Ειδήσεις

Επιστρεπτέες: Έρχεται η ώρα του λογαριασμού- Μέσα στην εβδομάδα τα εκκαθαριστικά

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάρτηση των ποσών τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, οι πολίτες θα γνωρίζουν τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν ενώ απέκλεισε ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα εκδόσει ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των ενισχύσεων που έλαβε κάθε υπόχρεος μέσα από τους επτά κύκλους. Αν δηλαδή μια επιχείρηση έχει λάβει ποσά από 4 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής τότε θα λάβει τέσσερα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Μετά την ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχείρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE / Ο λογαριασμός μου /Προσωποποιημένη πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή».

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου είτε σε 96 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου. Στην περίπτωση που κάποιος έχει λάβει ποσά μέσω δύο κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να αποπληρώσει εφάπαξ το ποσό από τον ένα κύκλο (κερδίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 15%) και το ποσό από το δεύτερο κύκλο να το εξοφλήσει σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου. Αυτό προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν εμποδίζουν τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

Επίσης, οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές για την επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεν αναγράφονται στη βεβαίωση οφειλής, παρά μόνον αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, στην αίτηση για τη χορήγησή της.

Back to top button
Close
Close