Ειδήσεις

Αλλαγές στην καθαριότητα των σχολείων

Αλλαγές φέρνει για τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.  Οι τροπολογίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Με την πρώτη τροπολογία, η καθαριότητα των σχολείων περνά στους δήμους και το αναγκαίο προσωπικό θα προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι συμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που θέτει η νομοθεσία, είναι εκτός ΑΣΕΠ και αποκλείεται η μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το θέμα των καθαριστριών είναι σημαντικά καθοριστικό για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε ότι αφορά τον κορονοιό και όχι μόνο. Μέχρι και την πανδημία, το αντίστοιχο προσωπικό και στο νομό Τρικάλων, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από το σωματείο του κλάδου, ήταν ελάχιστο και μη επαρκές. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τη λειτουργία των σχολείων μεταφέρθηκε από σχολείο σε σχολείο προσωπικό ώστε να πληρούνται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας. Μένει να δούμε στην πράξη, πώς θα εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές για τα σχολικά κτίρια.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021, με μία σειρά προϋποθέσεις, δίνεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων του προηγουμένου έτους έως 30 Ιουνίου 2021 και η δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή των περιφερειών να προχωρά σε αναθέσεις στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων, προκειμένου να καλύψει νέες ανάγκες που προέκυψαν μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Back to top button
Close
Close