MUST Read

Εκλογές και πλούσιο παρασκήνιο στον Επιμελητηριακό θεσμό

Η επιμελητηριακή κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή. Βλέπετε η αναβολή των εκλογών λήγει στον Νοέμβριο και υποτίθεται ότι οι διοικήσεις των επιμελητηρίων πρέπει να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Όμως διαπιστώνω μία ραθυμία, η οποία είναι εξαιρετικά έκδηλη το τελευταίο διάστημα. Κι η είναι η αιτία μιας «αύρας» νέας αναβολής των εκλογών, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στον ορίζοντα.,,,

Αναζητείται, ο λόγος της αναβολής. Ενα ενδεχόμενο – όχι και τόσο θεωρητικό… – είναι να ανατραπούν όλα στον επιμελητηριακό χώρο, μέσα από μία διαδικασία ενοποιήσεων. Πρόκειται για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο. Φορέας της ιδέας είναι ο πρώην υφυπουργός Επικρατείας κ. Γιάννης Μπρατάκος. Μέχρι τώρα όμως δεν φαίνεται να έχει υπάρξει καμία κίνηση. Εκτός κι αν γίνεται κρυφίως! Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να παραταθεί η σημερινή κατάσταση, διότι ευνοεί ορισμένες μεγάλες διοικήσεις. Δεν το βλέπω όμως ιδιαίτερα πιθανό. Πάσα εξήγηση δεκτή….

Όμως μετά από τις ευρωεκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος που θα έχει προκύψει στις 9 Ιουνίου – θα έχει σημασία το αποτέλεσμα διότι θα διαμορφώσει το σχετικό κλίμα στον «πυρήνα» του Μεγάρου Μαξίμου και πέριξ αυτού – θα συζητηθεί η επιστροφή του κ. Μπρατάκου στην προεδρία όχι μόνο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αλλά και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων!

Η επιστροφή όμως θέτει εκποδών πρώτον, την σημερινή πρόεδρο του ΕΒΕΑ κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και τον κ. Γιάννη Μασούτη, πρόεδρο της ΚΕΕΕ. Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η οποία κινείται εντός κοινωνικού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού ζεύγους, έχει δηλώσει πως «ζεσταίνει» την θέση της προεδρίας για τον κ. Μπρατάκο – αν και όποτε επιθυμήσει την επιστροφή του. Όμως πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη θέση που να … συνάδει και με το κύρος της! Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οσον αφορά τον κ. Μασούτη μάλλον θα περιοριστεί στη θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά βέβαιως, όπως σας προανέφερα θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές. Κι ανάλογα αν το κλίμα θα είναι εύκρατο ή πολικού ψύχους….

Back to top button
Close
Close