ΕιδήσειςΠολιτισμόςΤρίκαλα

Η Ιερά Μονή Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου χωρίου Προδρόμου Τρικάλων.(video)

Ο Πρόδρομος, ένα από τα γραφικότερα χωριά, που βρίσκονται πλαγιασμένα στην αγκαλιά του Κόζιακα, είναι γεμάτος με φυσικές ομορφιές, με άφθονα πηγαία νερά, με πανύψηλα κι αιωνόβια πλατάνια και με εξαίσια πανοραματική θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο.
Έχει υψόμετρο 300 m, και απέχει από τα Τρίκαλα 21 km.

Η ιστορία και η παράδοση του χωριού βασίζονται στις μνήμες που διασπούν το φράγμα των αιώνων και φθάνουν μέχρι σήμερα. Μνήμες που απέμειναν χαραγμένες ανεξίτηλα  στα σπίτια,  στα εξωκλήσια και στα μοναστήρια που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
Το όνομα του χωριού οφείλεται στο ομώνυμο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου  το οποίο βρίσκεται  σε εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περιβάλλοντα. Πηγαίνεις εκεί και συγχρόνως μπορείς να κάνεις περίπατο, μπορείς να απολαύσεις υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα στις ταβέρνες του χωριού συνάμα για όποιον το έχει ανάγκη.. Για αυτό λέμε ότι κάθε φορά ο τουρισμός μπορεί να έχει κάποια ειδική έκφανση, το θρησκευτικό αίσθημα, έχει όμως πάρα πολλές αναγνώσεις, όπως η εξαιρετική περίπτωση του εξωκλήσι που μπορεί να ενισχύσει  το θρησκευτικό τουρισμό ,δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Την θρησκευτικότητα του τόπου και του εξωκλησίου έχει αναλάβει ο Πατήρ Χριστόδουλος  ο οποίος διατηρεί επάξια την Αγιοκατάταξη του ναού ..cz trikalaidees

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Το εξωκλήσι, αφιερωμένο στην αποκεφάλιση Ιωάννου του Προδρόμου χρονολογείται γύρω στο 1700, και ήταν παλιά μοναστήρι, το οποίο ανακαινίστηκε το 1746 και το 1915. Η φορητή εικόνα του Προδρόμου χρονολογείται περί το 1796.Με την ίδια χρονολογία και από τον ίδιο αγιογράφο είναι και η φορητή εικόνα των Δώδεκα Αποστόλων, η οποία διασώθηκε από τον γκρεμισθέντα ομώνυμο ναό.

Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός (τρίκλιτη βασιλική με διπλή στέγη) κτίστηκε το 1971, πάνω στα χαλάσματα του παλαιότερου ναού, ο οποίος είχε κατασκευαστεί το 1737.
Όταν κατεδαφίστηκε ο ναός αυτός βρέθηκε μια επιγραφή που έγραφε: «Μαστροκώστας, Μαστρογιάννης 1745».Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στον ενοριακό ναό των 12 Αποστόλων φυλάγεται Ευαγγέλιο (του έτους 1801) με ενθύμηση της 20/11/1827 που αναφέρεται στον θάνατο του Τρίκκης Γαβριήλ.
Δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, στο ύψωμα Παλιοκάστρου, διακρίνονται τα θεμέλια μικρού κάστρου Ρωμαϊκής ή βυζαντινής περιόδου.

Back to top button
Close
Close