Ειδήσεις

Δυναμική κινητοποίηση γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

Τα αυξημένα περιστατικά  κορωνοϊού στο νομό Τρικάλων , η προληπτική καραντίνα σε υγειονομικό προσωπικό , τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  έκαναν τους γιατρούς και εργαζόμενους του  Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ ) να ξαναεκπέμψουν για πολλοστή φορά σήμα κινδύνου  στη διάρκεια της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ΤΕΠ, την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ. Προς συμπαράσταση των εργαζομένων στην υγεία συμμετείχαν στην κινητοποίηση εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος.

Γιατροί και νοσηλευτές ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας αποφασιστική και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που σημαίνει  μόνιμες προσλήψεις, ανάπτυξη κρεβατιών στη Μονάδα  Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας(ΜΑΦ), αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ και ξεχωριστά  τμήματα  διαλογής όπως και   τμήμα Covid-19. Από τα βασικά αιτήματα είναι η ενίσχυση του ΓΝΤ και με προσωπικό καθαριότητας και τραυματιοφορέων,  με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλου του  Επικουρικού Νοσηλευτικού προσωπικού ,  που εργάζεται με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνο και οι περισσότερες λήγουν τέλος 2020 και το Μάρτη 2021.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα  των τραγικών ελείψεων προσωπικού  είναι το νεοσύστατο τμήμα covid  που   έχει για 22 κρεβάτια  με 9 ΜΟΝΟ νοσηλευτές , βασικά οι προσληφθέντες  του περασμένου Μάρτη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Επίσης  σοβαρά αιτήματα είναι:

                       Η εξασφάλιση  Ατομικών  Μέτρων Προστασίας  για τους εργαζόμενους, η συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων Υγειονομικών με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος, ο προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο Γ.Ν.Τρικάλων και Κ.Υ. για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

       Να  εξοπλιστεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γ.Ν.Τ. με μηχάνημα μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας και να  γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. 

Για τη δύσκολη καθημερινότητα  , αλλά και τις ελλείψεις που αναγκάζουν τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, μίλησε ο Βάϊος Τάσιος, Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων τονίζοντας:

«Καμία επανάπαυση. Ούτε ώρα χαμένη. Συνάδελφοι να δώσουμε τέλος στις φιέστες και τα επικοινωνιακά τρικ. Πως μπορεί να μιλάμε ακόμη για μη διασπορά της νόσου όταν στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει διαλογή περιστατικών και οι ίδιοι γιατροί εξετάζουν ύποπτα για Covid-19 περιστατικά και μετά ασθενείς σε κλινικές, στο ΤΕΠ και στην κοινότητα; Πως μπορούν να μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ όταν κέντρα υγείας του νομού μας δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας για ολόκληρη την εφημερία και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο; Πως περιορίζουν τη διασπορά όταν μετακινούν τους ιατρούς από μονάδα σε μονάδα; Πως ακριβώς προασπίζουν την υγεία με εξουθενωμένους από την υπερεφημέρευση συναδέλφους; Τέλος στα παραμύθια!

Απαιτούμε:  Μόνιμες προσλήψεις τώρα! Όχι άλλα μπαλώματα! Ουσιαστική ενίσχυση Τώρα .

Εμείς οι υγειονομικοί αλλά και ο λαός τηρήσαμε υπεύθυνη στάση στο πρώτο κύμα της πανδημίας κερδίζοντας υγιείς ανθρώπους και χρόνο στη μάχη με την πανδημία. Η κυβέρνηση όμως δεν έδειξε ανάλογη κρατική ευθύνη.  Ο χρόνος που κερδήθηκε δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να πάρει ουσιαστικά μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τώρα μαζί με την υπεύθυνη στάση μας η κύρια  ατομική ευθύνη του καθενός είναι μια και μοναδική: Να βγούμε στους δρόμους και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μπει ένα τέλος στην ανυπαρξία μέτρων για την υγεία του λαού, 

 

Αφού η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει με τους υ αγώνες μας θα επιβάλουμε να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά μας.

Παίρνουμε δύναμη από την απήχηση που είχε η σημερινή μαχητική απεργιακή κινητοποίηση.

Έχουμε τον λαό στο πλευρό μας και το δίκιο με το μέρος μας.

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!».

 Επιτροπή  Αγώνα Εργαζομένων  Γ.Ν.Τ. &  Κέντρων Υγείας  Τρικάλων

Back to top button
Close
Close