Ειδήσεις

Ανοίγει σήμερα ξανά και με «κόφτη» η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Τεχνικές βελτιώσεις για δικαιότερη κατανομή

Ξεκινά ξανά από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Μετά από την κατά δύο εβδομάδες μετάθεση των ημερομηνιών που είχε αποφασίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν δρομολογηθεί οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στην πλατφόρμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μη υποδοχής αιτήσεων από δικαιούχους του προγράμματος.

Όπως είχε γράψει το energypress στις 11 Ιανουαρίου ο κ. Σκρέκας ανέβαλε κατά 14 μέρες το πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις στη λειτουργία της πλατφόρμας ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από τη δραστηριότητα μεγάλων τεχνικών γραφείων που αναλαμβάνουν την υποβολή αιτήσεων για λογαριασμό ιδιοκτητών κατοικιών. Σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε κάνει το ΤΕΕ στην ηγεσία του υπουργείου, μεγάλα γραφεία συμβούλων έργου αξιοποιούσαν ειδικά λογισμικά με δυνατότητες ταχύτατης και μαζικής υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα. Έτσι, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι ίδιες πηγές, προλάβαιναν και εξυπηρετούσαν μεγάλο αριθμό πελατών τους πετώντας εκτός φυσικά πρόσωπα που επιχειρούσαν να υποβάλλουν από μόνα τους τις αιτήσεις ή και μικρότερα γραφεία μηχανικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων εγκαθίσταται ειδικό πρόγραμμα που θα διακόπτει μετά από ένα χρονικό διάστημα την υποβολή συμμετοχών από έναν σύμβουλο έργου ή πολίτες δίνοντας τη σκυτάλη στον επόμενο αιτούντα.

Το πρόβλημα που έχει προκληθεί και έχει φέρει χιλιάδες πολίτες στην δημοσιοποίηση διαμαρτυριών αποδίδεται βέβαια και στην απουσία κριτηρίων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το ΤΕΕ και πρόσφατα στις 23 Δεκεμβρίου, έχει ζητήσει τη θέσπιση τέτοιων όρων, όπως τα επίπεδα ενεργειακής ένδειας αλλά και το μέγεθος εξοικονόμησης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τον προϋπολογισμό της κατατεθείσας πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις είναι η 01.02.2021.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια

Back to top button
Close
Close