Ψυχολογία

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα την τριετία 2019-2022. Η γνώμη των ειδικών!

Το στίγμα της αυτοκτονίας και οι οδυνηρές συνέπειες της υποκαταγραφής στην πρόληψη, τα στοιχεία στην Ελλάδα και η διάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το κοινωνικό στίγμα, σε όλες τις εκφάνσεις του, που περιβάλλει την αυτοκτονία παραμένει έως σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόληψη και σε μία σωτήρια ανοιχτή συζήτηση γύρω από το φάσμα της αυτοκτονικότητας. Στην Ελλάδα ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια τις 500 οι αυτοκτονίες ετησίως, και διεθνώς τις 800.000 -ένας άνθρωπος θέτει τέλος στη ζωή του ανά 40 δευτερόλεπτα…

Ζητήσαμε από τον Ψυχίατρο Γιώργο Οικονόμου να μας απαντήσει για την αύξηση περιστατικών ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια και την αυξητική τάση των αυτοκτονιών που διαβάζουμε καθημερινά στον τύπο. 

Οι συνεχιζόμενες ακόμη και σήμερα και διαρκώς αυξημένες και υπερβολικές πολλές φορές αναφορές στην αύξηση των αυτοκαταστροφικών διαθέσεων των Ελλήνων είναι αρκούντως επιπόλαιες – όταν μάλιστα ο χρόνος δεν είναι επαρκής για την εξαγωγή σαφών και ασφαλών συμπερασμάτων με τη χρησιμοποίηση τεκμηριωμένων επιδημιολογικών στοιχείων.
Το έκαναν κατά κόρον ανεύθυνα, «ειδικοί», κόμματα και άλλοι απίθανοι συνδυασμοί.
Όσο πιο εντυπωσιακή η αναπαραγωγή των γεγονότων τόσο πιο πιθανή γίνεται η μιμητικού τύπου τέλεση απόπειρας από τρίτους, ειδικά αν έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους τελούντες το απονενοημένο διάβημα.
Η άρθρωση δημοσίου και ορθού επιστημονικού λόγου είναι αυτονόητο καθήκον των ειδικών της ψυχικής υγείας, πέρα και πάνω από στερεοτυπίες και λαϊκισμούς.

 

 

Back to top button
Close
Close