ΕιδήσειςΠρόσωπα

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο trikalaidees

Δεν είμαι πολιτικός καριέρας για να κάνω μια επιλογή μακροχρόνιας στόχευσης

Συναντήσαμε τον Πέτρο Κόκκαλη στο πλαίσιο της επίσκεψης του στα Τρίκαλα. Ο ίδιος επιχειρηματίας και πρώην αντιδήμαρχος στο Δήμο Πειραιά μας εξήγησε γιατί θα είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», ενώ όπως διευκρινίζει θα είναι συνεργαζόμενος, εκπροσωπώντας την πολιτική κίνηση «ΚΟΣΜΟΣ».

Είστε υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» πως προέκυψε η πρόταση αυτή;

Προέκυψε από την πολιτική ανάγκη της πολιτικής κίνησης ‘’Κόσμος’’ να θέσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξάντληση των φυσικών πόρων, την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και την ύπαρξη ακραίων ανισοτήτων, αποτελεί υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε δράση. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», ως εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «ΚΟΣΜΟΣ» για μια ριζοσπαστική και προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας σε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο παραγωγικό και πιο ανθρώπινο.

Τι πρεσβεύει ο ‘’Κόσμος’’ και ποιο είναι το όραμα σας για την Ευρώπη.

Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μια πολιτική κίνηση που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της αλληλεγγύης, της καινοτομίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με στόχο τη συλλογική ευημερία, ο ΚΟΣΜΟΣ συμβάλλει στον επαναπροσανατολισμό της πολιτικής προς μια νέα κατεύθυνση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θεωρείτε ποιο σημαντική την συμμετοχή σας στην Ευρωβουλή από ότι ίσως μια θέση στο Ελληνικό κοινοβούλιο;

Δεν είμαι πολιτικός καριέρας για να κάνω μια επιλογή μακροχρόνιας στόχευσης για κάποια πολιτικά αξιώματα. Είμαι ένας ενεργός πολίτης που εγώ και οι σύντροφοι μου στον ‘’Κόσμο’’ θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να συμβάλλουμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή της κοινωνίας μας.

Σε μια Ευρώπη με αυξημένα τα ποσοστά της Ακροδεξιάς πως πιστεύεται θα μπορέσει να αλλάξει το τοπίο;

Mπορεί να αλλάξει  η Ευρώπη υιοθετώντας την ατζέντα για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων με ορίζοντα 2030.  Προσερχόμαστε, λοιπόν, στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που σηματοδοτεί αυτό το ψηφοδέλτιο, με σκοπό να συμβάλουμε στην αναχαίτιση του ακραίου συντηρητισμού στην Ευρώπη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αλλά και στην ηχηρή ανάδειξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων, ως κεντρική προτεραιότητα, στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Είναι η πρώτη κίνηση πολιτών, η οποία έχει ευθυγραμμίσει την πολιτική της δράση με τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, οι οποίοι υπεγράφησαν από 193 χώρες το Σεπτέμβριο του 2015. Προκειμένου να φτάσουμε το 2030 σε έναν κόσμο με μικρότερες ανισότητες που θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή . Τα ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν και κινδυνεύουμε να μας επιστρέψουν σε μια εποχή εγκληματικότητας και αλληλοσπαραγμού. Είναι κόμματα που προτείνουν τον κοσμομηδενισμό θα έλεγα, που εντείνουν τις ανισότητες ,υψώνουν τείχη και προτείνουν στρατόπεδα εγκλεισμού και εξόντωσης. Εμείς προτείνουμε έναν ανοιχτό κόσμο.  Ένας κόσμος είμαστε, δεν υπάρχει άλλη Γη. Είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε τώρα για τον εναλλακτικό μονόδρομο της αειφορίας και της αλληλεγγύης

Δημοσκόπηση της MRB για γνωστό κανάλι, δείχνει μια πρόθεση ψήφου και διαφορά στο 7,6% της Ν.Δ έναντι του Σύριζα.

Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για πραγματικό ποσοστό, διότι ζούμε σε μια εποχή που η κοινή γνώμη και τα social media θολώνουν το τοπίο, είναι βέβαια μια ενδεικτική τάση. Η δική μου μη δημοσκοπική αίσθηση είναι ότι η Προοδευτική Συμμαχία συσπειρώνεται και είναι γνωστό ότι ο προοδευτικός κόσμος ήταν, είναι και θα είναι πλειοψηφία και θα έχουμε derby πιστεύω στις εκλογές .

Ενδιαφέρεται πιστεύετε ο Έλληνας για τις Ευρωεκλογές ;

H αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται διαφορετικά δεν θα είχαμε συμμετοχή σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Νομίζω ότι μετά από 40 χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία είναι ώρα να νιώσουμε πολίτες της Ευρώπης και να νιώσουμε τη δύναμη μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά που ψηφίζουμε με σταυρό. Παλιότερα υπήρχε η νοοτροπία οι Ευρωβουλευτές μας να αποστρατεύονται εις τας Ευρώπας, τώρα ήρθε η ώρα οι Ευρωβουλευτές μας να φέρουν περισσότερη Ευρώπη στην Ελλάδα.

Πως βλέπετε τον Αλέξη Τσίπρα & τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα επηρεάσουν τις Εθνικές εκλογές;

Θεωρώ τον Αλέξη Τσίπρα έναν σύγχρονο πολιτικό που με μεγάλο θάρρος πήρε το τιμόνι της Χώρας, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, κράτησε τη χώρα όρθια, την έβγαλε από τα μνημόνια και θα την βάλει σε νέα πορεία. Στην δεύτερη ερώτηση σας  δεν θεωρώ ότι συνδέονται οι Εθνικές εκλογές με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών .Προφανώς ο ελληνικός λαός έχει 4 χρόνια να πάει στις κάλπες και θα δείξει μια τάση. Δεν συμμερίζομαι όμως την άποψη του κου Μητσοτάκη ότι μια νίκη στις Ευρωεκλογές θα σημάνει την πτώση του Σύριζα ή μια πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές.

Α.Τ

Back to top button
Close
Close