Lifestyle newsMUST Read

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, η τρικαλινή καλλιτέχνις Γιώτα Γιάννα

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, η Παναγιώτα Γιαννέλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα. Η θρυλική τραγουδίστρια που αναγνωρίστηκε από όλους, αυτό το «ξωτικό» που μάγευε τους πάντες με το πάθος της για το τραγούδι, για τη μουσική.

Μια καλλιτεχνική περσόνα που με το ιδιαίτερο ντύσιμο και «στήσιμό» της στη σκηνή είχε χαρακτηριστεί ως η «Ελληνίδα Τζάνις Τσόπλιν».

Tραγούδησε με τις μεγαλύτερες φωνές της ελληνικής δισκογραφίας. Δούλεψε χρόνια σε πατάρια και νυχτερινά κέντρα. Οι  εμφανίσεις της σε τηλεόραση και μουσικές σκηνές αποκάλυψαν μιαν ιδιαίτερη περσόνα, με λιγοστή δισκογραφία και απόλυτα ξεχωριστή παρουσία .Ήταν η Γιώτα με τη φυσαρμόνικα και έτσι θα θέλει να τη θυμούνται.

Advertisement

Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής της στο facebook, η τραγουδίστρια Πέννυ Ξενάκη.

Η Γιώτα με τη φυσαρμόνικα

Η Γιώτα Γιάννα γεννήθηκε και ζούσε στους Αμπελόκηπους. Αγαπούσε την γειτονιά της, γιατί της θύμιζε άλλες περιοχές, σαν την παλιά Κοκκινιά και την Αμφιάλη. Γειτονιές που έχουν αυλές και που η μία γειτόνισσα μιλάει ακόμα με την άλλη.

Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, και το πραγματικό της όνομα ήταν Παναγιώτα Γιαννέλου. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής. Ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Χρησιμοποιούσε για για τις μετακινήσεις της, κυρίως το ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.

Είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).

in.gr

Διαβάστε επίσης...

Back to top button