Επιχειρείν

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Όλο και πιο κοντά στα 500 εκατ.– Από εξαγωγές το 55% του τζίρου

Την υγιή ανάπτυξη, που επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, αντικατοπτρίζουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, για τη χρήση του 2022, όπως αυτές αναλύονται στην ετήσια οικονομική έκθεση του Δ.Σ. που υποβλήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ» αναφέρει ο όμιλος σε σχετική ανακοίνωση του.

Τζίρος στα 493,8 εκατ. ευρώ και ενίσχυση κερδοφορίας

Ο Όμιλος, στη διάρκεια του 2022, μια χρονιά αβεβαιότητας με έντονες πληθωριστικές πιέσεις και μεγάλες ανατιμήσεις στην Ενέργεια και τις πρώτες ύλες, δραστηριοποιήθηκε με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών, τις θέσεις εργασίας, και τις επενδύσεις σε νέες αγορές στην Ευρώπη.

Ειδικότερα: Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο ποσό των 493,8 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 426,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, αυξημένος κατά 15,72%. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει τις στρατηγικές του επιλογές να επενδύει συνεχώς και να αναπτύσσεται εκτός Ελλάδος, σημειώνεται στην οικονομική έκθεση. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 102,3 εκατ. ευρώ έναντι 77,79 εκατ. ευρώ. της προηγούμενης χρήσης, εμφανίζοντας αύξηση 31,54%. Τα EBITDA ανήλθαν στο ποσό των 65 εκατ. ευρώ έναντι 45,36 εκατ. ευρώ. της προηγούμενης χρήσης, αυξημένα κατά 43,36 %.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 33 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 223,23% σε σχέση με τα 10,2 εκατ. ευρώ του 2021. Λόγω της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε το 2021 και της αύξησης των τιμών σε Α’ ύλες, δευτερεύουσες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφορικά κόστη, η Εταιρεία, και κατ’ επέκταση ο Όμιλος, είχαν απωλέσει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας τους κατά το Β’ εξάμηνο του

2021 και πλέον φαίνεται πως καλύπτουν αυτές τις απώλειες. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 26,3 εκατ, ευρώ από 8,89 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 196.76 %.

Από εξαγωγές το 55% του τζίρου

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός του Ομίλου έχει οδηγήσει στη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το 55%, τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του συνολικού EBITDA, να προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού με συνεχώς διευρυμένη συμμετοχή έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα στον τοπικό Τύπο, η ρουμανική θυγατρική του ομίλου βρίσκεται στην φάση κατασκευής logistic center, επένδυση που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, κοντά στην μονάδα παραγωγής της στο Brasov. Το κέντρο διανομής θα ξεκινήσει να είναι λειτουργικό από τον ερχόμενο Ιανουάριο ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024.

Πέρα από την τοπική αγορά θα τροφοδοτεί και όλη την ευρωπαϊκή με τα προϊόντα που παράγονται στην Ρουμανία ενώ θα παίξει και κομβικό ρόλο στην εμπορική επέκταση που υλοποιεί ο όμιλος στα Δυτικά Βαλκάνια. Eπίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του και το εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού, που κατασκευάζεται στην Κύπρο.

PHGH https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/item/274057-ellinika-galaktokomeia-olo-kai-pio-konta-sta-500-ekat-apo-eksagoges-to-55-tou-tzirou

Back to top button
Close
Close