Ειδήσεις

«Απόβαση» τουρκικών αλυσίδων ένδυσης και μόδας στη χώρα μας – Την μεγαλύτερη την προτιμούν οι Λαρισαίοι

Στην τρίτη φάση περνάει η «απόβαση» των τουρκικών αλυσίδων λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και γενικά μόδας στην Ελλάδα. Εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί στο Κολωνάκι το πρώτο κατάστημα του οίκου Vakko εκτός τουρκικών συνόρων, εκ των κορυφαίων στη γείτονα στην κατηγορία των ειδών πολυτελείας. Μάλιστα ο όμιλος Vakko, που είναι εισηγμένος στο τουρκικό χρηματιστήριο, φέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»– να ενδιαφέρεται για περαιτέρω εξάπλωσή του στην ελληνική αγορά τόσο μέσω του ανοίγματος και άλλων καταστημάτων όσο και μέσω της λειτουργίας ξενοδοχείου, καθώς δραστηριοποιείται και στον τουριστικό κλάδο.

Ας σημειωθεί ότι η πρώτη φάση «απόβασης» των τουρκικών αλυσίδων είχε λάβει χώρα τον καιρό της οικονομικής ευμάρειας στην Ελλάδα, με την οικονομική κρίση που ακολούθησε να οδηγεί αρκετές από αυτές στην απόφαση να φύγουν από τη χώρα, όπως για παράδειγμα η Koton. Μετά την έξοδο από το μνημόνιο και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ξεκίνησε το δεύτερο «κύμα» έλευσης τουρκικών αλυσίδων, κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη προσιτή μόδα. Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, εξάλλου, δραστηριοποιείται και η τουρκική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της πλατφόρμας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2024.

Από το 1934

Τα θεμέλια του ομίλου Vakko μπήκαν όταν ο Βιτάλι Χάκο άνοιξε το 1934 μια μικρή μπουτίκ στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης με το όνομα Şen Şapka (Χαρούμενα καπέλα). Το 1938 άλλαξε το όνομα του brand σε Vakko και εισήγαγε τα φουλάρια ως αξεσουάρ μόδας. Λίγο αργότερα η εταιρεία ίδρυσε ένα μικρό εργαστήριο μεταξοτυπίας στην Κωνσταντινούπολη. Το 1955 η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη συλλογή έτοιμων ενδυμάτων και το 1962 άνοιξε το πρώτο κατάστημα Vakko στην κοσμοπολίτικη συνοικία του Πέρα (Μπέγιογλου), το μεγαλύτερο εκείνη την εποχή κατάστημα μόδας στην Κωνσταντινούπολη, εκτεινόμενο σε οκτώ ορόφους. Το 1982 η Vakko εγκαινίασε το πρώτο concept store της Τουρκίας, με προσανατολισμό στη νεολαία, το Vakkorama. Τρία χρόνια αργότερα, η Vakko έγινε το πρώτο brand μόδας στην Τουρκία που παρήγε τη δική του σειρά σοκολάτας και το 1990 ο πρώτος τουρκικός οίκος μόδας που λάνσαρε το δικό του signature άρωμα. Το 1992 ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των ΜΜΕ με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια η δραστηριοποίηση στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στα νυφικά, στα είδη εσωτερικής διακόσμησης, στην ακαδημία μόδας, στην εστίαση, ενώ το 2023 εισήλθε στον κλάδο της φιλοξενίας, με τον όμιλο να διαθέτει δύο ξενοδοχεία. Το 2024 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 333,49 εκατ. ευρώ.

Η άνθηση που γνωρίζει η κατηγορία των ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα, με πελατεία κυρίως επισκέπτες από τρίτες χώρες, φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του ομίλου να εισέλθει στην παρούσα φάση στην ελληνική αγορά, έχοντας ιδρύσει πριν από δύο χρόνια ακριβώς θυγατρική εταιρεία στην Αθήνα. «Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε το πρώτο κατάστημα “ναυαρχίδα” της Vakko στο εξωτερικό στην Αθήνα. Αυτή η πόλη πάντα μας άρεσε με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και τη γοητεία της. Και με την ακμάζουσα καλλιτεχνική και γαστρονομική σκηνή, υπάρχει πάντα κάτι νέο να κάνεις. Τώρα, τόσο οι Αθηναίοι όσο και οι επισκέπτες θα βρουν εδώ ένα παράθυρο στον κόσμο της Vakko», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της Τζεμ Χάκο.

To κατάστημα της Vakko στο Κολωνάκι, επί της οδού Ηρακλείτου, εκτείνεται σε πέντε ορόφους και διαθέτει συλλογή γυναικείων και ανδρικών ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, λευκά είδη και είδη σπιτιού, αρώματα και σοκολάτες.

Πολύ περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα επτά έχει η LC Wikiki, η μεγαλύτερη τουρκική αλυσίδα λιανικής, με 54,9 δισ. δολάρια τζίρο το 2023. Σήμερα η τουρκική αλυσίδα διαθέτει 12 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη και Ηράκλειο.

Δύο καταστήματα στην ελληνική αγορά, σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, διαθέτει η αλυσίδα εσωρούχων και καλτσών Penti, η οποία σχεδιάζει την επέκτασή της και στην πρωτεύουσα. Επίσης, τέσσερα καταστήματα (Αθήνα, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Ελληνικό) διαθέτει στην Ελλάδα η αλυσίδα οικιακών ειδών Madame Coco.

Ο όμιλος Vakko φέρεται να ενδιαφέρεται για περαιτέρω εξάπλωση στην ελληνική αγορά με καταστήματα, αλλά και λειτουργία ξενοδοχείου.

Back to top button
Close
Close