Η ελάχιστη προϋπόθεση επιβίωσης

Η βασική αιτία της μετεωρικής ανόδου των τιμών άλλωστε οφείλεται στη συνεχή μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία, όπως προβλέπουν όλοι οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, θα ενταθεί ενόψει του χειμώνα με στόχο να προκαλέσει ασφυξία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ωστόσο όλα δείχνουν πως, παρότι πολλά θέματα θα τεθούν στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, αποφάσεις δεν θα ληφθούν αμέσως – και μάλιστα από τους υπουργούς Ενέργειας. Αυτές αναμένεται να εξεταστούν σε σύνοδο κορυφής, δηλαδή σε επίπεδο αρχηγών κρατών, το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η κατεπείγουσα κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Την Τρίτη ακούσαμε όλοι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στο υπουργικό συμβούλιο ότι, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των εξαγγελιών που θα εκφωνήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων της χώρας, απορρίπτει το «τσουνάμι επικείμενων παροχών που δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες», ότι «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών», ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» και ότι «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα» επειδή «ο αληθινός πληθωρισμός δεν νικιέται με πληθωριστικές υποσχέσεις».
Ωστόσο, η πραγματικότητα παραμένει πολύ σκληρή τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, που ήδη βιώνουν μια τεράστια αγωνία όχι απλώς για την επόμενη μέρα, αλλά για το ίδιο το παρόν τους. Είναι απόλυτη η ανάγκη την επομένη αυτής της κρίσης να είμαστε όλοι «ζωντανοί» και βιώσιμοι. Για τον λόγο αυτόν επιμένουμε, ως ελάχιστη προϋπόθεση επιβίωσης, στην υιοθέτηση των μέτρων που έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει:
● Επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μέτρο το οποίο με απόλυτη επιτυχία έχουν υιοθετήσει η Ισπανία (μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες) και η Πορτογαλία, μια οικονομία με μεγέθη απολύτως συγκρίσιμα με τα δικά μας.
● Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μην νεκρώσει η αγορά.
● Μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε να αντέξουν τα νοικοκυριά τον «δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών», όπως διαπιστώνουν και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
● Θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε καταναλωτές και επιχειρήσεις να καταφέρουν να λειτουργήσουν χωρίς τον κίνδυνο μιας μη αναστρέψιμης χρεοκοπίας.
Ελπίζουμε ότι αυτά τα αυτονόητα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των «μετρημένων μέτρων» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ώστε όλοι να μπούμε στον χειμώνα στοιχειωδώς θωρακισμένοι.



