ΕπιχειρείνΤρίκαλα

Αθλητικός τουρισμός από τον Χρήστο Ζαραμπούκα:Μπορούμε να κάνουμε την διαφορά

Παρέμβαση για τον αθλητικό τουρισμό κάνει με άρθρο στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων με αφορμή την παρουσία του στην έκθεση FHILOXENIA και το συνέδριο της διοργάνωσης που φέτος είχε θεματολογία για τον Αθλητικό Τουρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης που επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες .

Ο αθλητικός τουρισμός μας δείχνει το δρόμο

 Τα προηγούμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της χώρας η Philoxenia που αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας τουριστικής περιόδου για τη χώρα καθώς έρχονται σε επαφή όλοι οι σημαντικοί παράγοντες του τουριστικού προϊόντος τόσο από το εξωτερικό όσο  και από το εξωτερικό. Δυναμική ήταν και η παρουσία του Επιμελητηρίου Τρικάλων που μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσαν την εικόνα εξωστρέφειας που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να σταθώ στο καθιερωμένο συνέδριο της διοργάνωσης το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο  στον αθλητικό τουρισμό εστιάζοντας, στις προοπτικές ανάπτυξής του, στις ευκαιρίες από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων για τη χώρα μας και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Παρακολουθώντας το συγκεκριμένο συνέδριο, αναλογιστικά τις προοπτικές αλλά και τις ευκαιρίες που μπορούν να ανοιχτούν για την περιοχή μας.

Η πόλη των Τρικάλων και γενικότερα ο νομός μας που διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά διαθέτει και ένα ακατέργαστο ακόμη διαμάντι. Δεν είναι άλλο από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη μπορεί να δώσει νέες προοπτικές και να μας οδηγήσει σε νέους δρόμους ανάπτυξης. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέσω του θεματικού τουρισμού όπως είναι ο Μύλος των Ξωτικών τα Χριστούγεννα ή του θρησκευτικού τουρισμού που δημιούργησαν μεγάλο ρεύμα τουριστικής κίνησης.

Οφείλουμε να διατηρήσουμε όλα αυτά ωστόσο στη νέα εποχή μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το προς αξιοποίηση τουριστικό προϊόν.

Αξίζει να σημειώσουμε κάποια στοιχεία που αναφέρουν ότι ο τζίρος του αθλητικού τουρισμού παγκοσμίως το 2030 εκτιμάται στα 1,8 δισ. δολάρια έναντι 1 δισ. δολλάρια. Θεωρείται μια μεγάλη αγορά που αντιστοιχεί στο 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και μπορεί να προσφέρει μια πραγματική ώθηση στις τοπικές κοινωνίες που θα επενδύσουν πάνω της. Παραδείγματα, όμως, έχουμε και στη χώρα μας καθώς περίπου 20 εκατ. ευρώ «μπήκαν» στην οικονομία της Αττικής από τον πρόσφατο Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν 18.000 ξένοι δρομείς, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος που δημιουργήθηκε σε τρεις ημέρες από το «Ράλι Ακρόπολις» του 2021 και σε περιοχές εκτός Αθηνών.

Επιπλέον, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος στης Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προβλήθηκε σε 28 κανάλια του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας προβολή, που αν οι αρμόδιοι φορείς την είχαν πληρώσει, θα στοίχιζε 17 εκατ. ευρώ, ήτοι το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΤ. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση που όλοι οι φορείς οφείλουμε να την δούμε πολύ σοβαρά και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να την αναπτύξουμε.

Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από την επένδυση σε μεγάλες σύγχρονες αθλητικές υποδομές που θα μας δώσουν τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Παράδειγμα αποτελεί ο πόλη του Ηρακλείου που όπως σημειώθηκε το τελευταίο χρόνο υπήρξαν 5.000 διανυκτερεύσεις από αθλητές που προπονούταν μόνο στην περιοχή.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η περιοχή των Τρικάλων που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της χώρας σε συνδυασμό με τα φυσικά χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο περιοχής για την ανάπτυξη δράσεων που μπορεί να προσφέρει ο αθλητικός τουρισμός, δημιουργώντας έτσι συνθήκες βιώσιμης και πραγματικής ανάπτυξης για την τοπική πραγματική οικονομία.

 

Back to top button
Close
Close