Design

Ένα απίστευτα ντιζαϊνάτο σχολείο που μοιάζει με μουσείο σύγχρονης τέχνης 


Ένα πρότυπο, σύγχρονο σχολείο θα έμοιαζε μάλλον με το École de l’Étincelle, που αποπνέει ηρεμία και καλλιεργεί τη διάθεση για μάθηση.

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία αρχιτεκτονικά γραφεία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν πρωτοποριακό περιβάλλον εκπαίδευσης. Το σχολείο βρίσκεται στην πόλη Saguenay στην περιοχή Chicoutimi του Κεμπέκ, και υπήρχε ήδη εκεί πριν τον επανασχεδιασμό του.

Τα γραφεία Agence Spatiale, Appareil Architecture και BGLA architecture σχεδίασαν έναν χώρο σε αρμονία με την πόλη που το περιβάλλει, που περιλαμβάνει φιόρδ και ποτάμια.

Για να το πετύχουν, οι αρχιτέκτονες επικεντρώθηκαν στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων, κατασκευάζοντας το σχολείο εξ ολοκλήρου από ξύλο – από τον σκελετό μέχρι την εσωτερική του διακόσμηση.

Το σχολείο χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές πτέρυγες, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους διευκολύνοντας την περιήγηση βοηθώντας στον προσανατολισμό καθώς και στην ασφάλεια των παιδιών.

Στην κεντρική πτέρυγα δεσπόζει μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη που έχει διαμορφωθεί σαν φιλόξενος, κοινόχρηστος χώρος με έμφαση στη συνεργασία των παιδιών.

Ο φωτεινός αυτός χώρος, που έχει θέα στην περιβάλλουσα αυλή, φιλοξενεί επίσης μια σειρά από εργαστήρια μαγειρικής, με σκεύη και κατασκευές στην κλίμακα των μαθητών.

Η στέγη στις πλευρικές πτέρυγες έχει κλίση, μιμούμενη την αίσθηση μιας εξοχικής κατοικίας. Το σχήμα της διαιρεί περαιτέρω τον χώρο εσωτερικά σε τρεις διακριτές περιοχές. Οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται εκεί, τοποθετημένες έτσι ώστε να επωφελούνται από το φυσικό, βόρειο φως, ενώ όλοι οι χώροι συνδέονται με φωτεινά περάσματα που δημιουργούν οπτικά ανοίγματα προς την αυλή.

Ένα βασικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό είναι ο κεντρικός κοινόχρηστος χώρος που ονομάζεται «σαλέ». Σχεδιασμένο να έχει οικιακά χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει ένα μικρό σαλόνι, μια κουζίνα με νησί και μια τραπεζαρία. Μένοντας πιστή στη φιλική προσέγγιση του περιβάλλοντος, οι αρχιτέκτονες μελέτησαν προσανατολίστηκαν σε βιώσιμο σχεδιασμό του κτηρίου όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τα υλικά.

Back to top button
Close
Close