Ειδήσεις

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται διαρκώς: η ηλιθιότητα είναι αήττητη.

Μας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Είναι θελκτικές, καθώς δίνουν απαντήσεις, συνήθως απλοϊκές, σε όλα. Γι’ αυτό είναι ευκολόπιστες. Ουσιαστικά βγάζουν τον αποδέκτη από τη βάσανο της σκέψης, της ανάλυσης, της ερμηνείας. Ενέργειες που απαιτούν κόπο, ενεργοποίηση του μυαλού, «κατανάλωση» φαιάς ουσίας.
Έτσι οι διακινητές και επιτήδειοι εμφανίζονται ως σοφοί, έξυπνοι, γνώστες. Κι αν τους ρωτήσει κανείς τι αποδείξεις διαθέτουν, συνήθως απαντούν με ερώτηση μεταφέροντας στον άλλο το βάρος της απόδειξης. Κοινώς πετούν την μπάλα στην κερκίδα…
Θεωρίες συνωμοσίας λοιπόν για πάσα νόσο. Πόσο μάλλον για την πανδημία του κορονοϊού. Όπου τα πράγματα ξέφυγαν τελευταία. Με την εμφάνιση αναρτήσεων, οι οποίες αναφέρουν ότι ο κορονοϊός είναι ένα «παραμύθι», παροτρύνοντας τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τα μέτρα αποστασιοποίησης και να μη δέχονται πρόστιμα και κυρώσεις. Το τελευταίο είναι το «καρότο» για κάθε ευκολόπιστο να αποδεχτεί αμάσητα το επιχείρημα περί «μύθου».
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια θεωρία που διακινούν ηλίθιοι. Το ότι υπάρχει κόσμος που την πιστεύει ουδόλως το αναιρεί. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται διαρκώς: η ηλιθιότητα είναι αήττητη.

Back to top button
Close
Close