ΕπιχειρείνΥγεία/fitness

Η αναισθησιολόγος Βασιλική Μίντζα μας μιλά για το νέο ιατρείο πόνου στα Τρίκαλα

Συναντήσαμε την Αναισθησιολόγο Βασιλική Μίντζα, στο νέο ιατρείο πόνου στην οδό Καρανάσιου 19, στα Τρίκαλα και μας απαντά για όλα αυτά που θέλουμε να γνωρίσουμε για το Ιατρείο Πόνου

Πρόσφατα λειτουργεί το ιατρείο σας στο κέντρο των Τρικάλων. Σε ποιους απευθύνεται;

Ως αναισθησιολόγος έχω εκπαιδευτεί και αντιμετωπίζω σε καθημερινή βάση τον πόνο. Ο οξύς πόνος είναι ουσιαστικά η «έκτη» μας αίσθηση, ένα προειδοποιητικό και ταυτόχρονα αμυντικό σύστημα αναγνώρισης επικείμενης βλάβης για το σώμα μας. Χωρίς τον πόνο, όσο οξύμωρο και να ακούγεται δεν θα ζούσαμε. Όταν όμως ο συναγερμός αυτός δεν αντιμετωπισθεί τότε μιλάμε για χρόνιο πόνο. Τα είδη πόνου μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με:

– Την φυσιολογία (αλγαισθητικός, νευροπαθητικός, ιδιοπαθής, κ.τ.λ.).

– Την χρονική διάρκεια (οξύς, υποξής και χρόνιος).

– Την ένταση (ήπιος, μέτριος, έντονος, διαξιφιστικός, ανυπόφορος, κ.τ.λ.).

– Την εντόπιση ( μυϊκός, σπλαχνικός, δερματικός, κ.τ.λ.).

– Την υποκείμενη παθολογία (καρκινικός, ημικρανικός, ινομυαλγικός, κ.τ.λ.).

Επομένως, βασικό μέλημα του ιατρείου είναι να αναγνωρίσει το είδος του πόνου και να δημιουργήσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική, επεμβατική ή συνδυασμός και των δύο.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργία, έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ποιες παθήσεις μπορούν να απευθυνθούν στο ιατρείο σας;

Οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν στο ιατρείο και πάντα σε διαρκή συνεργασία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και με ψυχολόγους είναι:

– Κεφαλαλγία, ημικρανία.

– Διάφορες νευραλγίες (νευραλγία τριδύμμου, πάρεση προσωπικού, μεθερπητική νευραλγία).

– Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων (αρθρίτιδα άνω-κάτω άκρων, λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, ρευματοπάθειες).

– Χρόνια μυοσκελετικά άλγη και τενοντίτιδες.

– Χρόνιες αυχεναλγίες και οσφυοϊσχιαλγίες.

– Μετατραυματικός πόνος.

– Μετεγχειρητικός χρόνιος πόνος.

– Καρκινικός πόνος.

– Ινομυαλγία, σύνδρομο μέλους φαντάσματος και διάφορα ιδιοπαθή σύνδρομα πόνου.

– Μεταβολικά σύνδρομα (παχυσαρκία).

– Αντιμετώπιση στερητικού συνδρόμου κατά τη διάρκεια απεξάρτησης από εθιστικές ουσίες.

 

Τι επίπτωση έχει ο πόνος στην καθημερινή ζωή;

Σύμφωνα με την American Academy of Pain Management ο πόνος είναι μια σιωπηρή επιδημία. Η απώλεια παραγωγικότητας και ημερήσιας δραστηριότητας λόγω πόνου είναι εντυπωσιακή. Εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη υποφέρουν από υποξύ και χρόνιο πόνο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δαπάνη τεραστίων ποσών ετησίως στην υγεία και την αποκατάσταση. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες στις ΗΠΑ, η ελαττωμένη παραγωγικότητα εξαιτίας του πόνου κοστίζει στους εργοδότες περίπου 60 – 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο χρόνιος πόνος έχει σοβαρότατη επίδραση στον πάσχοντα και την οικογένεια του. Ο πόνος αλλοιώνει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος. Σύμφωνα με το περιοδικό Chronic Pain in America, οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βρούνε ιατρούς που να μπορούν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τον πόνο τους. Όσον αφορά την Ελλάδα, Ιατρεία Πόνου υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και ιδιωτικά ιατρεία.

Υπάρχει δυνατότητα να γίνει κατ’ οίκον επίσκεψη σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να έρθουν στο Ιατρείο;

Η επιλογή του ιατρείου έγινε με βασικό προτέρημα την εύκολη πρόσβαση από τον ασθενή. Ο πόνος, όπως σας ανέφερα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαγνωστεί σωστά και αυτό αφορά αρκετές φορές την εμπλοκή πάνω του ενός γιατρού αλλά και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων. Όταν όλη η διαδικασία ασφαλούς διάγνωσης έχει εκτελεστεί και εφόσον είναι πραγματικά αδύνατη η μετακίνηση του ασθενούς εάν ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και όχι σε κάποια άλλη δομή, ναι θα ήταν εφικτό.

 

 

Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις ενός ασθενούς στο ιατρείο για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Ο πόνος είναι μια πολύ προσωπική και υποκειμενική εμπειρία. Η εκτίμηση του γίνεται με τη χρήση ειδικών διαβαθμισμένων κλιμάκων και από το ιστορικό του ασθενούς. Η συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και η χρήση της τεχνολογίας είναι απαραίτητη, ώστε να δημιουργηθεί το ειδικά διαμορφωμένο για τον κάθε ασθενή πρωτόκολλο θεραπείας. Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργία, έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επομένως το πόσο συχνά και πόσες φορές θα χρειασθεί ένας ασθενής να επισκεφθεί το ιατρείο είναι τελικά μια προσωπική υπόθεση.

Γνωρίζουμε ότι συχνά αντιμετωπίζετε παθήσεις σχετιζόμενες με το stress. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχιατρικών συμπτωμάτων (διαταραχές διάθεσης ή αγχώδεις διαταραχές) και οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιου πόνου. Επιπλέον, τόσο ο πόνος όσο και η κατάθλιψη αλληλοτροφοδούνται, αλλάζοντας τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και τη συμπεριφορά. Μια έρευνα το 2015 βρήκε ότι το 60,8% των ατόμων με χρόνιο πόνο που μελετήθηκαν, εμφάνιζαν παράλληλα σοβαρή κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και οι δύο καταστάσεις ταυτόχρονα, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Βελονισμός: από την Ανατολή στη Δύση;

Ο βελονισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι παροχής υγείας στις χώρες της Ασίας και η ιστορία του χάνεται σε βάθος έως και 2000 χρόνια πριν. Το 1972 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Richard Nixon, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Πεκίνο. Ο δημοσιογράφος James Reston (New York Times) που τον συνόδευε υπέστη οξεία σκωληκοειδίτιδα και χειρουργήθηκε επειγόντως. Μετά την σκωληκοειδεκτομή υπεβλήθη σε βελονισμό για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Ο Reston επιστρέφοντας αποφάσισε να γράψει την εμπειρία του στην εφημερίδα του και από τότε αρχίζει η περιπέτεια του Ιατρικού Βελονισμού για τον δυτικό γιατρό. Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών ανακοινώθηκαν την περίοδο 1977 -1980 (βιοϊατρικός βελονισμός). Το 2017 ανακοινώθηκε μια πολυσυστηματική ανάλυση (review of systemic reviews) με τεκμηριωμένες πλέον 117 παθήσεις που ο βελονισμός έχει θετική επίδραση. Οι παθήσεις αυτές σχετίζονται με τον πόνο, την φλεγμονή, τις διαταραχές ύπνου, την διάθεση και το stress και την αποκατάσταση μετά από Α.Ε.Ε.

Καρανάσιου 19, στα Τρίκαλα.

Τηλέφωνο 2431030061, κατόπιν ραντεβού

[ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΗΣ}

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΩΡΟΥ ΛΙΛΙΑ ΠΑΣΣΙΑ

Back to top button
Close
Close