Τρίκαλα

Δικαστήρια Λάρισας: Καταδικάστηκαν πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχος στην Καλαμπάκα για τον θάνατο 34χρονου συμβασιούχου –

Έπεσε από σκάλα ενώ άλλαζε λάμπα

Καταδίκη και ποινή φυλάκισης 9 και 15 μηνών αντίστοιχα χθες από το Τρι­μελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας για πρώην δήμαρχο και αντιδήμαρχο της Καλαμπάκας, αλλά και για έναν προϊστάμε­νος Τμήματος του συγκεκριμένου δήμου για τον θάνατο του 34χρονου συμβασιούχου Αθαν. Μήτσιου.

Το τραγικό συμβάν έγινε τον Ιούλιο του 2013, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία». ο άτυχος «διμηνίτης» συμβασιούχος, ευ­ρισκόμενος σε εντεταλμένη υπηρεσία, χω­ρίς κανένα μέσο προστασίας ανέβηκε σε φορητή σκάλα για να αντικαταστήσει κα­μένο λαμπτήρα δημοτικού φωτισμού στη Θεόπετρα, με αποτέλεσμα να πέσει από ύφος περίπου 5 μέτρων για να καταλήξει, δυστυχώς, μετά από ολιγοήμερη νοση­λεία.

Ένα εργατικό δυστύχημα που ανέδειξε – για πολλοστή φορά- τη μη χορήγηση μέ­σων προστασίας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση την τήρηση των κανόνων για την ασφαλή εργασία, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να χάνουν τη ζωή τους.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του βάσει του ρεπορτάζ του Β. Κακάρα από την «Ελευθερία», υπήρξε καταπέλτης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «βιώσαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» συμπληρώνοντας ότι «ήταν θέμα χρόνου» να συμβεί το εργατικό δυστύχημα ενώ αντικρούοντας ισχυρισμούς των κατηγορουμένων τό­νισε πως «ο θανών προσελήφθη να κάνει τον… ακροβάτη και υποχρεώθηκε να κά­νει τέτοιες κινήσεις γιατί αυτά τα μέσα του παρασχέθηκαν» καυτηριάζοντας έτσι τα ανεπαρκή μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λά­ρισας καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο Κα­λαμπάκας Δημ. Σακελλαρίου με 9 μήνες φυλάκιση (από 12 μήνες πρωτόδικα), τον πρώην αντιδήμαρχο Πρασίνου Ηλ. Κωστόπουλο με 12 μήνες φυλάκιση (από 18 μήνες πρωτόδικα), και τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Καθα­ριότητας, Ιωάν. Γαλάνη με 12 μήνες φυ­λάκιση (από 18 μήνες πρωτόδικα) για αν­θρωποκτονία από αμέλεια από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή με πα­ράλειψη οφειλόμενης ενέργειας κατά παραυτουργία, ενώ αθώωσε άλλους τρεις κατηγορουμένους, τον διευθυντή της Δι­εύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Κων. Τόλη, τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχν. Έργων Νίκ. Λύχο και τον τεχνικό ασφαλείας Κων. Καραγιάννη (σ.σ. πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί), ο οποίος είχε επισημάνει τις ελλείψεις, εκθέσεις -που όπως επισημάνθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία- δεν ελήφθησαν υπόψη από τους διοικούντες.

Back to top button
Close
Close