People

Η Βάνα Μπάρμπα φωτογραφίζεται με την κούκλα κόρη της Φαίδρα!’Οι μόνοι τομείς που με καλύπτουν είναι της μητέρας και της δημιουργίας.’

Η Βάνα Μπάρμπα σε όλη της τη ζωή καταρρίπτει τα στερεότυπα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως sex symbol, κατάφερε όμως ν’ αποτινάξει το χαρακτηρισμό, παρά την εμμονή του κατεστημένου να της τον αποδίδει. Υπήρξε party girl, δε δίστασε όμως να φέρει στη ζωή την κόρη της, αναλαμβάνοντας μάλιστα να τη μεγαλώσει μόνη της, μητέρα και πατέρας μαζί, θυσιάζοντας την καριέρα και την προσωπική της ζωή. Γοήτευσε σπουδαίους άνδρες, αλλά και πάλι κράτησε για τον εαυτό της τον πρώτο ρόλο, μην αφήνοντας κανέναν να απειλήσει τις αρχές και τις αξίες της. Θυσίασε συνειδητά τον έρωτα, στράφηκε στη θρησκεία και την πνευματικότητα, αναμείχθηκε με την πολιτική, πάλεψε για την καθημερινότητα, αλλάζοντας άρδην τη ζωή της. Ένα μόνο δεν έχασε, ούτε πρόκειται να χάσει ποτέ: την εσωτερική της δύναμη και αυτογνωσία, που τη βγάζει πάντα στον αφρό. Είναι, με μία λέξη, «αντράκι»!

Βάνα, σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;

Τρεξίματος! Δεν έχω τρέξει έτσι ποτέ στη ζωή μου. Επειδή κάποια άλλα με πρόδωσαν –σχέσεις, φιλίες, ζωή, πολιτική– έχω δώσει όλη μου την ενέργεια στη Φαίδρα και τη δουλειά. Σήμερα αισθάνομαι προδομένη, πρώτα ως πολίτης και μετά ως γυναίκα, γιατί πια είμαι βαθιά μοναχική και δεν έχω βρει κάτι να με συγκινήσει στον έρωτα. Οι μόνοι τομείς που με καλύπτουν είναι της μητέρας και της δημιουργίας.

Τι δημιουργικό ετοιμάζεις;

Ξεκίνησα τα πολιτιστικά στο δήμο Γλυφάδας και θέλω να κάνω μια συνεργασία με την ΚΕΔΕ για όλους τους δήμους της Αττικής. Ετοιμάζω για τον Οκτώβριο μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο με σημαντικούς καλλιτέχνες, ιδέα του σωματείου μας, «Δύναμη Ζωής», που αποτελείται από γυναίκες-μητέρες σε μονογονεϊκές οικογένειες. Το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ και τα έσοδα θα πάνε σε ιδρύματα, όπως στην ΕΛΕΠΑΠ, υπέρ των μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, με 20 μοναχούς οι οποίοι κρατάνε Θερμοπύλες. Ο Γιώργος Λιάνης θα στηρίξει το εγχείρημα, όπως έκανε και με τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ έχουμε κάνει πρόταση στον Τόλη Βοσκόπουλο, στη Μαρινέλλα και στον Γιάννη Πάριο να είναι κοντά μας εκείνη τη βραδιά, όπως και στον Μίμη Πλέσσα να είναι στο πιάνο. Είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, που έχει στόχο να μας ταξιδέψει από τα παλιά στο σήμερα για έναν καλό σκοπό.

Θεατρικά θα σε δούμε κάπου;

Το Σεπτέμβριο θα δοκιμαστώ για πρώτη φορά στο αρχαίο κείμενο. Πρόκειται για ένα δρώμενο λυρικό, με δημοτική μουσική, στο οποίο υποδύομαι την πατρίδα μου, την Ήπειρο. Κάθε φορά που διαβάζω το κείμενο, συγκινούμαι. Αισθάνομαι καλά που το κάνω. Η παράσταση θα ανέβει σε τέσσερα θέατρα της Ηπείρου –Γιάννενα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα– στις 15, 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Είναι ίσως η μοναδική δουλειά που έχω κάνει και την ευχαριστιέμαι τόσο πολύ, γιατί δοκιμάζομαι σε κάτι καινούργιο. Στα 50 μου χρόνια αισθάνομαι ότι κάνω μια καινούργια αρχή σε όλα. Ακόμη, το χειμώνα θα ανεβάσω Δευτερότριτα σε κεντρικό θέατρο τη «Ρένα», του Αύγουστου Κορτώ.

Φοβάσαι την κριτική;

Νομίζω ότι θα είμαι τόσο καλή, που δε θα το πιστεύουν! (γέλια) Πρώτα απ’ όλα, επειδή είμαι ελεύθερη από την κριτική τους, δεν περιμένω ν’ αρέσω σε κανέναν, άρα θα πετύχω. Συνήθως ο καλλιτέχνης εγκλωβίζεται στο ναρκισσισμό του και κάνει υπερβολές για ν’ αρέσει στον κόσμο. Σίγουρα θέλω να αρέσω, αλλά η μεγαλύτερη έγνοια μου είναι να τιμήσω την πατρίδα μου.

bana5

Έπεσες ποτέ στην παγίδα να κάνεις πράγματα μόνο και μόνο για να συνεχίσεις να υπάρχεις στο χώρο και να αρέσεις στον κόσμο;

Βέβαια. Πάντα έκανα αυτό που θα με έβγαζε σέξι και θα με αναδείκνυε. Μην ξεχνάς ότι όπλο μου ήταν η ομορφιά μου και γι’ αυτό έπεσα στην παγίδα της εύκολης εμπορίας. Άλλωστε, έτσι με «πούλησαν» , ως ένα όμορφο, δροσερό κορίτσι, που από τα διαφημιστικά μπήκε στο χώρο του θεάματος. Χαίρομαι που μεγάλωσα και τους τη «σπάω», γιατί εξελίσσομαι σε κάτι διαφορετικό. Στα 50 μου είμαι ελεύθερη από τη σεξουαλικότητά μου και μπορώ να δείξω πια και άλλα πράγματα. Επιτέλους, ελεύθερη!

Υποτάχθηκες ή αντιτάχθηκες στον τίτλο του sex symbol;

Σαφώς και αντιτάχθηκα. Δέκα χρόνια επέλεξα να μη δουλέψω, για να μεγαλώσω το παιδί μου. Συνήθως τα sex symbol δεν κάνουν παιδιά, για να μη χαλάσουν το σώμα τους. Εγώ έκανα. Παραιτήθηκα απ’ όλα, παράτησα την εικόνα μου, απομακρύνθηκα από το χώρο και αφοσιώθηκα στη Φαίδρα. Τώρα, δειλά-δειλά ξαναγυρίζω, αλλά πολύ διαφορετική και περισσότερο ώριμη και συνειδητοποιημένη από ποτέ. Παλαιότερα φερόμουν πιο πολύ με βάση τη μόδα και όλο το σύστημα των 80s που υπήρχε. Μ’ άρεσε που ο κόσμος με αγαπούσε και ήμουν ένα σέξι κορίτσι, αλλά δεν ήταν επιλογή μου όλο αυτό.

Τι είδους κορίτσι ήσουν, τι γυναίκα είσαι σήμερα και τι θέλεις να είσαι στο μέλλον;

Από τη μια χαίρομαι που μεγάλωσα και ελευθερώθηκα από τον τίτλο του sex symbol, αλλά από την άλλη με στεναχωρεί ο χρόνος που περνάει και οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο πρόσωπό μου. Βέβαια, αισθάνομαι πιο κερδισμένη, γιατί έχω γνώση, εμπειρίες, αυταρέσκεια, που αν τα είχα νεότερη, όλα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά στη ζωή μου. Στα 50 δε γίνεται να είσαι sex symbol, θέλω όμως να είμαι μια γοητευτική γυναίκα.

Λάθη έχεις κάνει;

Πολλά, αλλά αν γυρνούσα πίσω το χρόνο, τα ίδια θα ξανάκανα, απλώς δε θα ήμουν τόσο εγωίστρια και αλαζόνας όπως υπήρξα νεότερη. Θα εκτιμούσα ανθρώπους που τότε τους έβλεπα αφ’ υψηλού. Δυστυχώς, τα νιάτα δεν έχουν γνώση, η νεότητα έχει έπαρση και θράσος. Πλέον είμαι σ’ έναν κύκλο ζωής που αναζητώ την πνευματικότητα και την ουσία των πραγμάτων.

Πάθη έχεις;
Μπα, δεν υπάρχουν πια. Τα πάθη είναι δεσμεύσεις και τώρα που δεν τα έχω νιώθω ελεύθερη.

bana7

http://www.elenasdiary.com/…/6258-vana-barmpa-fotografizeta…

Back to top button
Close
Close