Τρίκαλα

Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό Ελληνικού πολιτισμού θα ξεδιπλωθεί στην μεγάλη εκδήλωσή του «Ασκληπιού»

«ΨΗΦΙΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»

Την κορυφαία του πολιτιστική εκδήλωση – γιορτή της Παράδοσης, διοργανώνει ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «Ο Ασκληπιός», την  ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΊΟΥ 2024 και ώρα 7 μ. μ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, υπό την αιγίδα της  Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Ο τίτλος της εκδήλωσης: «ΨΗΦΙΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», αφιέρωμα στην πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων μέσα από το δημιούργημα ενός καλλιτέχνη Ψηφιδωτού.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα από την αρχαιότητα ως σήμερα, είναι η μοναδική ποικιλομορφία του ελληνικού τοπίου, από τα ερείπια και τα μνημεία των προγόνων,  στις κατάφυτες πλαγιές, τους βράχους και τις βοτσαλωτές παραλίες. Κάθε τόπος και μνήμη, κάθε τόπος και παράδοση , χορός και τραγούδι, αποτυπωμένα πάνω στην πέτρα, το άφθαρτο και αιώνιο υλικό που κατάφερε να κλείσει μέσα του αιώνες ιστορίας και φύλαξε στον πυρήνα του τη χαρά, τη λύπη και τους καημούς των ανθρώπων. Η αυθεντικότητα και η ποικιλία της μορφής του τόπου μας είναι το υλικό του τεχνίτη για την δημιουργία ενός ψηφιδωτού παράδοσης, ιστορίας και μνήμης. Η μουσική, ο χορός, η ενδυμασία, η τέχνη αποτελούν σημαντικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και αντικατοπτρίζουν τις αξίες, τις παραδόσεις και την ταυτότητα του λαού.

Στην εκδήλωση εκτός από το σύνολο των χορευτικών τμημάτων του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ», θα συμμετέχει, ο Λαογραφικός Όμιλος ΧΟΡΟΚΡΗΤΕΣ, με Πρόεδρο και Χοροδιδάσκαλο τον Μανώλη Καπαρό και μουσικούς τους:, Βασίλη Μακεδάκη Λύρα – τραγούδι,  Αντρέα Δερμιτζάκη λαούτο – τραγούδι.

Πρόκειται να ξεδιπλωθούν Παραδοσιακοί χοροί και Τραγούδια, από ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΗΠΕΙΡΟ-ΘΡΑΚΗ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ-ΚΡΗΤΗ- ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ κ.α. με γερές ρίζες  από το παρελθόν, ρυθμούς, μελωδίες, ήθη και έθιμα, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που ενώνουν τις ιδιαίτερες παραδόσεις και τους Πολιτισμούς, με τη βαθιά και διαφορετική κουλτούρα!!!

Την ξεχωριστή εκδήλωση προετοιμάζουν οι έμπειροι και καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι:

Ηλίας Ζαχαράκης Διεύθυνση των Χορευτικών, Σταύρος Σούλιος, Χρήστος Σούλιος, Ελπίδα Νίκα, Κώστας Τζιμούρτος, Μαρία Γιουβρή.

Την εκδήλωση θα καλύψει ορχήστρα-η αφρόκρεμα της παραδοσιακής μουσικής-Χρυσόστομος Μητροπάνος τραγούδι- Χρήστος Κιτσόπουλος κλαρίνο- Άρης Ντίνας τραγούδι- Νίκος Μούτσελος Γκάιντα- Βασίλης Γαλάνης κρουστά-Γιάννης Καρακαλπακίδης λαούτο- Μανώλης Καραβίδας βιολί-  Χάρης Μούτσελος τρομπέτα -Απόστολος Καραδήμας σαντούρι.

Back to top button
Close
Close