Beauty expertsΥγεία/fitness

Η δερματολόγος Χαρούλα Μουζιούρα μας συμβουλεύει!

Γνωρίζουμε όλοι ότι τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας Covid-19. Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας ξαφνικά και απ΄ ότι φαίνεται θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη.
Από τη μία πλευρά οι επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης της μάσκας και από την άλλη οι συνέπειες του ήλιου και της ζέστης ενόψει του καλοκαιριού στο δέρμα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πληροφόρησης έτσι ώστε όλοι μας να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προλαμβάνουμε και λιγότερο να θεραπεύουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις και νοσήματα του δέρματος.
Γι΄αυτό λοιπόν συναντήσαμε την εξειδικευμένη Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Χαρούλα Μουζιούρα στο υπερσύγχρονο ιατρείο της που βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος 11 για να μας δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά τα παραπάνω θέματα.

Ο ήλιος εγκυμονεί κινδύνους και είναι αλήθεια ότι πολλές δερματολογικές παθήσεις επιδεινώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση μάσκας στο δέρμα;

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η καθημερινή χρήση της μάσκας έχει επιφέρει αύξηση των περιστατικών με την λεγόμενη ”maskne” που προέρχεται από τις λέξεις   ”mask” και ”acne”, δηλαδή την ακμή της μάσκας. Εμφανίζονται ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα, κυρίως στο πηγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και τα σημεία επαφής του ιμάντα στήριξης της μάσκας. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η μάσκα παγιδεύει την υγρασία στον κλειστό χώρο μεταξύ του προσώπου και της μάσκας με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας ακμής και μερικές φορές την έναρξη της νόσου.

Η θεραπεία είτε τοπική είτε συστηματική γίνεται αποκλειστικά από δερματολόγο. Ένα άλλο συχνό πρόβλημα στο δέρμα από τη συχνή χρήση της μάσκας είναι η ερεθιστική δερματίτιδα που εμφανίζεται και αυτή στην περιοχή που ”ακουμπάει” η μάσκα το πρόσωπο και αφορά είτε ατοπικά είτε υπερευαίσθητα και δυσανεκτικά δέρματα. Και σ΄ αυτό ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη θεραπεία συνιστώντας κυρίως τοπική αγωγή και χρήση μασκών υφασμάτινων συμβατής υφής με το πρόβλημα.

Τι μπορεί ένας ασθενής να κάνει σ΄ ένα δερματολογικό ιατρείο ενόψει καλοκαιριού προκειμένου να βελτιώσει ή ακόμη και να θεραπεύσει κάποιες δερματολογικές νόσους;

Είναι γεγονός ότι ο ήλιος και κατ΄ επέκταση το καλοκαίρι είναι κάτι ευχάριστο και αναζωογονητικό για τον άνθρωπο. Όμως τα τελευταία χρόνια ο ήλιος εγκυμονεί κινδύνους και είναι αλήθεια ότι πολλές δερματολογικές παθήσεις επιδεινώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ακμή που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό τόσο εφήβων όσο και ενηλίκων είναι μία από τις παθήσεις αυτές. Στην αρχή του καλοκαιριού η ακμή δείχνει να βελτιώνεται, όμως στην πορεία αν ο ασθενής δεν προσέξει κάποια πράγματα αρχίζει να επιδεινώνεται.

Η επίσκεψη λοιπόν πριν το καλοκαίρι στον δερματολόγο είναι απαραίτητη για να λάβει ο ασθενής την αρμόδια θεραπεία, το σωστό αντηλιακό, αλλά να κάνει και τον σωστό καθαρισμό ανάλογα με τη μορφή της ακμής του και τον τύπο δέρματός του: dermabration με μηχανική απολέπιση ή Laser – peeling με ενεργό άνθρακα. Η φωτοθεραπεία επίσης ενδείκνυται για να προστατέψει το ακνεϊκό δέρμα στον ήλιο. Τα Laser ακμής τόσο για τις ενεργείς βλάβες όσο και για τις ουλές βοηθούν ποικιλοτρόπως τον ασθενή με ακμή.
Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που επιδεινώνεται πάντα με τον ήλιο. Ειδικά Laser που χρησιμοποιούμε πριν το καλοκαίρι μειώνουν το ερύθημα καθώς και τις ευρυαγγείες που συνοδεύουν συχνά τη νόσο αυτή. Επίσης ειδικά peelings τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοηθούν τους ασθενείς αυτούς στις φλεγμονώδεις βλάβες, καθώς και στο ερύθημα του προσώπου, σε συνδυασμό πάντα με την αγωγή που προτείνει ο δερματολόγος.
Ένα ακόμη δερματολογικό νόσημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς, ειδικά πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η ονυχομυκητίαση χειρών ή ποδών. Πλέον στη θεραπευτική μας φαρέτρα υπάρχει ειδικό Laser ονυχομυκητίασης που βοηθάει πολύ στη θεραπεία, είτε σαν μονοθεραπεία, είτε παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες.
Μία κλασική δερματοπάθεια, συχνή στην εποχή μας είναι η θυλακίτιδα που εμφανίζεται στις πτυχές ή σε άλλες έντριχες περιοχές του κορμού και η οποία μαζί με την ιδρωταδενίτιδα αποτελούν δύο νοσολογικές οντότητες που χειροτερεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες και χρήζουν αντιμετώπισης με ριζική αποτρίχωση με ιατρικά Laser.
Επίσης το μέλασμα οι λεγόμενες πανάδες, καθώς και οι ηλιακές φακές είναι παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς και πολλές φορές συνδυάζονται με ορμονικές δυσλειτουργίες ή λήψη κάποιων φαρμάκων. Εκτός από την κλασική τοπική αγωγή, χρησιμοποιούμε ως δερματολόγοι και άλλες μεθόδους αντιμετώπισής τους, όπως ειδικά Laser κατά των πανάδων, ειδικά peelings και μεσοθεραπεία.

Περισσότερα στο νέο περιοδικό idees  www.ideesmagazine.gr 

Back to top button
Close
Close