Travel

Αυτό είναι το ακατέργαστο διαμάντι της Λάρισας (φωτο)

«Καρφωμένο» στις ανατολικές πλάγιες του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 800 μέτρων, μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από την παράλια του Αγιοκάμπου, το χωριό Σκήτη «ξυπνά» κάθε πρωί ατενίζοντας το Αιγαίο.

Ο καμβάς σταθερός σε κάθε εποχή, αλλά η χρωματική παλέτα αλλάζει σύμφωνα με τις επιταγές της φύσης. Το βαθύ πράσινο του δάσους παντρεύεται αρμονικά με το αντίστοιχο βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Πανοραμική φωτογραφία του χωριού Σκήτη
Το χωριό Σκήτη είναι «καρφωμένο» στις ανατολικές πλάγιες του Μαυροβουνίου. © Stelios Matsagos

Ενα διαχρονικό γεφύρι ενώνει το χθες με το σήμερα. Σε αυτές τις περιοχές απλωνόταν το βασίλειο του Φιλοκτήτη, στην αρχαία Μελίβοια, και από τις ακτές αυτές με τον στόλο του απέπλευσε για την Τροία.

Στις πλάγιες του βουνού «κρύβονται» ακόμα οι φιγούρες των καλόγερων που επέλεξαν αυτόν τον χώρο για να απομονωθούν και να επικοινωνήσουν με το Θεό. Εδώ ήταν τα ασκηταριά (σκήτες) τους και από αυτές προήλθε το όνομα του χωριού.

Στα Βορειοδυτικά του χωριού βρίσκονται τα απομεινάρια Βυζαντινού κάστρου το οποίο πιθανότατα «έδειχνε» τον δρόμο μεταξύ Αγίας και Αγιοκάμπου.

Τα απομεινάρια Βυζαντινού κάστρου στα ανατολικά του χωριού. © Stelios Matsagos

Το πυκνό δάσος του Πολυδενδρίου – πρώην Βασιλικό κτήμα – γειτνιάζει με το χωρίο προς τα νότια. Η χλωρίδα και η πανίδα είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα και δεν έχουν επηρεαστεί – τουλάχιστον όχι ακόμη – από τις ανθρώπινες δραστηριότητες δεδομένου του γεγονότος ότι το δάσος πέραν των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων είναι και παραγωγικό και δίνει δουλειά στους ντόπιους και όχι μόνο.

Κατσίκια πίνουν νερό από το ποτάμι
Η χλωρίδα και η πανίδα δεν έχουν επηρεαστεί – τουλάχιστον όχι ακόμη – από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. © Stelios Matsagos

Ο επισκέπτης του χωρίου θα «αναγκαστεί» για όσο διάστημα βρεθεί εκεί να βιώσει μια κατάσταση ψυχικής ανάτασης και να γεμίσει τον «σκληρό του δίσκο» με εικόνες και συναισθήματα που θα τον ακολουθούν και θα τον βοηθούν στην αντιμετώπιση της δύστροπης αστικής ζωής του.

Οι γαστρονομικές του ανάγκες μπορούν να καλυφθούν στον νέο καλαίσθητο χώρο του εστιατορίου «Ατραπός», στην πλατεία του χωρίου με τον γεροπλάτανο να δεσπόζει άλλα και στο καφενείο του Παναγούλη με τα πάντα φρέσκα κρέατα. Για τους φίλους των θαλασσινών η εναλλακτική του κοντινού Αγιοκάμπου είναι εγγύηση.

Μπαίνοντας στη γραφική Σκήτη, ο Ξενώνας Ηώς, το «διαμαντάκι» του χωριού – όπως όλοι τον αποκαλούν – ξεπροβάλλει στα μάτια του ταξιδιώτη. Πρόκειται για έναν φιλόξενο ξενώνα φτιαγμένο από ξύλο και πέτρα που δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς και φιλοξενίας από την πρώτη στιγμή.

Ο ξενώνας Ηώς
Ο ξενώνας Ηώς είναι το «διαμαντάκι του χωριού». © Stelios Matsagos

Είναι ένας ξενώνας 9 δωματίων με δυνατότητα φιλοξενίας 25 ατόμων. Τα δωμάτια είναι δίκλινα και τρίκλινα ενώ υπάρχει ένα δίχωρο διαμέρισμα ιδανικό για οικογένειες ή παρέα.

Η είσοδος της Κίνας στην αγορά των αερομεταφορών, ήταν μόνη αλλαγή η οποία μπορούσε και είχε προβλεφθεί, μπαίνοντας στο 2020.

Μοναδική «εμπειρία» αποτελεί επίσης το πρωινό στην Ηώ που σερβίρεται σε μορφή μπουφέ. Είναι πλούσιο και γεμάτο από τοπικές γεύσεις, με ποικιλία σε πίτες και εδέσματα φτιαγμένα από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν.

Ο προαύλιος χώρος μέσα στο πράσινο και τα λουλούδια, αποτελεί υπέροχη επιλογή για τον καφέ ή το ποτό του επισκέπτη, συνδυασμένα με μια βουτιά στην πισίνα. Ο χώρος προσφέρεται για διάφορες εκδηλώσεις, όπως και event με διάφορες θεματικές.

Φωτογραφία από τον ξενώνα Ηώ.
Ο προαύλιος χώρος αποτελεί υπέροχη επιλογή για τον καφέ ή το ποτό του επισκέπτη. © Stelios Matsagos

Ο παραδοσιακός ξενώνας Ηώς προσφέρει πάντα κάτι καινούριο, πάντα μια έκπληξη, κάτι για να μείνει αξέχαστος και με μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας.

Πηγή: travelestate.gr – Στέλιος Ματσάγγος

Back to top button
Close
Close