MUST Read

Επίκαιρος όσο ποτέ ο διεθνολόγος και επιχειρηματίας Νίκος Ράπτης

Το δρόμο του Αντώνη Σαμαρά έστω και δυο δεκαετίες πρίν φαίνεται να ακολουθεί και ο Νίκος Ράπτης για πολλούς τιμητικά  πρέσβης στις πρόσφατες εξελίξεις για τα  Ελληνοτουρκικά . Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στο δόγμα «δεν μιλάς με τους πειρατές» και διαφώνησε με την προοπτική προσφυγής στη Χάγη αλλά και με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, προειδοποιώντας πως όλα αυτά συνιστούν εθνικές υποχωρήσεις από θέσεις που η Ελλάδα κατοχυρώνει δικαιωματικά λόγω του διεθνούς Δικαίου.

Πριν από δυο δεκαετίες και λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του ο Νίκος Ράπτης ως εντεταλμένος του ΥΠΕΞ συναντά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος δέχθηκε τότε ρητά τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των προβλημάτων ……Σήμερα λόγω του επίκαιρου του θέματος ο Νίκος Ράπτης πραγματοποιεί μια ιστορική ανάρτηση με τον διάλογο μεταξύ των δυο πολιτικά ανδρών ….

 

Όσον αφορά την Ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Απόλυτος σεβασμός και πλήρης αποδοχή από την πλευρά των Τούρκων σε ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για τα δικαιώματα των δύο χωρών. Καμία νέα αξίωση δεκτή από την Ελληνική πλευρά. Με αφορμή την επίκαιρη διπλωματική προσέγγιση των δύο χωρών, θυμήθηκα τη συνάντηση μου με τον τότε Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Γνωστός για τις φιλικές του προθέσεις προς την χώρα μας, έλεγε στα περιθώρια της συνάντησης (από όπου και η φωτογραφία) ότι οι δύο λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα και πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά. Του απάντησα ότι ιστορικά, ποτέ η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπιστευθεί την Τουρκία και πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Θυμάμαι επίσης να με κοιτάει με απορία . . .

Back to top button
Close
Close