Ειδήσεις

Έτσι είναι όταν δεν έχει κόσμο η γνωστή γαλαρία cafe bar στον Πλαταμώνα

Ξεχωριστό στολίδι αλλά και μοντέλο ανάπτυξης σε περίοδο κρίσεως αποτελεί μετά από δεκατρία χρόνια εγκατάλειψης μια γαλαρία στον Πλαταμώνα Πιερίας η οποία σε ταξιδεύει σε μια ιστορία 100 ετών, την οποία και αφηγείται.

Πρόκειται για ένα μνημείο δείγμα της Νεότερης Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής που μετατράπηκε σε πολιτιστικό χώρο μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Η κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης Αθηνών το 2006 είχε προκαλέσει συνθήκες ερημιάς σ ένα σημείο της Πιερίας εκεί, όπου ανάμεσα στο επιβλητικό Ενετικό κάστρο με τα βότσαλα της ακτής, το τρένο μέχρι τη χρονιά που καταργήθηκε η γραμμή, έμοιαζε να πετά πάνω από το νερό.

Η εικόνα αυτή επανέφερε μνήμες παλιές σε ανθρώπους «του σήμερα» που αποφάσισαν να δώσουν και πάλι πνοή στη γαλαρία με την μετατροπή της σ ένα πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού .

Οι μελετητές κατασκεύασαν σε σιδηρουργείο της Κατερίνης τέσσερα κατάλληλα διασκευασμένα βαγόνια, τα οποία εντροχιάστηκαν στην υφιστάμενη γραμμή.

Τα δύο πρώτα βαγόνια προς την έξοδο της γαλαρίας είναι ανοιχτά μπαρ, το επόμενο περιέχει το παρασκευαστήριο των προσφερόμενων ειδών και τα αποδυτήρια των υπαλλήλων και το τελευταίο βαγόνι περιέχει τους χώρους υγιεινής.

Για τους περιπατητές που διέρχονται μέσα από την σήραγγα του τρένου μια διαδρομή 2ΟΟ περίπου μέτρων έχει διαμορφωθεί ειδική διαδρομή που τους επιτρέπει να δουν τον εσωτερικό χώρο.

Μέσα στη σήραγγα (πάνω στον πέτρινο τοίχο) εκτίθενται πανό με την ιστορία της γραμμής, φωτογραφίες και βίντεο και σε κάποιες εσοχές θα τοποθετηθούν παλιά σιδηροδρομικά αντικείμενα όπως φανοί.

Δίπλα στην είσοδο της γαλαρίας υπάρχει ένας πύργος που έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο ενώ στην παραλία τοποθετήθηκαν ξαπλώστρες για τους εκδρομείς.

 

Η παραχώρηση του χώρου 850 τμ από τη ΓΕΑ ΟΣΕ έγινε στον επιχειρηματία της περιοχής Γεώργιο Τζόβα  έως το 2037.

Η γνωστή γαλαρία της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής βρίσκεται στο σημείο όπου η απόληξη του Ολύμπου “αγγίζει” τη θάλασσα κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα.

Η βάση του βράχου του κάστρου του Πλαταμώνα, έτσι όπως καλύτερα γνωρίζει και προσφωνεί η κοινωνία των σιδηροδρομικών, παραχωρήθηκε για χρήση από την ΓΑΙΟΣΕ και αξιοποιήθηκε από την εταιρεία «Τούνελ Πλαταμώνα Α.Ε.»

Το έργο (σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Θεσσαλονίκης) κατασκευάσθηκε το 1914 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου προγραμματίζει στον πολυχώρο της «Γαλαρίας», στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017, εκθέσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα

TRIKALAIDEES XZ

Back to top button
Close
Close