Απόφαση – σοκ για ορειβάτες: η διάσωση πλέον έχει τιμή

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα απόφαση: οι ορειβάτες που επιχειρούν επικίνδυνες διαδρομές και στη συνέχεια ζητούν διάσωση θα καλούνται να καλύπτουν οι ίδιοι το πλήρες κόστος της επιχείρησης, το οποίο μπορεί να φτάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Το μέτρο, που ακολουθεί διεθνή πρότυπα όπως στη Γερμανία και την Αυστρία, κρίνεται ορθό καθώς ενισχύει την ατομική ευθύνη, περιορίζει τις ριψοκίνδυνες εξορμήσεις χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και μειώνει τις ανθρώπινες απώλειες.
Κάθε χρόνο η Πυροσβεστική διαχειρίζεται εκατοντάδες περιστατικά απροσεκτικών ορειβατών, επιβαρύνοντας οικονομικά και επιχειρησιακά τις υπηρεσίες διάσωσης. Με την απόφαση αυτή, οι πολίτες ενθαρρύνονται να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εκπαίδευση, ενώ παράλληλα μειώνεται το οικονομικό βάρος του κράτους και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων διάσωσης. Το μέτρο συνδυάζει πρόληψη, ασφάλεια και δίκαιη κατανομή ευθυνών.





