Επιχειρείν

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στον καφέ, κάνουν ράλι οι διεθνείς τιμές

Κατά 70% έχει αυξηθεί η τιμή της ποικιλίας arabica, μετά την ξηρασία που έπληξε την Βραζιλία, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύντομα οι λάτρεις του καφέ θα δουν το αγαπημένο τους ρόφημα να γίνεται πιο ακριβό, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει τις καλλιέργειες, οδηγώντας τις τιμές σε άλμα. Οι τιμές των κόκκων καφέ στις διεθνείς αγορές έχουν εκτοξευτεί, καθώς η χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα στη Βραζιλία οδήγησε σε ελλείψεις καφέ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία διέκοψαν τις εξαγωγές νωρίτερα φέτος, σπρώχνοντας ακόμα υψηλότερα τις τιμές.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στις αρχές Ιουνίου, τα futures για την ποικιλία arabica, που αποτελεί μια από τις premium ποικιλίες, ανέβηκε σε υψηλό 4,5 ετών φτάνοντας στο 1,7 δολάριο η λίβρα, που είναι κατά 70% ακριβότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Από τότε, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στο 1,5 δολάριο τη λίβρα με τον Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της Saxo Bank να αναφέρει πως «η καταστροφική ξηρασία είχε πραγματικά έναν σημαντικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια του καφέ φέτος».

Άλλα εμπορεύματα, όπως το σιδηρομετάλλευμα, το καλαμπόκι και το λάδι, έχουν κινηθεί όλα υψηλότερα φέτος, κάτι που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία, καθώς οι παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές με τις οποίες χρεώνουν τους καταναλωτές.

Τα καφεκοπτεία και οι αγοραστές καφέ συνηθίζουν να συνάπτουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με τους προμηθευτές τους, τα οποία τους προστατεύουν από διακυμάνσεις στην τιμή για τρεις ως και εννιά μήνες. Επίσης, η χαμηλή ζήτηση για καφέ από τις καφετέριες και τα εστιατόρια λόγω των lockdowns, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποια αποθέματα.

Ωστόσο όταν αυτές οι συμφωνίες, με τη συγκεκριμένη τιμή, λήξουν και οι οικονομίες ανοίξουν, πολλά καφεκοπτεία θα θέλουν να υπογράψουν νέες συμφωνίες αγοράς, με τις τιμές του καφέ να είναι πλέον σημαντικά υψηλότερες, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές, στα supermarkets και στις καφετέριες.

Back to top button
Close
Close