Τρίκαλα

ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων: Επιστολική ψήφος

 
Τηλεδιάσκεψη για την επιστολική ψήφο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου ,  μετά από πρόσκληση του Γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ και Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Στέλιου Κονταδάκη.
Προσκεκλημένη η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως , όπου ανέλυσε τον νέο νόμο στους Προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ.
Από τα Τρίκαλα συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Γιάννης Κουτσονάσιος.
Σε λειτουργία έχει τεθεί από 19 Φεβρουαρίου , η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα Εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού Ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται.
Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι  εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικράτειας.
Παράλληλα , υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς Ευρωεκλογές  μέσω επιστολικής ψήφου.
 Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του συνδέσμου hhtp: // epistoliki.ypes.gov.gr  και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών διαπιστευτηρίων.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο Εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
– Μέσω taxisnet ( εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου)
– Υποβάλλοντας τα στοιχεία του Ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
– Υποβάλλοντας τα στοιχεία του Ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δηματολογίου συνδυαστικά.
Καταληκτική προθεσμία για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου είναι η 29η Απριλίου 2024.
Επισημαίνεται ότι το εκλογικό υλικό θα αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους εγγεγραμμένους
εκλογείς απευθείας , χωρίς διαμεσολάβηση της Πρεσβείας , στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο εκλογέας κατά την καταχώρηση της αίτησης του εντός του Μηνός Μαΐου 2024.
Ο εκλογές αφού ψηφίσει αποστέλλει τον φάκελο εγκαίρως με δική του μέριμνα, χωρίς την διαμεσολάβηση της Πρεσβείας προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η επιστολική ψήφος θα πρέπει να έχει επιστραφεί στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση το αργότερο μέχρι το Σάββατο 8/6/24 και ώρα Ελλάδος 17:00 , προκειμένου να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ψήφους, το απόγευμα της Κυριακής 9/6/2024.
Ο νόμος για την επιστολική ψήφο  είναι μια μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη , την οποία πολλά χρονιά την επιθυμούσαν οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού.

Back to top button
Close
Close