοτρόφοι στη μονάδα τους, παρέχοντάς τους την τεχνογνωσία για την βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής τους. Τους προμηθεύει με ανήλικα ζώα πιστοποιημένου γενετικού δυναμικού – παράγωγα των δικών της ζώων -, ενώ υφίσταται επίσης η δυνατότητα, εκπαίδευσης των παραγωγών, εφόσον το επιθυμούν, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στο πλαίσιο των μακροχρόνιων σχέσεων που διατηρεί η εταιρεία, το 70% των κτηνοτρόφων, συνεργάζονται μαζί της από την έναρξη της επιχείρησης έως και σήμερα.

Back to top button
Close
Close