People

Γιώργος Κυρίτσης ,αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του!

Ο ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και
βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης
απαντά στις ΙΔΕΕΣ και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχέςτης προσωπικότητ
άς του!

 

 

 

Γεννήθηκε στο Βαρούσι Τρικάλων. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Έπαιξε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου (Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Μπρέχτ, Γκόρκι) και συμμετείχε σε ταινίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Μέρες του 36, Λωξάντρα, Γιούγκερμαν, Θέα στο Πέλαγος, Βέρα στο Δεξί, Τα Μυστικά της Εδέμ). Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Ζυλ Ντασσέν, Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Ολέγκ Ευφραίμοφ). Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, εξελέγη βουλευτής Τρικάλων με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
-Είστε ένας πολύτροπος και δραστήριος άνθρωπος με πολλές ευθύνες αμέσως μετά την ανάληψη της βουλευτικής σας θητείας. Ποιά είναι τα συναισθήματα σας σήμερα εν μέσω κρίσης;
Ήμουν πάντα πολιτικοποιημένος. Μέχρι πρότινος αγωνιζόμουν για το χώρο μου και τους συναδέλφους μου. Ωστόσο, θέλησα να εκλεγώ στη Βουλή αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της εποχής. Θεώρησα ότι κανείς δεν «περισσεύει». Αντιθέτως, όλοι είμαστε απαραίτητοι. Ως βουλευτής ήρθα αντιμέτωπος με ιστορικές ευθύνες, αφού από τις αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και τις δικές μου, εξαρτάται η πορεία της χώρας. Κάθε στιγμή, παλεύω από τη θέση που μου όρισαν οι πολίτες με γνώμονα το συμφέρον τους και με βάση τα «πιστεύω» μου, για τα οποία πηγαίνω πάντοτε μέχρι τέλους.

  • -Σε κάποια συνέντευξη έχετε μνημονεύσει τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ως το ιστορικό πρόσωπο που ταυτίζεστε περισσότερο. Γιατί;

Ο Μακρυγιάννης, εκτός από μεγάλος αγωνιστής, σε όλη του τη ζωή έλεγε μόνο αλήθειες. Αλήθειες για όλους. Ο Μακρυγιάννης μιλά σταράτα, με ασφάλεια. Δεν χρησιμοποιεί ψεύτικο, πολιτικάντικο λόγο. Μας έδωσε την ιστορική πραγματικότητα, όπως τη βίωνε και προπαντός, όπως την αισθανόταν. Ο τρόπος έκφρασης του Μακρυγιάννη, ο λόγος του, είναι μοναδικός, ανεπανάληπτος και καλλιτεχνικός.

  • -Ένα χαρακτηριστικό που καταλαβαίνει αμέσως κάποιος που σας γνωρίζει είναι ότι αγα-πάτε ιδιαιτέρως την πατρίδα σας, τα Τρίκαλα. Αυτό ήταν ένα κίνητρο για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ναι, θα μπορούσα να κατέβω υποψήφιος στη Β’ Αθήνας. Δεν με ενδιέφερε. Αγαπώ τα Τρίκαλα γιατί τα έζησα στα «πέτρινα» χρόνια. Είμαι συνδεδεμένος με αυτή την πόλη γιατί εδώ έκλαψα, ονειρεύτηκα, πείνασα. Κάθε γωνιά των Τρικάλων έχει για μένα μια ιστορία που με έχει σημαδέψει. Θέλησα λοιπόν να εκλεγώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου για να παλέψω να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της, που είναι πολλές και μοναδικές.

  • -Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να ξεκουράζεστε ή να απολαμβάνετε τον καφέ σας;

Με ξεκουράζει το σουλάτσο στην Ασκληπιού, ο καφές στο Φρούριο, η βόλτα στον Προφήτη Ηλία. Στους ίδιους δρόμους που περπατούσα στα παιδικά μου χρόνια. Πολλές φορές μου φαίνεται τόσο μαγικό, τόσο υπέροχο να τριγυρίζω στο Βαρούσι ενώ το ξέρω πόρτα – πόρτα, σπίτι – σπίτι!

  • -Μέσα από το κοινοβούλιο όπως είναι σήμερα, ξεχωρίζετε μια νέα φουρνιά πολιτικών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την απαξιωτική μας στάση απέναντι στους πολιτικούς;

Ναι, ξεχωρίζω αυτούς που δεν είδαν τη Βουλή ως μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά θέλησαν να εκλεγούν μόνο και μόνο για να προσφέρουν στον τόπο. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, που δεν είναι «πολιτικάντηδες», δεν έχουν «ξύλινο» λόγο, διαθέτουν «στέρεη» σκέψη και δεν επιχειρηματολογούν παράλογα ή με συνθήματα. Κάνουν αυτό που νοιώθουν, χωρίς να πορεύονται με γνώμονα το πολιτικό κόστος. Με πολλούς από αυτούς γνωρίζομαι και περνάμε ώρες συζητώντας για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

  • -Σας λείπει καθόλου το θέατρο; Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ πολιτικής και θεάτρου; Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πολιτική, όπως ασκείται σήμερα, ‘θέατρο του παραλόγου’. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

Στο θέατρο μεγάλωσα, εκεί έζησα ανεπανάληπτες στιγμές. Σαφώς και μου λείπει αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Γιατί το θέατρο είναι αλήθεια. Αν δεν είσαι αληθινός στον ρόλο, δεν μπορείς να υπάρξεις. Οι ηθοποιοί δεν παίζουν στην ζωή τους θέατρο. Οπότε κακώς συνδέουν το θέατρο με την πολιτική. Με πειράζει όταν αυτά τα δύο συγχέονται. Ξέρω τι σημαίνει να αγωνίζεσαι μήνες σε πρόβες, να προσπαθείς να βρεις την αλήθεια του ήρωα που θα υποδυθείς. Όποιον είναι ψεύτικος στον ρόλο του στη σκηνή, η σκηνή τον «τρώει»! Δυστυχώς, δεν γίνεται το ίδιο στην πολιτική.

  • – Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άνδρα; Και ιδίως σε έναν πολιτικό!

Την αλήθεια.

  • -Η προσωπική σας ζωή πρόσφατα έχει αλλάξει, πως είναι η ζωή με την κυρία Ακρίτα με βέρα στο δεξί;

Η ζωή με την Έλενα ήταν και είναι συναρπαστική. Είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, μπορείς να συζητήσεις μαζί της πολλά θέματα. Με την Έλενα δεν πλήττεις ποτέ. Έχει ένα στέρεο μυαλό. Προσωπικά, με έχει συγκρατήσει από το να κάνω πολλά λάθη, ενώ οι οποιεσδήποτε συγκρούσεις ξεπερνιούνται με το απίστευτο χιούμορ της.

  • -Τέλος, θα ήθελα να μας δώσετε μια προσωπική ευχή για τη νέα χρονιά που έρχεται και προμηνύεται δύσκολη για όλους τους Έλληνες!

Εύχομαι να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την δύσκολη χρονιά που μας περιμένει. Είναι αποτρόπαιο το πρόσωπο της κρίσης. Αρχίζουμε πια να το καταλαβαίνουμε όλοι. Αλλά πρέπει να το δούμε κατάματα. Και να πούμε το γνωστό σε όλους: «Δε θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη!» Στο τέλος θα νικήσουμε. Όλοι μαζί.
Υ.Γ. Όταν ήμουν στην Κίνα ο κυβερνήτης της Νταλιάν μου είπε: «Εσείς κι εμείς διαμορφώ-σαμε τον πολιτισμό σ’ αυτόν τον πλανήτη. Εσείς κι εμείς θα επιβιώσουμε γιατί επιβιώνουμε χιλιάδες χρόνια τώρα». Προσυπογράφω.

Back to top button
Close
Close