Εκδήλωση μνήμης στον Κόκκινο Πύργο για τους εκτελεσθέντες του Απριλίου 1944

Με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από τον Ματωμένο Απρίλη του 1944 όταν οι Γερμανοί κατακτητές εξαπέλυσαν νυχτερινή επίθεση στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου σπέρνοντας το θάνατο στους ηρωικούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα για τη λευτεριά, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός σύλλογος Κόκκινου Πύργου και το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ τίμησαν τους φονευθέντες αγωνιστές Αντώνη Μπίλλα, Βασίλη Πιτσάκο, Θανάση Τσουμένη (Γραμματέα της ΠΕ Τρικάλων του ΚΚΕ), Νίκο Λέγκα (Γραμματέα του ΕΑΜ Πόλης), Διονύση Δρακονταειδή (Στέλεχος ΕΑΜ), Βαγγέλη Στάμο (Αντάρτη εφεδρικού ΕΛΑΣ), Βασίλη Ευθυμίου (Αντάρτη εφεδρικού ΕΛΑΣ), Γιώργο Κυριακόπουλο, Τάσο Κωνσταντινίδη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 11/5/2025 στην Πλατεία του Κόκκινου Πύργου, για την οποία σύμφωνα με την απόφαση με αρ. 735/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων εγκρίθηκε η κατ’ αρχήν ονοματοθεσία της, σε «Πλατεία εκτελεσθέντων στον μπλόκο των Γερμανών στις 18 Απρίλη 1944» και η τοποθέτηση αναθηματικής πλάκα στο χώρο της πλατείας, η οποία να αναγράφει τα ονόματα των εκτελεσθέντων στο μπλόκο των Γερμανών στις 18 Απρίλη 1944 και συγκεκριμένα των:
- Βαγγέλης Στάμος του Χρήστου
- Βασίλης Ευθυμίου του Χρήστου
- Θανάσης Τσουμένης του Ευαγ.
- Νίκος Λέγκας του Κων.
- Αντώνης Μπίλλας
- Διονύσης Δρακονταειδής
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Κόκκινο Πύργο το Πάσχα του 1944 από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Χρήστο Δεληντζή.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρικάλων και δημοσιογράφος κ. Λάζαρος Τσουμένης που υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας από τον Δήμο Τρικκαίων μνημείου με τα ονόματα των φονευθέντων. Αναλυτικά ανέφερε: Από τούτα τα ματωμένα χώματα του Κόκκινου Πύργου όπου τον Απρίλη του 1944 οι ψυχωμένοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι αντάρτες του εφεδρικού ΕΛΑΣ έδωσαν τη μάχη, ορθώνοντας ξανά το “Μολών Λαβέ” απέναντι στην σιδερόφραχτη δύναμη της Βέρμαχτ και συνεργατών των Ναζί κατακτητών θυσιάζοντας τη ζωή τους για να δώσουν την ευκαιρία στους συντρόφους τους να διαφύγουν από τον κλοιό!
Τιμάμε τα 83 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ στις 16 Φλεβάρη του 1942 που με την πείρα του σφυρηλατήθηκε μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών, που πρωτοστάτησε σε μια δεκαετία ένοπλης πάλης, γνώρισε πολλές και σκληρές διώξεις, νίκες και πίκρες, μα έμαθε να μην παραδίνεται στον αντίπαλο, όσο ισχυρός κι αν είναι. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι αγωνιστές που βρέθηκαν σε φυλακές και εξορίες, στην πολιτική προσφυγιά.
Τιμάμε επίσης τα 82 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη 1943 όπου έδρασαν και πολέμησαν σε συνθήκες σκλαβιάς 600.000 νέοι και χιλιάδες από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝΙΤΕΣ που πιάστηκαν εδώ και με συνοπτικές διαδικασίες και χαλκευμένες κατηγορίες συνεργατών των Ναζί οδηγήθηκαν στην αγχόνη.
Τιμάμε τα 80 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών τον Μάη του 1945 που επισφραγίστηκε με την προέλαση του Κόκκινου Στρατού στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας. Ογδόντα χρόνια από τότε που η σημαία της νίκης υψώθηκε στο Ράιχσταγκ, τιμάμε τους λαούς που αντιστάθηκαν, τους παρτιζάνους, τους αντάρτες, τους απλούς ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο σκοτάδι! Αποτίνουμε φόρο τιμής στη Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό, που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της αντιφασιστικής νίκης με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.
Η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί παρά την εκπλήρωση ενός χρέους για τη δικαίωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, είναι ακόμα μια προσφορά στη γνώση και την αποτίμηση της πρόσφατης Ιστορίας μας. Είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στους άνδρες και τις γυναίκες που δεν δείλιασαν, δεν λούφαξαν στην ησυχία τους, δεν κρύφτηκαν σε ασφαλείς τόπους αλλά πολέμησαν τον κατακτητή, στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα ομαδικά ζητωκραυγάζοντας για την Ελλάδα και τη Λευτεριά, βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές.
Σήμερα. Οχτώ δεκαετίες μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του Ματωμένου Απρίλη του ‘44 και όσων προηγήθηκαν με τις πρώτες εκτελέσεις πατριωτών αυτοί που έβαψαν με το αίμα τους την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών έχουν δικαίωμα από το Δήμο Τρικάλων όπως είχε υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα απλό μνημείο, με τα ονόματα των φονευθέντων».
Μετά το πέρας των ομιλιών, κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τον πολιτιστικό σύλλογο, την ΠΕΑΕΑ και λουλούδια από πολίτες. Την εκδήλωση συνόδευσε με τραγούδια λαϊκή ορχήστρα.