Ειδήσεις

Έρχονται κινητοποιήσεις στην εστίαση

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην εστίαση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, που ισχύουν από τις 30 Δεκεμβρίου, με τον κλάδο να βάλλεται ταυτόχρονα και από το κύμα ανατιμήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας σήμερα (20/1) στην ΕΡΤ1, εκτίμησε ότι μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, κάνοντας λόγο, ουσιαστικά όπως είπε «για ένα άτυπο lockdown».

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε υπέρ κάθε μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς για τον έλεγχο της πανδημίας.

Για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές και να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, η επιμελητηριακή κοινότητα, έχει προτείνει μια σειρά από μέτρα μεταξύ των οποίων η αναστολή των υποχρεώσεων, η κάλυψη από την πολιτεία του 75% των αυξήσεων στην ενέργεια, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, εξήγησε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. και του Ε.Ε.Α., τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας, από 72 σε 120, προκειμένου να δοθεί ανάσα επιβίωσης στις επιχειρήσεις.

Έρχονται κινητοποιήσεις

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς με πρόσφατες δηλώσεις του στη «Ν», προανήγγειλε κινητοποιήσεις του κλάδου, χαρακτηρίζοντας «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή» τα κυβερνητικά μέτρα, που έχουν ληφθεί.  Η κινητοποίηση θα έρθει από μόνη της, είναι τραγική η κατάσταση, ανέφερε, κάνοντας λόγο για «τοίχο» από την κυβέρνηση σε ό,τι έχει προταθεί από την Ομοσπονδία.

Ο κλάδος έχει έναν πολλαπλασιαστή 2,2, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, που σημαίνει ότι εάν η εστίαση πάθει ζημιά 1 εκατ. ευρώ οι ζημιές στους κλάδους που είναι προσαρμοσμένοι πάνω στο «άρμα» της θα είναι υπερδιπλάσια, δηλαδή σε σύνολο θα φτάσουμε κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο, ανέφερε ο Γ. Καββαθάς, είναι οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες, άλλωστε, όπως υποστήριξε, το δημοσιονομικό κόστος είναι διαχειρίσιμο.

«Χωρίς μέλλον» είναι η φράση που αναδεικνύει το πρόβλημα των καταστημάτων εστίασης, με αρκετά από αυτά το τελευταίο διάστημα να έχουν βάλει λουκέτο, είτε προσωρινό, είτε μόνιμο, επισήμανε ο Γ. Καββαθάς, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη κίνηση καταγράφει εβδομαδιαίως 10.000 ευρώ ζημιές, ενώ δυο καταστήματα στη Χαλκίδα με πολύχρονη παρουσία έκλεισαν.

Back to top button
Close
Close