Τρίκαλα

Αναμνήσεις από “Ζιαφέτι” στην Κρανιά Ασπροποτάμου ανήμερα της Αγίας Παρασκευής(video trikalaidees)

Η Αγία Παρασκευή είναι ανέκαθεν η προστάτιδα των Βλάχων που την ονομάζουν St Veneri και την ταυτίζουν με την αρχαία θεά Αφροδίτη (Venus- Veneris στη λατινική).

Η Αγία Παρασκευή είναι ανέκαθεν η προστάτιδα των Βλάχων , έτσι και στην Κρανιά η  Αγία παρασκευή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού…..αναπόσπαστο και ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του  ! Προς τιμή της διοργανώνονταν  κάθε χρόνο,
χορευτικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία του χωριού και βραδιές  με ζωντανή μουσική  και παρουσίαση του χορευτικού συλλόγου , με χορούς από την περιοχή μας , με αποκορύφωμα τον χορό των γυναικών την ημέρα της εορτής της στης 26 Ιουλίου.

Όλα αυτά πλέον αποτελούν ιστορικές αναμνήσεις καθώς μόνο μερικά τζαφέτια όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι έχουν μείνει ως έθιμα ιδίως του καλοκαιριού ,Στην ουσία είναι παρείστικα γλέντια και με ερασιτεχνική κομπανία φίλων όπου με τα παραδοσιακά όργανα δίνουν ρυθμό και βλάχικο σκοπό στα τραγούδια τους .όπως η χαρακτηριστική κομπανία της Κρανιάς αποτελούμενη απο τους Μάνια, Σωτηρίου,  Νταμάτη και άλλους ….

https://www.youtube.com/watch?v=bJawckvtoKo

Back to top button
Close
Close