Πολιτισμός

Αντονι Μπουρντέν: Για ποιο πιάτο είχε πει «αν ο Θεός έχει φτιάξει κάτι καλύτερο, το έχει κρατήσει για τον εαυτό του»

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του ο διάσημος εκκεντρικός σεφ Αντονι Μπουρντέν.

Ο διάσημος Νεοϋορκέζος μάγειρας και συγγραφέας αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών σε ξενοδοχείο στη Γαλλία, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της σειράς του που προβαλλόταν στο CNN.

Ο στενός του φίλος, διάσημος Γάλλος σεφ Ερίκ Ριπέρ, ήταν αυτός που τον βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του το πρωί της 8ης Ιουνίου 2018.
Ο «Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής», όπως αποκαλούσαν τον Άντονι Μπουρντέν γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1956 στη Νέα Υόρκη. Ήταν διάσημος Αμερικανός σεφ, συγγραφέας και τηλεοπτική προσωπικότητα που έκανε διάσημο τον όρο «foodie» στις αρχές του 21ου αιώνα, μέσω των βιβλίων του και των τηλεοπτικών του εκπομπών. Μάλιστα ο ίδιος φρόντιζε να αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της κουζίνας στους τηλεθεατές-αναγνώστες του.

Το Swan Oyster Depot στο Σαν Φρανσίσκο
Ο Μπουρντέν περνούσε περίπου 250 ημέρες το χρόνο ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για την εκπομπή του «Parts Unknown» εκτός από τις περιστασιακές προσωπικές διακοπές και ήταν ενάντια στον σχεδιασμό του χρόνου με τις παραμικρές λεπτομέρειες, καθώς τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για αυθορμητισμό, κάτι που θεωρούσε ως μία από τις βασικές χαρές των ταξιδιών, προκειμένου να ανακαλύπτει άγνωστα μονοπάτια και τοπικούς θησαυρούς.

Ο κόσμος ακόμα στην εποχή του κορωνοϊού σχημάτιζε ουρές έξω από το Swan Oyster Depot / Φωτογραφία: Facebook
Ενας λοιπόν από αυτούς τους θησαυρούς ήταν για τον Αντονι Μπουρντέν το Swan Oyster Depot στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για ένα μικρό εστιατόριo με θαλασσινά. Ο Μπουρντέν δήλωνε πως σε κάθε επίσκεψή του στο Σαν Φρανσίσκο επισκεπτόταν το Swan Oyster Depot για θαλασσινούς μεζέδες και μπύρα. Μάλιστα σε ένα από τα επεισόδια, τρώγοντας το ζωμό ενός καβουριού είχε πει «αν ο Θεός έχει φτιάξει κάτι καλύτερο, το έχει κρατήσει για τον εαυτό του». Και οι ατάκες του για τις γεύσεις θαλασσινών στο συγκεκριμένο εστιατόριο δεν σταματούσαν εκεί. Οπως ακούγεται να λέει στο βίντεο (2:06”), ο ζωμός του καβουριού είναι σαν ζωμός από μονόκερο, ενώ χαρακτηρίζει χαζούς όσους δεν το τρώνε και το πετάνε.

Ο περίφημος ζωμός καβουριού που ξετρέλαινε τον Αντονι Μπουρντέν / Φωτογραφία: Facebook

Το συγκεκριμένο εστιατόριο πάντως μόνο τυχαίο δεν είναι. Βρίσκεται στο Polk Gulch του Σαν Φρανσίσκο και πρωτοάνοιξε το 1903. Αν και χρειάστηκε να κλείσει κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης της πόλης, ξανάνοιξε το 1906 και από τότε λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Είναι πόλος έλξης για τους κατοίκους και της επισκέπτες της πόλης. Το μενού του παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, ενώ διατηρεί ακριβώς την ίδια διακόσμηση με τα ξύλινα σκαμπό και τον πάγκο από μάρμαρο.

Μερικά πιάτα από το μενού του Swan Oyster Depot / Φωτογραφία: Facebook
Το μενού του Swan Oyster Depot είναι γνωστό για την επιλογή των φρέσκων και μερικές φορές σπάνιων οστρακοειδών, ενώ λένε πως υπάρχει και ένα μυστικό μενού με επιλογές «μυστικών» θαλασσινών συνταγών που τις ζητούν οι τακτικοί πελάτες, όπως ήταν ο Μπουρντέν.

Μέσα στο Swan Oyster Depot / Φωτογραφία: Facebook

Τα καβούρια στο Swan Oyster Depot / Φωτογραφία: Facebook
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/antoni-mpoyrnten-piato-kalytero-piato-ston-kosmo

Back to top button
Close
Close