Πολιτισμός

Η Ιταλία επαναφέρει τα μεσαιωνικά «παράθυρα κρασιού» που είχε καθιερώσει λόγω πανώλης

Τα «παράθυρα κρασιού» ή στα ιταλικά buchette del vino, που υπάρχουν κυρίως στην Τοσκάνη, είναι μικρά ανοίγματα σε συμπαγείς πέτρινους τοίχους

Αιώνες πριν, η βουβωνική πανώλη, ή αλλιώς ο «μαύρος θάνατος» είχε σαρώσει την Ευρώπη, στοιχίζοντας τη ζωή στο ένα τρίτο του τότε πληθυσμού της. Προερχόμενη από την Ασία, η ασθένεια κατάφερε να φτάσει στην Ιταλία στα χρόνια του Μεσαίωνα και να εξαπλωθεί προς τα βόρεια στη συνέχεια.

Επί του παρόντος οι Ιταλοί, που έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα με την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να απολαύσουν ένα ποτό, καταφεύγουν στη χρήση των «παραθύρων κρασιού», μια κατασκευαστική πατέντα που κρατά από τα χρόνια του Μεσαίωνα.

Τα «παράθυρα κρασιού» ή στα ιταλικά buchette del vino, που υπάρχουν κυρίως στην Τοσκάνη, είναι μικρά ανοίγματα σε συμπαγείς πέτρινους τοίχους σε ταβερνεία ή καταστήματα, μέσω τον οποίων σερβίρονταν ποτά, όχι μόνο λόγω της πανώλης αλλά και επειδή σε μια προσωρινή απαγόρευση πώλησης αλκοόλ αργότερα, οι ευγενείς θέλησαν να διατηρήσουν το προνόμιο διάθεσής του. Ο ενδιαφερόμενος χτυπούσε το παράθυρο και γινόταν η συναλλαγή μέσω του μικρού ανοίγματος από το οποίο μετά βίας χωρά ένα μπουκάλι.

Window where wine used to be served.

Τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, η επαναφορά των «παραθύρων κρασιού» μοιάζει μια πολύ καλή ιδέα καθώς η επαφή μεταξύ καταστηματάρχη – πελάτη, ελαχιστοποιείται.

Back to top button
Close
Close